Ροδάκινα και σμέουρα conserve με πιπέρι

από
Ροδάκινα και σμέουρα conserves με πιπέρι

Την περασμένη βδομάδα φίλος καλός, παραγωγός φρούτων μου χάρισε ένα καφάσι ροδάκινα.

Και αρχίζει η αναζήτηση τι κάνουμε εκτός από μια απλή μαρμελάδα;;

Συζητήσεις αναζητήσεις πολλές, βιβλία βγήκαν, τι βγήκαν δηλαδή μόνιμα είναι σκόρπια σε καναπέδες και γραφεία και τρεις διαφορετικές παρασκευές μπήκαν στα βαζάκια μου.

Η πρώτη ήταν μια απλή μαρμελάδα αρωματισμένη με αρμπαρόριζα, η δεύτερη μια πιο σύνθετη, γευστικά, αρωματισμένη με λεβάντα και ολόκληρα πράσινα πιπέρια. Αυτά είναι από προτάσεις φίλου πειραγμένα από εμένα.

Και μετά έρχεται το βιβλίο μου με τίτλο “200 jams & preserves ” με πέντε προτάσεις για ροδάκινα. Η μια εξ αυτών είναι αυτό που παρουσιάζω σήμερα.

Εσείς ξέρετε ότι στην Αγγλική  βιβλιογραφία, αυτό που εμείς λέμε μαρμελάδα, το συναντούμε με  διαφορετικές ορολογίες;;

Conserves: Με τα φρούτα να υπάρχουν σε μεγαλύτερα κομμάτια ή και ολόκληρα και όχι πολύ πηχτό μείγμα

Jam: Τα φρούτα εδώ είναι πολτοποιημένα ή σε πολύ μικρά κομμάτια και το όλο μείγμα αρκετά πηχτό.

Marmelades: Παραδοσιακά με πορτοκάλια Σεβίλης

Jellies: ότι εμείς ονομάζουμε ζελέ και παρασκευάζονται από φρούτα που έχουν μικρά σπόρια ή κουκούτσια που θα δώσουν πολύ πηκτίνη και το όλο μείγμα θα είναι διαφανές και αρκετά πηχτό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα.

Ροδάκινα και σμέουρα

Συστατικά
  

  • 1500 γρ ροδάκινα ώριμα
  • 250 γρ σμέουρα
  • 1000 γρ ζάχαρη
  • χυμό από δύο μικρά λεμόνια
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα ροδάκινα, αφαιρούμε τη φλούδα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και προσθέτουμε λίγο νερό, ίσα να ξεκινήσει ο βρασμός και να μην κολλήσουν. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και ξαφρίζουμε τυχόν αφρούς βράζοντας για 20 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας περιοδικά. Θέλουμε να μαλακώσουν και να ελαττωθούν τα πολλά υγρά τους, όχι όμως να λιώσουν.
  • Όταν τα ροδάκινα είναι έτοιμα προσθέτουμε τα σμέουρα και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα αραιής μαρμελάδας. Έλεγχος με θερμόμετρο 102 βαθμοί.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τρίβουμε λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την εστία.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.

Σημειώσεις

Μπορούμε να το δοκιμάσουμε με το πρωινό μας, πάνω  σε βάφλες ή κρέπες ή να συνοδεύσουμε το παγωτό μας.
Αν δεν βρείτε σμέουρα μπορείτε να βάλετε φράουλες ή να αυξήσετε την ποσότητα των ροδάκινων για τις συγκεκριμένες δοσολογίες υλικών.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα σμέουρα αφού τα αποψύξετε καλά.
Θα ακολουθήσει και άλλη συνταγή με ροδάκινα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Vita
    • 26 Ιουνίου 2017
    Απάντηση

    Δύσκολο να βρεθούν σμέουρα (παρόλο που είχα βάλει ένα φυτό στον κηπάκο μου δεν έπιασε) αλλά “το όλον” πολύ ενδιαφέρον. Η κυρία που είχε το “Ινστιντούτο Αγγλικής” όταν ήμουν μαθήτρια μας είχε μάθει τη διαφορά του jam του jelly και του marmelade!! Τα Seville oranges είναι τα νεράντζια απ’ ότι ξέρω!

    • Χριστοδούλου Δήμητρα
    • 21 Αυγούστου 2021
    Απάντηση

    Ξανθή μου αν έχεις βγάλει βιβλίο με όλες αυτές τις συνταγές….θαθελα να το αγοράσω…Σε θαυμαζω..εγώ σήμερα σε γνώρισα διαδυκτιακά και ξετρελαθηκα!!!!

      • Ξανθή
      • 21 Αυγούστου 2021
      Απάντηση

      Καλησπέρα Δήμητρα, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια. Ότι φτιάχνω το γράφω στη σελίδα μου και μπορείς να τα αναζητήσεις επιλέγοντας τις κατηγορίες στο πάνω μέρος της σελίδας ή κάνοντας αναζήτηση. Βιβλίο δεν θα τολμούσα είναι δύσκολα πράγματα, θέλουν πολύ δουλειά και έξοδα. Μπορείς να ακολουθείς αν θέλεις και τη σελίδα στο Facebook και θα ενημερώνεσαι για κάθε τι νέο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode