share

Σαλάτα με σύκα, κρεμμύδια, φέτα και κριθάρι

από
Σαλάτα με σύκα, κρεμμύδια, φέτα και κριθάρι

Όσο ακόμη υπάρχουν σύκα πειραματίζομαι προσθέτοντας τα σε σαλάτες, τάρτες, μακαρονάδες γεμιστά με κοπανιστή και μέλι και ότι άλλο έρχεται στο μυαλό μου.

Προχτές έγινε μια σαλάτα με σύκα και σας την παρουσιάζω. Προλαβαίνετε ακόμη υπάρχουν σύκα.

Σαλάτα με σύκα, κρεμμύδια, φέτα και κριθάρι

Συστατικά
  

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λουρίδες
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 75 γρ κριθάρι περλέ
  • 150 γρ σύκα
  • 100 γρ τυρί φέτα κομμένη σε κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • λίγα φύλλα ρόκας ή μικρά φύλλα από σπανάκι
  • 3-4 μικρές πιπεριές προαιρετικό
  • χυμό μισού λεμονιού
  • αλάτι

Οδηγίες
 

  • Σε ένα ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος. Αραδιάζουμε τα κρεμμύδια μοιράζουμε από πάνω τους σπόρους μάραθου και το ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις μέχρι να μαλακώσουν, προσέχοντας να μην καούν.` Αν βάλουμε πιπεριές θα τις προσθέσουμε στο μέσο του ψησίματος. Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κριθάρι με νερό να το σκεπάζει και λίγο παραπάνω προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει στο δόντι. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε σαλατιέρα τοποθετούμε τα κρεμμύδια και τα περιχύνουμε με το λιωμένο σκόρδο και το ξύδι.
  • Προσθέτουμε το κριθάρι και τη ρόκα αλατίζουμε πολύ ελαφρά, μην ξεχνάμε ότι θα προσθέσουμε τη φέτα. και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε τη φέτα και στολίζουμε με τα σύκα.
  • Περιχύνουμε με το λεμόνι και σερβίρουμε. Μπορεί να μείνει για λίγη ώρα στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα.

Σημειώσεις

Αντί της ρόκας μπορούμε να βάλουμε μικρά φύλλα από τρυφερό σπανάκι, επίσης το κριθάρι θα μπορούσε να αντικατασταθεί με βρασμένο σιτάρι ή πλιγούρι ελαφρά μουσκεμένο.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Marion
    • 15 Σεπτεμβρίου 2017
    Απάντηση

    Το κριθάρι το χρησιμοποιω κι εγώ σε σαλάτες
    Χορταίνει και κάνει καλό.
    Ωραία σύκα εβαλες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode