Brioche

Brioche

Το brioche  είναι Γαλλικής προέλευσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η Γαλλική εκδοχή του δικού μας τσουρεκιού.

Υπάρχουν διάφορες συνταγές για την παρασκευή του, δεν είμαι σίγουρη για το αν υπάρχει αυθεντική Γαλλική συνταγή. Αυτό που θα σας δώσω σήμερα είναι προσαρμογή από το βιβλίο του αγαπημένου μου chef Ottolenghi, είχε απόλυτη επιτυχία και το απολαύσαμε στα πρωινά μας μαζί με αγαπημένα πρόσωπα.

Είναι πολύ εύκολο να γίνει, χρειάζεται μίξερ και προγραμματισμό γιατί χρειάζεται μια ολονύχτια επώαση.

Μπορείτε να διπλασιάσετε τα υλικά για μεγαλύτερο brioche, τρώγεται πολύ σύντομα!!

Brioche
Print Recipe
Brioche
Print Recipe
Συστατικά
  • 2 κουτ. σούπας νερό θερμοκρασίας 30 βαθμών
  • 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
  • 190 γρ αλεύρι δυνατό και λίγο ακόμη για την επεξεργασία
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 20 γρ ζάχαρη
  • 2 μέτρια αυγά
  • 75 γρ βούτυρο παγωμένο κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
  • λίγο βούτυρο μαλακό για τα στάδια της επεξεργασιας
Διαδικασία
  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα κι αφήνουμε 10 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθεί το αλεύρι και χτυπάμε με το γάντζο για 3 λεπτά σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
  3. Μαζεύουμε ότι μπορεί να έχει μείνει στα τοιχώματα του κάδου, δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε υψηλή και προσθέτουμε σταδιακά τα κομμάτια του βουτύρου, προσέχοντας να έχει ενσωματωθεί πριν προσθέσουμε άλλο.
  4. Χτυπάμε μέχρι η ζύμη να είναι αφράτη και να μην υπάρχει καθόλου βούτυρο στα τοιχώματα του κάδου (περίπου 9 λεπτά)
  5. Προσοχή να μην ανέβει η θερμοκρασία της ζύμης. Επιπλέον σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα. Πιθανόν να χρειαστεί μικρή προσθήκη αλευριού αν τα αυγά μας είναι μεγάλα.
  6. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο γυάλινο σκεύος, το σκεπάζουμε με σελοφάν και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα. Μεταφέρουμε το σκεύος στο ψυγείο και αφήνουμε για 14 έως 24 ώρας.
  7. Βουτυρώνουμε μια αντικολλητική φόρμα του κέικ (20χ15 εκατ.) Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την πλάθουμε σε φρατζόλα στο μέγεθος της φόρμας. Τοποθετούμε στην βουτυρωμένη φόρμα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη. Αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο αυγού.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο πρώτο από κάτω ράφι του φούρνου για 15 λεπτά.
  9. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για λίγη ώρα πριν ξεφορμάρουμε.
Σημειώσεις

Αν δεν έχετε αντικολλητική φόρμα στρώστε τη με ένα χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο.

 

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

3 Σχόλια

  1. Ο/Η mia maria λέει:

    Πολύ ωραίο φαίνεται!

  2. Ο/Η Katerina λέει:

    Λατρεύω το ψωμί brioche αν και το αποφεύγω λόγω θερμίδων! Αν όμως πέσει στα χέρια μου το τσακίζω! Πολύ νόστιμο το έφτιαξες!

  3. Ο/Η Κλεομένης λέει:

    Καλησπέρα. Μια διόρθωση μόνο, το brioche δεν είναι γαλλική συνταγή, είναι αρχαιοελληνική. Αναφέρεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην παροιμία “brioche πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται”…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *