Τάρτα λαχανικών

από
Τάρτα λαχανικών

Την αγάπη μου για τις τάρτες την έχω εκφράσει κι άλλες φορές, στη σελίδα υπάρχουν αρκετές συνταγές με συνδυασμούς πολλών υλικών ανάλογα με την εποχή και τις επιθυμίες μας.

Έχω πειραματιστεί με διαφορετικές ζύμες  για τη βάση τους, αλλά τις περισσότερες τις φτιάχνω με μια ζύμη χωρίς βούτυρο, στη θέση του υπάρχει ανθότυρο, είναι εύκολη και πάντα έχει επιτυχία. Είναι η αγαπημένη μου ζύμη.

Κάνοντας αυτοσχεδιασμούς ως προς την σύνθεση των λαχανικών, με ότι υπήρχε στο ψυγείο έγινε, αυτή η τάρτα πους σας προτείνω. Μπορεί να δεχτεί αρκετές τροποποιήσεις ως προς την σύνθεση των λαχανικών ανάλογα με την εποχή αλλά και τη διάθεση μας.

Τάρτα λαχανικών

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 150 γρ αλεύρι μαλακό
  • 100 γρ ανθότυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 αγκινάρες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 3 μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 ματσάκι σπαράγγια καθαρισμένα και κομμένα
  • 2 κολοκυθάκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μέτριο πράσο καθαρισμένο και κομμένα σε ροδέλες
  • 6-8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 κλαράκι δεντρολίβανου ψιλοκομμένο
  • 2-3 κλαράκια θυμάρι τα φύλλα του
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 100 γρ ανθότυρο ή φέτα
  • 2 αυγά
  • 50 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Ανακατεύουμε το ανθότυρο το αυγό και το λάδι και τα ζυμώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Διπλώνουμε τη ζύμη σε μεμβράνη. Την αφήνουμε 30 λεπτά στο ψυγείο
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε σε μια ταρτιέρα (διαμέτρου 24 εκ.) έτσι ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα της ταρτιέρας, και την τρυπάμε με ένα πιρούνι. Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά πλένουμε τα καθαρίζουμε.
  • Τα κόβουμε ανάλογα με το κάθε είδος.
  • Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί λίγο αρχίζουμε να σοτάρουμε τα λαχανικά αρχίζοντας από τις αγκινάρες, κολοκυθάκια και πράσα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σπαράγγια. Θέλουμε να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε τα μυριστικά και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα.
  • Βγάζουμε την ταρτέρια από το ψυγείο και μοιράζουμε τα λαχανικά σε όλη την επιφάνεια. Σκορπίζουμε παντού το κουκουνάρι και περιχύνουμε με το μείγμα αυγών - γάλακτος. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και το ανθότυρο σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 20 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε ακόμη 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε 5-10 λεπτά και σερβίρουμε σκορπώντας στην επιφάνεια φύλλα βασιλικού. (προαιρετικό)

Σημειώσεις

Τα λαχανικά μπορούν να αλλάξουν ανάλογα την εποχή ή τη διάθεση μας.
Προσθέστε χρωματιστές πιπεριές ή μελιτζάνα.
Για πιο πικάντικο αποτέλεσμα αντί ανθότυρου προσθέστε μια πικάντικη φέτα και στη θέση του γάλακτος προσθέστε μια ξινή κρέμα ή ξινόγαλο.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode