Χοιρινό με προβάτσες

από
Χοιρινό με προβάτσες

Σήμερα ταξιδεύουμε γευστικά στη Νάξο με συνταγή που μου παραχώρησε η εξαδέλφη μου Ιωάννα.

Την Ιωάννα σας την έχω συστήσει κι άλλες φορές όταν μας είχε φιλοξενήσει σε μια μικρή μονάδα ενοικιαζόμενων δωματίων που διατηρεί στη Μικρή Βίγλα Νάξου και τότε είχαμε δημιουργήσει πολλές νοστιμιές.

Παράλληλα με το  ξενοδοχειακό  κομμάτι η Ιωάννα διατηρεί στον περιβάλλοντα  χώρο περιβόλι με οπορωκηπευτικά αμπέλι και μερικά ζωντανά, κότες  και κατσίκες.

Αν αποφασίσετε να κάνετε τις διακοπές σας στη Νάξο επικοινωνήστε μαζί της  εδώ .

4586486_orig

Φωτογραφία αρχείου

Τις προβάτσες μου τις είχε περιγράψει από τηλεφώνου, της ζήτησα λοιπόν να μαγειρέψει με αυτές ένα φαγητό που να συνηθίζεται στη Νάξο και να μου το στείλει.

Διαβάζω σε λεξικό γαστρονομίας για τις προβάτσες ότι είναι χόρτα που οι περισσότεροι γνωρίζουμε, τα αμάραντα μπλε και άσπρα  λουλούδια τους, έχουν το χειμώνα πλούσια φύλλα, με κάπως στυφή γεύση. Οι κάτοικοι των Κυκλάδων τα μαγειρεύουν με χοιρινό, συνήθως κάνοντας και αυγολέμονο.

Οι προβάτσες μαζεύονται συνήθως σε κτήματα  ακαλλιέργητα  ή  στο βουνό. Τα λουλούδια τα κρατούν για τα πρωτομαγιάτικα  στεφάνια.

P1040642

Από αναζήτηση δική μου βρίσκω ότι εκτός από χοιρινό μπορούν να συνοδεύσουν και μπακαλιάρο.

Επίσης κάποιοι τις μαγειρεύουν και σκέτες αυγολέμονο.

Η Ιωάννα μας το έφτιαξε με χοιρινό, το φωτογράφησε και σας το παρουσιάζω.

Χοιρινό με προβάτσες

Συστατικά
  

  • 1 κιλό χοιρινό κατά προτίμηση σπάλα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ή ένα ξερό και 4-5 φρέσκα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 3-4 κλωνάρια σέλινο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κιλά προβάτσες
  • 2 αυγά
  • χυμό από δυο λεμόνια
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τις προβάτσες και τις πλένουμε με πολύ νερό αρκετές φορές, θέλει προσοχή το πλύσιμο τους.
  • Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε λίγο ακόμη το σοτάρισμα. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα κρεμμυδάκια προσθέστε τα τώρα μαζί με ένα ποτήρι νερό και σιγοβράστε το κρέας.
  • Όταν το κρέας αρχίσει να μαλακώνει προσθέτουμε τις προβάτσες και το σέλινο. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να έχουν όλα βράσει. Φροντίζουμε να μείνει λίγο ζουμί για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι και στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και λίγο ζουμί από το φαγητό. Περιχύνουμε το φαγητό ανακινούμε καλά την κατσαρόλα και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Εδώ η Ιωάννα το συνόδευσε με κρασί από το δικό της αμπέλι και τυρί ξινοτύρι επίσης δικής της παραγωγής. Τη συνταγή του θα τη βρείτε εδώ είναι από την εκεί παραμονή μου παλιότερα.
P1040673
Κάποιοι ζεματίζουν τις προβάτσες και τις προσθέτουν μετά στο κρέας.
Άλλοι πάλι τις προσθέτουν από την αρχή, αλλά έτσι θεωρώ ότι με το χρόνο που απαιτείται για το κρέας τα  χόρτα θα βράσουν υπερβολικά.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • evi@thehealthycook
    • 22 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    δεν τις είχα ξανακούσει τις προβάτσες….. 🙁
    φαίνεται πολύ νόστιμο! θα ήθελα να το δοκιμάσω.
    ευχαριστούμε την Ιωάννα για την συνταγή! καλό βράδυ!

    • Marion
    • 22 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Kι εγώ δεν τις ήξερα τις προβάτσες. Κάθε τόπος έχει και τα δικά του χόρτα που αν δεν στα πει κάποιος δεν τα γνωρίζεις ποτέ.

    Πολύ ωραία συνταγή.

    • Γελαστή κλωστή
    • 23 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Αγαπημένο φαγητό… το φτιάχνουμε στην ΄Ανδρο,
    από όπου η μισή καταγωγή μου
    Φιλάκια πολλά

    • Katerina
    • 23 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Δεν το είχα ξανακούσει αυτό το χόρτο ποτέ. Πολύ όμορφο φαγητό κρίμα που δεν φτάνουν μέχρι τις εδώ αγορές!

    • Χρύσα
    • 23 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Ούτε κι εγώ τις έχω ξανακούσει ποτέ… Πάντως το φαγητό φαίνεται νοστιμότατο!

    • Ειρήνη Φύτρου
    • 20 Φεβρουαρίου 2024
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας. Οι προβάτσες έχουν μια περίεργη μυρωδιά όταν τις μαζεύουμε, σαν φάρμακο;
    Ευχαριστώ.

      • Ξανθή
      • 21 Φεβρουαρίου 2024
      Απάντηση

      Αγαπητή Ειρήνη, δεν έχω μαζέψει ποτέ αυτά τα χόρτα, η συνταγή είναι παραχώρηση της ξαδέλφης που ζει στη Νάξο. Από όσα εγώ γνωρίζω οι προβάτσες απαντώνται στις Κυκλάδες, γνωρίζω φίλους που τις μαζεύουν με πολύ αγάπη Φεβρουάριο έως Μάρτιο προκειμένου να τις συμπεριλάβουν στα γεύματα τους. Εγώ ξέρω μόνο το φυτό στην ανθοφορία του τα αγόραζα τα λουλούδια του. Ρώτησα όμως και μου είπαν ότι δεν έχουν υπόψιν τους κάποια δυσάρεστη μυρωδιά. Μήπως λέτε για άλλο φυτό;;
      Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία.

    • Ειρήνη Φύτρου
    • 20 Φεβρουαρίου 2024
    Απάντηση

    Η προβατσα μυρίζει περιεργα;

Γράψτε απάντηση στο Χρύσα Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode