Φανουρόπιτα

από
Φανουρόπιτα

Η Φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο κέικ που σύμφωνα με τις παραδόσεις φτιάχνεται την παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου, προσκομίζεται στην εκκλησία όπου ευλογείται και μοιράζεται στους παραβρισκόμενους ή στους  οικείους μας.

Η παράδοση λέει ότι γίνεται για να συχωρεθούν οι αμαρτίες της μητέρας του Αγίου Φανουρίου και διαβάζεται κάποια ευχή πριν το κόψιμο της. Επίσης υπάρχουν δοξασίες περί του αριθμού των υλικών.

Τώρα πως εμείς το έχουμε συνδυάσει  να μας παρουσιάσει ο Άγιος κάτι και τη φτιάχνουμε και σε αυτές τις περιστάσεις, δεν το ξέρω.

Όποτε βρίσκομαι στο σπίτι στην εορτή του Αγίου συνηθίζω να τη φτιάχνω με μια συνταγή από το από “αρχαιοτάτων” χρόνων βιβλίο μου της Χρύσας Παραδείση την οποία έχω ελαφρώς πειράξει.

Σήμερα για την καταγραφή της συνταγής, προκειμένου να την έχουν οι νεότεροι, ζύγισα και μέτρησα ακριβώς τα υλικά και την παρουσιάζω.

Η εκτέλεση είναι πολύ εύκολη και μπορούμε να τη φτιάχνουμε ανεξάρτητα της εορτής ως ένα νηστίσιμο και υγιεινό κέικ.

Παλιότερα είχα φτιάξει και αυτή τη Φανουρόπιτα της φίλης μου Πόπης και μας άρεσε πάρα πολύ, για ρίξτε μια ματιά.

Επίσης μπορείτε να δείτε και μια άλλη εδώ.

Χρόνια Πολλά!!

Φανουρόπιτα

1 ταψί 30εκατ. διαμέτρρου

Συστατικά
  

  • 500 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 300 ml χυμό προσρτοκαλιού
  • 60 ml κονιάκ ή σπιτικό λικέρ
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 100 γρ σταφίδες μαύρες
  • 100 γρ σταφίδες ξανθές
  • 100 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • ζαχαρη άχνη για την επικάλυψη

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με σύρμα κουζίνας μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας μέχρι να ομοιγενοποιηθούν.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 30 εκατοστά το πασπαλίζουμε με αλεύρι και πετάμε την περίσσεια.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο πρώτο ράφι από κάτω τους φούρνου για 30 -35 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει καθαρή μια λάμα μαχαιριού.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει. Μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Όταν θα έχει κρυώσει καλά διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη.

Σημειώσεις

Το ελαιόλαδο μπορούμε να το μοιράσουμε με καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Το αλεύρι μπορεί να είναι κάποιο μαλακό με την προσθήκη 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Η επικάλυψη με ζάχαρη άχνη είναι προαιρετική.
Εγώ έβαλα αντί του κονιάκ λικέρ κουμ κουάτ.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ΦΙΛΙΤΣΑ ΜΑΝΤΙΚΑ
    • 29 Αυγούστου 2020
    Απάντηση

    Φανταστική έγινε Ξανθή μου .Την έκανα και μας άρεσε πολύ .Να σαι καλά και να δημιουργείς όπως πάντα υπέροχες συνταγές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode