Tarte tatin με μήλα και cranberry

Tarte tatin με μήλα και cranberry

Μια υπογλυκαιμία την είχα εδώ και μέρες, επιπλέον έχω αρχίσει να ψάχνω για Χριστουγεννιάτικες συνταγές.

Εκεί στην αναζήτηση βλέπω στο βιβλίο μου “Year Round” αυτή την τάρτα,  μου καρφώνετε στο μυαλό και θέλω να τη φτιάξω. Τη μια μέρα δεν είχα τα cranberry  μετά τελείωσε το βούτυρο, το οποίο φροντίστε να είναι ένα καλό βούτυρο αγελάδος, σήμερα όμως τα ψώνια έγιναν και μαζί με αυτά και η τάρτα.

Ήδη η μισή είναι στο στομάχι μας κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενη για την επιτυχία της, γιαυτό και τη μοιράζομαι μαζί σας.

Τα κρύα βράδια μαζί με ένα τσάι ή μια ζεστή σοκολάτα θα είναι το απόλυτο συνοδευτικό.

Tarte tatin με μήλα και cranberry
Print Recipe
Χρόνος προετοιμασίας
40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
35 λεπτά 5-10 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας
40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
35 λεπτά 5-10 λεπτά
Tarte tatin με μήλα και cranberry
Print Recipe
Χρόνος προετοιμασίας
40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
35 λεπτά 5-10 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας
40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
35 λεπτά 5-10 λεπτά
Συστατικά
Για τη ζύμη
  • 250 γρ αλεύρι μαλακό
  • 150 γρ βούτυρο αγελάδος κομμένο σε κύβους
  • 50 γρ ζαχαρη άχνη
  • 1 αυγό
Για την επικάλυψη
  • 50 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 110 γρ ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας νερό
  • 50 γρ cranberry
  • 3 μήλα μεγάλα κομμένα σε φέτες
Διαδικασία
Για τη ζύμη
  1. Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι με τους κύβους του βουτύρου και με τα ακροδάχτυλα μας ενσωματώνουμε το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό και τη ζάχαρη άχνη και ζυμώνουμε ελαφρά να πάρουμε μια ζύμη Την τυλίγουμε με σελοφάν και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
Για την επικάλυψη
  1. Σε μικρό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το νερό και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο. Συνεχίζουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
  2. Μεταφέρουμε σε ταρτιέρα βαθιά ή ταψί (24 εκατ. διαμέτρου) και σκορπάμε από πάνω τα cranberry.
  3. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε φέτες και τα στρώνουμε στην ταρτιέρα.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε πάνω σε λαδόκολλα ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα.
  5. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας μεταφέρουμε το φύλλο της ζύμης πάνω από τα μήλα και αφήνουμε να εφαρμόσει καλά. Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε μερικά σημεία τη ζύμη
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 λεπτά.
  7. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά. Τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω από την ταρτιέρα και γυρίζουμε ανάποδα ξεφορμάροντας και μεταφέροντας τυχόν καραμέλα που θα έχει μείνει στην ταρτιέρα.
  8. Σερβίρουμε και αν θέλουμε συνοδεύουμε με μια κρέμα ή και παγωτό.
Σημειώσεις

Εμείς συνοδεύσαμε το βραδινό μας τσάι.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα cranberry  με σταφίδες.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *