Ρολά κοτόπουλου με χαλούμι τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα

από
Ρολά κοτόπουλου με χαλούμι τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα

Τα αμπελόφυλλα στην εποχή τους και εκτός του ότι θα τα συντηρήσουμε για να έχουμε όλο το χρόνο, παλιότερα έχουμε φτιάξει ντολμαδάκια  έχουμε  τυλίξει με αυτά  το γαύρο, και τα μπιφτέκια .

Προχτές βλέποντας τα στη λαϊκή σκέφτηκα ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να τυλίξω και κοτόπουλο.

Είχα χαλούμι στο ψυγείο από άλλες παρασκευές αγόρασα φιλέτα από μπουτάκια κοτόπουλο  έφτιαξα  ένα ρύζι και αυτό ήταν το Κυριακάτικο μας γεύμα.

Ρολά κοτόπουλου με χαλούμι τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα

2 άτομα

Συστατικά
  

Για τα ρολά κοτόπουλου

  • 3 φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου
  • 6 κομμάτια χαλούμι σε ράβδους
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 18 -20 μεγάλα αμπελόφυλλα για το τύλιγμα
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού καυτερή μαρμελάδα πιπεριάς
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • χυμό από ένα μικρό λεμόνι

Για το ρύζι

  • 120 γρ ρύζι μπασμάτι
  • 1/2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 250 ml βραστό νερό
  • αλάτι

Οδηγίες
 

Για το κοτόπουλο

  • Σε επιφάνεια εργασίας απλώνουμε σε δυάδες 6 αμπελόφυλλα έτσι που να χωράει πάνω το κομμάτι του κοτόπουλου. Τοποθετούμε από πάνω το κομμάτι του κοτόπουλου ανοιγμένο και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι (προσοχή στο αλάτι αν το τυρί είναι αλμυρό). Μοιράζουμε σε κάθε κομμάτι κοτόπουλου από δύο ράβδους χαλούμι και από 1/2 κουταλάκι από την καυτερή μαρμελάδα πιπεριάς. Τυλίγουμε σε ρολό καλά κλεισμένο με τα αμπελόφυλλα.
  • Σε γάστρα που μπαίνει σε εστία ή σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο στρώνουμε αμπελόφυλλα και τοποθετούμε από πάνω τα ρολά. Προσθέτουμε το βούτυρο και μια δοσομετρική κούπα νερό ζεστό.
  • Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και χαμηλώνουμε την εστία στη μέτρια της ένταση. Βράζουμε για 45 λεπτά ελέγχοντας να έχει ζουμί, αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο ζεστό νερό, (μπορούμε μέρος του ζωμού να το χρησιμοποιήσουμε στο βράσιμο του ρυζιού).
  • Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και δένουμε τη σάλτσα του αν χρειάζεται με 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορούμε να το κόψουμε.

Για το ρύζι

  • Όσο το κοτόπουλο βράζει ετοιμάζουμε το ρύζι. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε λίγο μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε το βραστό νερό και το αλάτι. Αν θέλουμε μέρος του νερού το αντικαθιστούμε με ζωμό από το κοτόπουλο που βράζει.
  • Αφήνουμε να βράσει για 12 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά προσέχοντας αν χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό (ανάλογα το πόσο μαλακό θέλουμε το ρύζι).
  • Βγάζουμε το ρύζι από τη φωτιά σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 5 λεπτά.

Σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε το ρύζι στα πιάτα. Κόβουμε σε κομμάτια τα ρολά του κοτόπουλου και τα τοποθετούμε δίπλα στο ρύζι συνοδεύοντας με τη σάλτσα του κοτόπουλου.

Σημειώσεις

Αντί για φιλέτα από μπούτι μπορούμε να βάλουμε φιλέτα στήθους.
Το τυρί εκτός από χαλούμι μπορεί να είναι μια πικάντικη κεφαλογραβιέρα.
Αντί της καυτερής μαρμελάδας μπορούμε να βάλουμε σταγόνες ταμπάσκο ή μπούκοβο.
Ως συνοδευτικό μπορούμε να βάλουμε πατάτες τηγανιτές.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • mia maria
    • 1 Μαΐου 2018
    Απάντηση

    Πολύ πρωτότυπο! Καλό μήνα!

    • Βαγγελιώ
    • 3 Μαΐου 2018
    Απάντηση

    Τα κάνω χρόνια και μας αρέσουν πολύ. Τα έχεις δει τα δικά μου, εγώ βάζω γραβιέρα. Το κοτόπουλο ταιριάζει με τα κληματόφυλλα.

      • Ξανθή
      • 3 Μαΐου 2018
      Απάντηση

      Καλημέρα Βαγγελιώ δεν έχω δει το δικό σου θα το ψάξω, η επιλογή για το χαλούμι έγινε προκειμένου να αξιοποιηθεί κομμάτι που είχε περισσέψει, και προτείνω σαν εναλλακτική χρήση μια κεφαλογραβιέρα.

        • Βαγγελιώ
        • 3 Μαΐου 2018
        Απάντηση

        Έχεις σχολιάσει από κάτω και προχθές που τα ξαναπρότεινα έκανες like στο fb, γι αυτό υπέθεσα ότι τα είχες δει. Εδώ είναι: https://www.cretangastronomy.gr/2011/05/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CF%8C%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1-2/

          • Ξανθή
          • 3 Μαΐου 2018
          Απάντηση

          Αχ είναι τόσα πολλά αυτά που βλέπουμε και το μυαλό τρέχει αλλού οπότε δεν αποθηκεύει. Μέχρι να πάω στην κουζίνα δεν θυμάμαι τι έχω κάνει.

    • Ariadni St.
    • 5 Μαΐου 2018
    Απάντηση

    Είμαι μεγάλη φαν του κοτόπουλου, όπως και να ειναι μαγειρεμενο!
    Πολύ πρωτότυπη προταση αυτη με τα αμπελόφυλλα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode