Mufin με καφέ και σοκολάτα

Mufin με καφέ και σοκολάτα

Έτσι για να περνάει η ώρα, παλιά ασχολία,  ξεφυλλίζω βιβλία, περιοδικά, αποκόμματα κλπ.

Αυτές τις μέρες ήταν η σειρά κάποιων βιβλίων, άγνωστο το πόσες φορές έχουν ξεφυλλιστεί. Ένα από αυτά είναι δώρο της κόρης πριν ταξιδευτεί με τίτλο “Καφές”. Οι περισσότερες συνταγές έχουν στα υλικά τους καφέ, κακάο ή σοκολάτα.

Είχε μείνει λίγος εσπρέσο στο σπίτι και πάνω που ετοιμαζόμουν να τον χαρίσω προέκυψε αυτή η συνταγή.

Η συνταγή προτείνει ένα πολύ δυνατό καφέ εσπρέσο, ο οποίος θα γίνει με τη μισή ποσότητα νερού σε σχέση με αυτή που θα βάζαμε προκειμένου να φτιάξουμε ένα ρόφημα καφέ.

Προσαρμογή από το βιβλίο “Καφές”

Mufin με καφέ και σοκολάτα
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
15 κομμάτια 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
20 λεπτά 15 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
15 κομμάτια 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
20 λεπτά 15 λεπτά
Mufin με καφέ και σοκολάτα
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
15 κομμάτια 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
20 λεπτά 15 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
15 κομμάτια 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
20 λεπτά 15 λεπτά
Συστατικά
  • 280 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 160 γρ ζάχαρη
  • 120 γρ βούτυρο
  • 50 ml εσπρέσο
  • 200 ml γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 2 αυγά
  • 50 γρ κουβερτούρα τριμμένη
  • 50 γρ σταγόνες σοκολάτας
Διαδικασία
  1. Τοποθετούμε χάρτινες θήκες ή σιλικόνης σε ένα ταψάκι για mufins. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι το μπέικιν και την κανέλα μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο ίδιο μπολ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε το μείγμα. Φτιάχνουμε ένα δυνατό εσπρέσο. Ανά 20 ml νερού προσθέτουμε 7γρ καφέ. Θα χρειαστούμε 50 ml καφέ.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τον ζεστό καφέ ανακατεύουμε καλά με χτυπητήρι αυγών και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  4. Προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου το γάλα και τη βανίλια ανακατεύοντας πάλι με το χτυπητήρι αυγών δυνατά και προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά.
  5. Προσθέτουμε στο μείγμα σιγά σιγά το μείγμα αλευριού ανακατεύοντας σιγά σιγά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε την τριμμένη κουβερτούρα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  6. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες και μοιράζουμε από πάνω τις σταγόνες σοκολάτας.
  7. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
  8. Ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε σε χάρτινες θήκες (αν έχουμε χρησιμοποιήσει θήκης σιλικόνης).
Σημειώσεις

Η συνταγή αναφέρει ότι με αυτά τα υλικά θα φτιάξουμε 12 mufins. Η δοκιμή έδειξε ότι το μείγμα ήταν περισσότερο και γιαυτό χρησιμοποίησα επιπλέον 3 θήκες μιας χρήσεως. Πιθανόν σε κάποιο ταψάκι με μεγαλύτερες  θήκες να βγουν 12.

Τα υλικά λίγο τα πείραξα ανάλογα με το τι υπήρχε στα ντουλάπια μου.

Αν δεν μπορείτε να φτιάξετε εσπρέσο αντικαταστήστε τον με κάποιον αρωματικό φίλτρου ή παραλείψτε τον αντικαθιστώντας το ποσό με γάλα.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *