share

Σπιτική κέτσαπ

από
Σπιτική κέτσαπ

Πριν οκτώ χρόνια είχα τη μεγάλη τύχη να γνωρίσω μια όμορφη παρέα με πολύ μεράκι  και άπειρη αγάπη για προσφορά.

Ήταν η ομάδα εθελοντών των Δρόμων Ζωής.

Σε αυτή την ομάδα εντάχτηκα κι εγώ  ενεργά, ανήκοντας κατά κύριο λόγο στην ομάδα μαγειρικής. Κάθε χρόνο, όλο το χρόνο, ετοιμάζουμε τα βαζάκια και άλλες νοστιμιές, που θα διατεθούν στο ετήσιο bazaar των Χριστουγέννων. Με τα έσοδα του bazaar και άλλων δραστηριοτήτων αντιμετωπίζονται τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου Επικοινωνίας των Δρόμων Ζωής

Από την πρώτη χρονιά μου εμπιστεύτηκαν αυτή τη συνταγή για την παρασκευή σπιτικής κέτσαπ, με την δέσμευση να μην την  κοινοποιήσω. Αν θυμάμαι καλά η προέλευση της είναι από μεγάλο σεφ του εξωτερικού.

Η δέσμευση τηρήθηκε για όλα αυτά τα χρόνια και, όταν κοινοποιούσα ότι φτιάχνω  κέτσαπ, είχα πολλές κόντρες, γιατί έλεγαν ότι κρατώ μυστικά. Τι διαγραφές από το fb  τι μούτρα!!

Θα μου πείτε και τώρα τι έγινε;;

Στο περσινό Bazaar μιλώντας με την κυρία που μου εμπιστεύτηκε τη συνταγή και λέγοντας της  ότι βρήκα τη συνταγή τυχαία σε κάποιο site αλλά πολύ κακογραμμένη, πήρα την απάντηση: “και γιατί να μην τη γράψεις πλέον;”

Έτσι τώρα που ήρθε η ώρα της παρασκευής της, φωτογράφισα τα στάδια και τη γράφω.

Κάθε χρόνο φτιάχνω πάρα πολλά βαζάκια,  επαναλαμβάνοντας τις ποσότητες δυο και τρεις φορές, και γιαυτό η δόση που σας δίνω ίσως σας φανεί υπερβολική, αλλά δεν έχω δοκιμάσει με λιγότερη.

Ακόμη και στο Λονδίνο που την έφτιαξα για τα παιδιά πάλι με τις ίδιες ποσότητες έγινε.

Όποιος την έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής δεν αγόρασε ποτέ ξανά κέτσαπ του εμπορίου.

Σπιτική κέτσαπ

17 βαζάκια των 212 ml

Συστατικά
  

  • 3.5 κιλά ντομάτες πομοντόρι (βάρος μετά το καθάρισμα)
  • 900 γρ μήλα (βάρος μετά το καθάρισμα)
  • 750 γρ κρεμμύδια (βάρος μετά το καθάρισμα)
  • 2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
  • 12 καρφάκια γαρύφαλου
  • 12 μπαχάρια
  • 12 κόκκους πιπεριού
  • 1 κουτ. σούπας πιπέρι καγιέν
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 900 ml ξύδι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
  • Τα τοποθετούμε όλα μαζί σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτοντας το αλάτι.
  • Σε μια γάζα τοποθετούμε τα γαρύφαλλα, μπαχάρια και πιπέρια. Τα δένουμε με μια κλωστή και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  • Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και βράζουμε περίπου 1 1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας περιοδικά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύδι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά για 1 ώρα Σε αυτό το στάδιο ανακατεύουμε πιο συχνά και σκεπάζουμε με προστατευτική σήτα την κατσαρόλα για να μην λερωθεί ο γύρω χώρος.
  • Κλείνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε τη γάζα με τα μπαχαρικά.
  • Με ραβδομπλέντερ ή με μπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα. Αν χρησιμοποιήσετε μπλέντερ θα πρέπει να περιμένετε να κρυώσει λίγο το μείγμα.
  • Στη συνέχεια το περνάμε λίγο λίγο το μείγμα από σινουά ή από πυκνή σήτα πάνω από μεγάλο μπολ ή λεκάνη.
  • Πετάμε τα σπόρια και φλούδες που μαζεύονται στη σήτα και συνεχίζουμε μέχρι να περάσει όλο.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλη και πάλι κατσαρόλα προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν κι βράζουμε πάλι μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 10 λεπτά από τη στιγμή αρχής του βρασμού)
  • Η σάλτσα μας θα είναι σαν μια αραιή μαρμελάδα κι γι όσους διαθέτουν θερμόμετρο είναι έτοιμη στους 100 βαθμούς.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και αφήνουμε αν άποδα να κρυώσουν.
  • Συντηρούμε τα βαζάκια σε δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι ή αν έχουμε χώρο σε ψυγείο. Για την κατανάλωση της θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μια εβδομάδα, όπως όλα τα παρασκευάσματα που περιέχουν ξύδι και μπαχαρικά ώστε να ισορροπήσουν οι γεύσεις.

Σημειώσεις

Μπορείτε να αφαιρέστε τις φλούδες από τις ντομάτες βυθίζοντας τες σε ζεματιστό νερό για ένα λεπτό. Δεν το κάνω γιατί έχω διαβάσει ότι η  φλούδα περιέχει το περισσότερο λυκοπένιο είναι αυτό που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση  και πολλές  θεραπευτικές ιδιότητες ιδιαίτερα όταν γίνεται επεξεργασία με βρασμό. Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές πληροφορίες για το λυκοπένιο από τη φίλη διατροφολόγο Αστερία Σταματάκη περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο.
Διαλέγουμε οπωσδήποτε ώριμα και σφιχτά πομοντόρι, οι άλλες ντομάτες έχουν πολλά υγρά και γιαυτό δεν ενδείκνυται. Αν κάποιος  έχει δικές του ντομάτες καλές και ώριμες μπορεί να τις δοκιμάσει ίσως θα χρειαστεί περισσότερο βράσιμο.
Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να μειωθεί, επειδή όμως παίζει και ρόλο συντηρητικού προτείνω αν την μειώσετε να φυλάξετε τα βάζα σε ψυγείο.
Ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε την κέτσαπ μοιράστε την και σε αναλόγου μεγέθους βάζα.
Καλό είναι στο εσωτερικό από τα  καπάκια να βάζουμε δίσκους από ειδικά κερωμένα φύλλα (Wax Discs), ιδιαίτερα όταν το περιεχόμενο περιέχει ξύδι.
Επειδή δεν ξέρω να σας πω που θα βρείτε στην Ελλάδα αυτά τα ειδικά φύλλα, μπορείτε να βάλετε κομμένη λαδόκολλα σε δίσκους όσο η διάμετρος του εσωτερικού του καπακιού.
Πέρσι με ρώτησε φίλη αν μπορεί να την βάλει σε μπουκάλια, δεν έχω ποτέ δοκιμάσει και δεν μπορώ να σας πω. Αν χρησιμοποιήσετε μπουκάλια θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι γυάλινα, αποστειρωμένα να κλείνουν καλά και ίσως χρειαστεί συντήρηση στο ψυγείο. Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από επόμενες παρασκευές και δοκιμές.
Αν θέλουμε να καταναλωθεί από μικρά παιδιά αφαιρούμε ή μειώνουμε την ποσότητα του πιπεριού, αν και δεν είναι πολύ αισθητή.
Το ξύδι που χρησιμοποιώ είναι λευκό οξύτητας 6%. Αν χρησιμοποιήσετε άλλο με μεγαλύτερη οξύτητα ή σπιτικό μειώστε την ποσότητα.
Τη γάζα με τα μπαχαρικά καλό είναι να τη δέσουμε από το χερούλι της κατσαρόλας ώστε να μπορούμε εύκολα να την αφαιρέσουμε.
Ενημέρωση 9/2020
Επειδή ήθελα να αφαιρέσω τη ζάχαρη προσθέτοντας  μέλι έγινε μια δοκιμή τροποποιώντας τους χρόνους βρασμού ενώ η προσθήκη του μελιού έγινε στο τέλος.
Έβρασα περισσότερο τη σάλτσα στο τελευταίο της στάδιο ώστε να προκύψει μια πιο πηχτή σάλτσα.
Άφησα να κρυώσει στους 45-50 βαθμούς και τότε πρόσθεσα το μέλι ( στη μισή δόση της συνταγής πρόσθεσα 120γρ μέλι) ανακάτεψα καλά και μοίρασα σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Ο λόγος της προσθήκης σε αυτή τη θερμοκρασία είναι για να μην χάσει το μέλι τις θρεπτικές του ουσίες με το βρασμό. Καλό είναι να αποθηκευτεί σε ψυγείο.
Δοκιμάστε τη, τώρα που έχει τις κατάλληλες ντομάτες, και αν έχετε οποιαδήποτε απορία είμαι εδώ να σας τη λύσω.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ζερβα φιλιω
    • 22 Σεπτεμβρίου 2016
    Απάντηση

    αγαπημενη μου…σ ευχαριστω πολυ για την τοσο ωραια συνταγη σου…..θα την κανω οποσδηποτε…..φιλακι

    • Penelope
    • 22 Σεπτεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Όντως μιλάς για μεγάλη ποσότητα, αλλά με λίγα μαθηματικά … μπορεί και να τα καταφέρουμε για μικρότερες ποσότητες. Ευχαριστούμε που μοιράστηκες την μυστική συνταγή μαζί μας, μετά από τόσα χρόνια.
    Καλό απόγευμα.

    • Vita
    • 22 Σεπτεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Ευχαριστούμε που αποκάλυψες μια όντως εξαιρετική συνταγή! Καλοφάγωτη! Θα τη δοκιμάσουμε οπωσδήποτε!

    • ΑΜΑΛΙΑ
    • 23 Σεπτεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Πολύτιμη συνταγή!!

    • mari
    • 23 Σεπτεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Εξαιρετική!! Ευχαριστούμε πολύ!!

    • mia maria
    • 24 Σεπτεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Αγαπημένο κέτσαπ, εξαιρετική συνταγή. Γεια στα χέρια σου!

    • Froso
    • 28 Σεπτεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Ξανθούλα ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συνταγή σου!!!!…. όπως και τόσες άλλες….

    • zara
    • 29 Σεπτεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Το αλάτι σε ποιό στάδιο της συνταγής μπαίνει;

      • Ξανθή
      • 29 Σεπτεμβρίου 2016
      Απάντηση

      Από την αρχή, έχετε δίκιο θα το συμπληρώσω. Σας ευχαριστώ

    • Αναστασία
    • 4 Μαΐου 2017
    Απάντηση

    καλησπέρα,
    φαίνεται ωραια η συνταγή αλλά δεν είναι πολύ το 1 κιλό ζαχαρη; σε άλλες συνταγές η ζαχαρη είναι ένα φλυτζάνι…
    επίσης στην αρχή δεν βάζουμε νερό στην κατσαρόλα;

    • Ανώνυμος
    • 11 Αυγούστου 2017
    Απάντηση

    Καλημέρα σας, ευχαριστούμε για τη συνταγή
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το ξύδι που βάζουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κόκκινο ?

    Σας ευχαριστώ
    Μαρίνα

      • Ξανθή
      • 11 Αυγούστου 2017
      Απάντηση

      Καλησπέρα, ναι μπορείτε να βάλετε όποιο ξύδι θέλετε αρκεί να είναι της ίδιας οξύτητας δηλαδή 6% όπως αναφέρεται στις παρατηρήσεις της συνταγής.
      Εύχομαι καλή επιτυχία

        • Κατερινα
        • 2 Αυγούστου 2020
        Απάντηση

        Ευχαριστουμε ,Ξανθη μου.Ειναι μεγαλη τυχη που σε εχουμε στη ζωή μας.Ολα σου ξεχωριστά,ιδιαιτερα και δοτικά “ζεστά”.Να εισαι πάντα καλά

          • Ξανθή
          • 2 Αυγούστου 2020
          Απάντηση

          Κατερίνα σε ευχαριστώ πολύ, η παρέα σας μου δίνει δύναμη κι εμένα.

    • Μαρινα
    • 21 Σεπτεμβρίου 2017
    Απάντηση

    Δεν είναι πολύ η ζάχαρη για τέτοια ποσότητα ντοματας;ευχαριστώ!!!

      • Ξανθή
      • 21 Σεπτεμβρίου 2017
      Απάντηση

      Η συνταγή έφτασε σε εμένα με αυτή την ποσότητα ζάχαρης και όλα τα χρόνια την κάνω με αυτή την ποσότητα. Αν θέλετε να μειώσετε την ποσότητα μπορείτε, προτείνω όμως συντήρηση σε ψυγείο, γιατί η ζάχαρη παίζει και το ρόλο του συντηρητικού.

    • ΕΥΗ
    • 21 Σεπτεμβρίου 2017
    Απάντηση

    Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε, με ανησυχεί λίγο η ποσότητα της ζάχαρης, μήπως έχει γίνει λάθος?
    Ευχαριστώ

      • Ξανθή
      • 21 Σεπτεμβρίου 2017
      Απάντηση

      Όπως έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο η ποσότητα της ζάχαρης είναι αυτή δοκιμασμένη χρόνια. Αν θέλετε να τη μειώσετε προτείνω συντήρηση στο ψυγείο.

    • Γιώτα Νούτση
    • 22 Σεπτεμβρίου 2017
    Απάντηση

    H κέτσαπ τέλεια, μόλις την έφτιαξα, δεν περίμενα να την δοκιμάσω μία εβδομάδα, την φάγαμε με τηγανιτές πατάτες και ξετρελαθήκαμε, φαντάζομαι θα γίνει καλύτερη όσο κάθεται. Να είσαι πάντα καλά, η γνώση πρέπει να μοιράζεται , είμαι της ίδιας άποψης, Φιλιά!

      • Ξανθή
      • 23 Σεπτεμβρίου 2017
      Απάντηση

      Ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σας άρεσε.Και βέβαια πρέπει να μοιραζόμαστε!

    • Ε
    • 2 Οκτωβρίου 2017
    Απάντηση

    Πραγματικά υπέροχη !!! Οι αναλογίες τέλειες (παρα τους αρχικούς μου ενδοιασμούς) την προτείνω ανεπιφύλακτα….. ΕΥΓΕ! ΞΑΝΘΗ…..

      • Ξανθή
      • 2 Οκτωβρίου 2017
      Απάντηση

      Ευχαριστώ πολύ, η διαδικασία και οι αναλογίες έχουν δοκιμαστεί πολλά χρόνια, ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη.

    • Μαριλένα
    • 18 Οκτωβρίου 2017
    Απάντηση

    Ήθελα να ρωτήσω το μήλο με ποιό σκεπτικό το χρησιμοποιείτε; Και κάτι ακόμη, μήπως έχετε να προτείνετε κάποια παραλαγή με μέλι;

      • Ξανθή
      • 18 Οκτωβρίου 2017
      Απάντηση

      Το μήλο προστίθεται για τη γεύση αλλά και για την πηκτίνη που περιέχει.
      όσο για το μέλι παραθέτω σχόλιο φίλης η οποία έχει κάνει πολλές φορές αυτή τη συνταγή και κάποια φορά έφτιαξε με μέλι, την εμπιστεύομαι: Έφτιαξα μια τρίτη δόση με μέλι αντί ζάχαρη. Προσοχή όμως αν θα το δοκιμάσετε να βάλετε την μισή ποσότητα από την προτεινόμενη ζάχαρη και μέλι κωνοφόρων καλύτερα γιατί άλλο (π.χ. Θυμαρίσιο) έχει γεύση και το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Έγινε το ίδιο εξαιρετική.

    • Αλεξάνδρα
    • 1 Αυγούστου 2020
    Απάντηση

    Απίστευτη τρίτη χρονιά τη φτιάχνω, ευχαριστώ πολύ για την συνταγή.

      • Ξανθή
      • 1 Αυγούστου 2020
      Απάντηση

      Αλεξάνδρα χαίρομαι που έμεινες ευχαριστημένη, καλοφάγωτη.

    • Γιώτα Νούτση
    • 27 Αυγούστου 2020
    Απάντηση

    Ξανά, και ξανά και σίγουρα ξανά!
    Να είσαι καλά Ξανθή και η κυρία που σου την έδωσε!
    Πολλά φιλιά!

    • Αικατερινη Τζαγκαρακη
    • 30 Αυγούστου 2020
    Απάντηση

    Ξανθη μου,αγαπημενη,υπεροχη συνταγή ,υπεροχη κετσαπ ,όπως υπεροχη και ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ είσαι και εσύ και ό τι κάνεις.Ευχαριστούμε

    • Αικατερινη Τζαγκαρακη
    • 21 Σεπτεμβρίου 2020
    Απάντηση

    Την εχω κανει 3 φορες,υπεροχη.Ευχαριστουμε Ξανθή μου.Πόσον καιρο μπορει να μεινει ασφαλώς εκτος ψυγειου;

      • Ξανθή
      • 21 Σεπτεμβρίου 2020
      Απάντηση

      Καλησπέρα Κατερίνα, σε ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη στη συνταγή μου. Εγώ έχω κρατήσει μέχρι ένα χρόνο σε βάζο αλλά και σε μπουκάλι. Καλό είναι να την αποθηκεύουμε σε σκοτεινό ντουλάπι μακριά από θερμαντικά σώματα, κουζίνα καλοριφέρ.

    • Marie-Anne
    • 28 Σεπτεμβρίου 2020
    Απάντηση

    Ξανθή μου, θα ήθελα κι εγώ να επιβεβαιώσω πως όσες φορές έφτιαξα την κέτσαπ αντικαθιστώντας την ζάχαρη με φρουκτόζη ή με ζάχαρη καρύδας τα βαζάκια κσι τα μπουκάλια μου διατηρήθηκαν εκτός ψυγείου για έναν χρόνο. Απομένει να φτιάξω και με μέλι για την δική μου εγγονούλα.
    Να τις χαιρόμαστε τις μικρούλες μας!
    Σ’ευχαριστώ και πάλι γι αυτή την υπέροχη συνταγή!
    Καλό φθινόπωρο!

      • Ξανθή
      • 28 Σεπτεμβρίου 2020
      Απάντηση

      Μαριάννα μου σε ευχαριστώ πολύ. Η σύσταση είναι για για όσους φοβούνται την διατήρηση σε θερμοκρασία δωματίου.
      Εγώ τα περισσότερα, γλυκά μαρμελάδες σάλτσες τα διατηρώ εκτός ψυγείου και κάποια πέρα του ενός χρόνου.
      Υγεία σε όλους εύχομαι να μπορούμε να χαιρόμαστε παιδιά και εγγόνια. Καλό Φθινόπωρο.

    • Ελσα
    • 20 Φεβρουαρίου 2021
    Απάντηση

    Όταν ανοίξουμε το βάζο σε πόσο χρόνο πρέπει να καταναλωθεί;

      • Ξανθή
      • 20 Φεβρουαρίου 2021
      Απάντηση

      Όταν το ανοίξετε το βάζετε στο ψυγείο. Το έχω κρατήσει μέχρι ένα μήνα. Προτιμήστε μικρά βάζα ή μπουκάλια ώστε να καταναλωθεί σύντομα.

    • Χριστοδούλου Δήμητρα
    • 21 Αυγούστου 2021
    Απάντηση

    Μήπως μπορείς να μου πεις την αναλογία με τη φρουκτόζη..Α άντρας μου είναι διαβητικούς και θα με ενδιέφερε ή αλλαγή σε ευχαριστώ …ανυπόμονη να τη φτιαξω ..και μεσημέρι φιλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode