Chutney με βύσσινα

Chutney με βύσσινα

Αφού έφτιαξα τη βυσσινάδα κράτησα πολύ λίγα βύσσινα να πειραματιστώ. Παλιότερα είχα φτιάξει ένα chuthey  με αγριοκέρασα που άρεσε πολύ, αλλά τώρα που να βρω τα αγριοκέρασα μιας και η επίσκεψη στο χωριό δεν έγινε για φέτος.

Τα chutney και όλα τα παρασκευάσματα που περιέχουν ξύδι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 15 ημέρες πριν τα καταναλώσουμε, εγώ δεν άντεξα να περιμένω και το δοκίμασα σε μια εβδομάδα, βάζοντας το δίπλα σε τυριά και αλλαντικά. Ταίριαξε αρκετά καλά με τα αλλαντικά και η επόμενη δοκιμή θα είναι με κάποιο ψητό κρέας.

Ακόμη μπορείτε να βρείτε λίγα βύσσινα, αν δεν βρείτε δοκιμάστε με κεράσια και κρατήστε την ιδέα για του χρόνου.

Chutney με βύσσινα
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
1 βαζάκι των 220 γρ 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
25 λεπτά 15 ημέρες
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
1 βαζάκι των 220 γρ 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
25 λεπτά 15 ημέρες
Chutney με βύσσινα
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
1 βαζάκι των 220 γρ 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
25 λεπτά 15 ημέρες
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
1 βαζάκι των 220 γρ 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
25 λεπτά 15 ημέρες
Συστατικά
  • 300 γρ βύσσινα βάρος καθαρισμένα
  • 1 κουτ. σούπας τζίτζερ κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια
  • 2 κουτ, σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 70 γρ κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 ξυλάκι κανέλας Κεϊλάνης
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2-3 λοβούς καρδάμωμου τα σποράκια
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 125 ml λευκό ξύδι
Διαδικασία
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι το ψιλοκομμένο σκόρδο και το τζίτζερ και σοτάρουμε για πέντε λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.
  2. Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά εκτός από το ξύδι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το ξύδι και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Στο ενδιάμεσο πιέζουμε με κουτάλα του πουρέ ώστε να λιώσουν λίγο τα βύσσινα. Θα πρέπει να πάρουμε ένα μείγμα σαν πηχτή μαρμελάδα.
  4. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο. Βάζουμε στο καπάκι ένα κερωμένο δίσκο ή ένα κομμάτι λαδόκολλας και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Διατηρείται στο ψυγείο. Καλό είναι να καταναλωθεί μετά 15 ημέρες.
  6. Συνοδεύει αλλαντικά τυριά και ψητά κρέατα.
Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

2 Σχόλια

  1. Ο/Η paraxeno pirouni λέει:

    Καλημέρα, πολύ ωραία πρόταση! Μου αρέσουν όλα τα τσάτνει λόγω της ιδιαίτερης γλυκοπικάντικης, γλυκοκαυτερής τους γεύσης.
    Με ελληνικά, φρέσκα βύσσινα αυτό εδώ θα είναι υπέροχο. Φαντάζομαι μαζί με τα τυριά και τα αλλαντικά θα ταιριάζει και με ένα ωραίο κοκκινο ξηρό κρασί ή και ξινή βελγική μπύρα!

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Καλημέρα, όντως ιδιαίτερο λόγω και της παρουσίας του ξινού από τα βύσσινα. Προς το παρόν συνοδεύτηκε με μπύρα και τσίπουρο, σίγουρα ένα καλό κρασί αλλά και ένα καλοψημένο κρέας θα ταιριάζει περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *