Βασιλόψωμο των Βλάχων Θεσσαλίας

από
Βασιλόψωμο των Βλάχων Θεσσαλίας

Εκτός από το Χριστόψωμο, που σχεδόν σε όλη την Ελλάδα παρασκευάζεται για το τραπέζι των Χριστουγέννων, σε κάποια μέρη συνηθίζουν και το Βασιλόψωμο, το οποίο κόβεται κατά τη διάρκεια του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού ως σύμβολο τύχης για το σπίτι, τους νοικοκύρηδες, τα ζωντανά τους  και τη σοδειά τους.

Μπορεί να είναι ετεροχρονισμένο, αλλά, αν δεν το έγραφα τώρα που έφτασαν οι πληροφορίες, πιθανόν να έμενε στα ξεχασμένα. Κρατήστε την ιδέα για του χρόνου.

Έφτασε σε μένα με φωτογραφίες και με λίγα λόγια για το στολισμό του από την καλή μου  φίλη Αλεξάνδρα από την Παναγιά Τρικάλων ή  Κουτσούφλιανη και αποτελεί έθιμο των Βλάχων.

Πιθανόν να συνηθίζεται και σε άλλα μέρη, αν έχετε πληροφορίες παρακαλώ αφήστε μου σχόλιο με αυτές.

Διαδικασία

Εδώ θα αναφέρω τον στολισμό και  τη σημασία των συμβόλων: μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό ψωμί ή αυτό του Χριστόψωμου που περιέχει και διάφορα μπαχαρικά, να το στολίσετε και να αναβιώσετε παλιά έθιμα.

Στολισμός 

Αφού ζυμώσουμε το ψωμί κρατάμε ένα μέρος της ζύμης για τα στολίδια και την υπόλοιπη την βάζουμε σε ταψί.

Πλάθουμε ένα μεγάλο κορδόνι και διακοσμούμε περιφερικά δημιουργώντας μια γιρλάντα.

Τα επόμενα στολίδια θα είναι:

Πρόβατο, που  συμβολίζει το κοπάδι

Τσοπάνος, σύμβολο του νοικοκύρη

Γουρούνι, συμβολισμός των χοιροσφάγειων των ημερών

Χιονάνθρωπος, σύμβολο του χειμώνα

Άγιος Βασίλης, σύμβολο της μεγάλης γιορτής και των δώρων

Στάχυ, καλαμπόκι και σταφύλι, σύμβολα της σοδειάς

Τοποθετούμε όλα τα στολίδια στην υπόλοιπη επιφάνεια και αφήνουμε να φουσκώσει.

Το ψήνουμε όπως ψήνουμε τα ψωμιά μας. Αν βάλετε στη ζύμη ζάχαρη προσέξτε στο ψήσιμο να μην αρπάξει η επιφάνεια, σκεπάστε το με χαρτί ψησίματος.

Καλή Χρονιά με Υγεία και Προκοπή!!

 

 

 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode