share

Lemon pie

από
Lemon pie

Γιορτή στο σπίτι χωρίς γλυκό δεν γίνεται. Έκανα αυτή τη φορά το χατήρι του εορτάζοντος και έγινε αυτή η τάρτα.

Πρώτη φορά ασχολούμαι με μαρέγκες ελπίζω ότι πέτυχα κάτι καλό. Αν πιστέψω και τα σχόλια αυτών που δοκίμασαν τα κατάφερα.

Lemon pie

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 250 γρ αλεύρι μαλακό
  • 125 γρ βούτυρο παγωμένο
  • 50 γρ ζαχαρη άχνη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 3-4 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
  • ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκατοστά

Για τη γέμιση

  • 2 μεγάλα λεμόνια χυμό και ξύσμα
  • 175 γρ ζάχαρη
  • 75 γρ άνθος αραβοσίτου
  • 50 γρ βούτυρο
  • 3 αυγά

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο σε κύβους. Με τα ακροδάκτυλα μας τρίβουμε το μείγμα να γίνει σαν άμμος.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και το παγωμένο νερό και δημιουργούμε μια ζύμη χωρίς να ζυμώσουμε. Την τυλίγουμε σε σελοφάν και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Σε επιφάνεια εργασίας στρώνουμε ένα χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε πάνω σε αυτό, με τη βοήθεια χοντρού πλάστη ένα λεπτό φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα μας. Με τη βοήθεια του χαρτιού μεταφέρουμε το φύλλο στην ταρτιέρα να απλωθεί καλά και στα τοιχώματα της. Κόβουμε τυχόν περίσσευμα.
  • Τρυπάμε την ζύμη με πιρούνι τη σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα. Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο προσθέτουμε στην επιφάνεια φασόλια ή ειδικές μπίλιες ψησίματος και ψήνουμε για 10 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Αφαιρούμε το χαρτί με τα φασόλια και ψήνουμε ακόμη 5 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Όσο ψήνεται η ζύμη ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό λεμονιού το ξύσμα, τα 100 γρ ζάχαρης και 350 ml νερό. Τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Λιώνουμε σε ένα μπολάκι με 6 κουταλιές νερό το άνθος αραβοσίτου και το προσθέτουμε στο μείγμα λεμονιού ανακατεύοντας συνέχεια με τον αυγογδάρτη για ένα λεπτό μέχρι να πήξει.
  • Αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε το βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών έναν έναν ανακατεύοντας. Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω στην προψημένη ζύμη.
  • Σε κάδο του μίξερ (ή σε μπολ για μίξερ χειρός) βάζουμε τα ασπράδια από τα αυγά της κρέμας συν εκείνο από την ζύμη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα προσθέτοντας σιγά σιγά τη ζάχαρη που είχαμε κρατήσει από την κρέμα, μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή μαρέγκα με κορφές.
  • Μεταφέρουμε τη μαρέγκα λίγη λίγη πάνω από την κρέμα απλώνουμε προσεκτικά και με την λαβή ενός κουταλιού κάνουμε κορφές.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμού και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 λεπτά μέχρι η μαρέγκα να πάρει χρώμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
  • Αυτή η τάρτα τρώγεται συνήθως την ίδια μέρα.

Σημειώσεις

Αντί αυτής της κρέμας μπορούμε να βάλουμε μια lemon curd  που θα έχουμε έτοιμη στο ψυγείο μας.
Η ποσότητα του χυμού λεμονιού θα πρέπει να είναι περίπου 150 ml. Επίσης το ξύσμα θα πρέπει να το ξύσουμε με πολύ λεπτό τρίφτη προσέχοντας να μην πάρουμε από το άσπρο του λεμονιού.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ΑΜΑΛΙΑ
    • 19 Ιανουαρίου 2018
    Απάντηση

    Πολλές ευχές για τον εορτάζοντα, υγεία και καλή διάθεση πάντα! Η lemon pie είναι από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά και σίγουρα δείχνει πεντανόστιμη, σου πέτυχε ιδανικά Ξανθή!

    • Χρύσα (kouzino-therapy)
    • 20 Ιανουαρίου 2018
    Απάντηση

    Λεμονοβδομάδα μου φαίνεται αυτή που διανύουμε, χαχα
    Κέικ λεμονιού εγώ, lemon pie εσύ. Το αγαπημένο μου γλυκό να ξέρεις…
    Πολύχρονος λοιπόν ο εορτάζον, να τον χαίρεσαι και εγώ το τσίμπησα το κομμάτι μου… Δεν αντιστέκομαι ποτέ σε λεμονογλυκό.
    Φιλιά, καλό Σαββατόβραδο!!!

      • Ξανθή
      • 20 Ιανουαρίου 2018
      Απάντηση

      Χρύσα έχω φτιάξει κι άλλες τάρτες λεμονιού, αλλά με μαρέγκα ποτέ. Βέβαια αν είχα και λεμόνια από το λεμονοδάσος το δικό σας όλα θα ήταν καλύτερα.
      Έχω δει το κέικ σου και το έχω βάλει στα υπόψιν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode