share

Σιγοψημένα καραμελωμένα κρεμμύδια

από
Σιγοψημένα καραμελωμένα κρεμμύδια

Ανοίγω την πόρτα του δωματίου μου και βλέπω στην απέναντι βεράντα ένα σακί με κρεμμύδια μακρουλά μικρά και μεγαλύτερα. Είμαι σίγουρη ότι έχουν έρθει από την Κρήτη και φυσικά δε δίστασα να πάω να ζητήσω.

Σε πρώτη φάση νόμιζα ότι είναι μεγάλα και θα μπορούσα με αυτά να φτιάξω σουγάνια, όμως από ότι με πληροφόρησε η κυρία που τα καλλιεργεί στην Κρήτη, φέτος δεν βγήκαν μεγάλα, ποιος είπε όμως ότι δεν θα έβρισκα τι να τα κάνω.

Επειδή δε τα μοιράστηκα με φίλο είδα μια μέρα που μιλούσε για καραμελωμένα κρεμμύδια, αυτά που του έδωσα.

Σήμερα ήθελα ένα συνοδευτικό για την μπριζόλα μας και ανοίγοντας το νέο τεύχος περιοδικού που παρακολουθώ είχε αυτή την ιδέα. Βέβαια μιλούσε για shallots, νομίζω και τα δικά μου μάλλον είναι αυτής της ποικιλίας ή τέλος πάντων μοιάζουν.

Μια δική μου παραλλαγή και έγιναν!!

Σιγοψημένα καραμελωμένα κρεμμύδια

Συστατικά
  

  • 4 κρεμμύδια
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι αρωματισμένο με βατόμουρα
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 150 ml ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε ολόκληρα. Αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
  • Σε τηγάνι ή μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα φύλλα δάφνης. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά γυρίζοντας τα.
  • Σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το θυμάρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει το υγρό.
  • Προσθέτουμε το κρασί και το ζωμό ή το νερό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 20-25 λεπτά γυρίζοντας που και που τα κρεμμύδια.
  • Μόλις δέσει η σάλτσα τους είναι έτοιμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως. Είναι άριστο συνοδευτικό ψητών κρεάτων.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ΑΜΑΛΙΑ
    • 9 Οκτωβρίου 2017
    Απάντηση

    Μας αρέσουν πολύ τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ωραία η προσθήκη του θυμαριού και της δάφνης (που δεν τα χρησιμοποιούσα σε αυτή την παρασκευή), θα τα δοκιμάσουμε Ξανθή με τον τρόπο σου!

    • ΑΜΑΛΙΑ
    • 9 Οκτωβρίου 2017
    Απάντηση

    Μας αρέσουν τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ωραία η προσθήκη των μυρωδικών (θυμάρι και δάφνη) που δεν τα χρησιμοποιούσα σε αυτή την παρασκευή. Θα τα δοκιμάσουμε Ξανθή και σίγουρα θα μας αρέσει ο τρόπος σου!

    • Marion
    • 12 Οκτωβρίου 2017
    Απάντηση

    Τα κρεμμυδια έχουν υπέροχη γλυκα οταν μαγειρευονται
    Ωραιο συνοδευτικο και ξεφεύγει απο τα συνηθισμένα 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode