Πικάντικο chutney με σταφύλια

από
Πικάντικο chutney με σταφύλια

Πριν λίγες μέρες στο σπίτι, μαζί με πολυαγαπημένα μας πρόσωπα, έφτασαν κι πολλά έντυπα, περιοδικά και βιβλία, όλα έχοντα σχέση με τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Τα έχω ξεφυλλίσει ήδη πολλές φορές και  κάποια έχουν ήδη σελιδοδείκτες με ιδέες που με κέντρισαν να τις υλοποιήσω.

Μια ιδέα είναι κι αυτή της σημερινής ανάρτησης που ήδη υλοποιήθηκε και περιμένουμε να το δοκιμάσουμε.

Σκέφτομαι να το δοκιμάσω μέσα σε σάντουιτς ή δίπλα από κάποιο ψητό κρέας.

Πικάντικο chutney με σταφύλια

4 βαζάκια των 212

Συστατικά
  

  • 1 κουτ. σούπας μπαχάρια
  • 1 κουτ. γλυκού χοντροσπασμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού
  • 10 γρ κλωναράκια δεντρολίβανου
  • 1 κιλό σταφύλια τύπου σταφίδας
  • 700 γρ κρεμμύδια
  • 500 ml λευκό ξύδι
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
  • 200 γρ σταφίδες
  • 500 ml νερό

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • Πλένουμε τα σταφύλια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα στραγγίζουμε.
  • Με ένα γουδοχέρι σπάμε ελαφρά τα μπαχάρια. Σε ένα μικρό τηγάνι που έχει ήδη κάψει προσθέτουμε τα μπαχάρια το μοσχοκάρυδο και τα πιπέρια και αφήνουμε για 1 λεπτό στη φωτιά.
  • Αποσύρουμε και τα μεταφέρουμε σε μια μεγάλη γάζα την οποία έχουμε βρέξει Προσθέτουμε και τα κλαράκια από το δεντρολίβανο ( τα φύλλα τα κρατάμε για μετά) και δένουμε τη γάζα σε πουγκί.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα σταφύλια, τα κρεμμύδια τη γάζα με τα μπαχαρικά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι κι το νερό. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού με την κατσαρόλα σκεπασμένη.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει δυνατά, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα μειώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα περίπου ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να αρχίσει να χάνει υγρά.
  • Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας συχνά μέχρι να δέσει. Θα πρέπει να μην έχει υγρά και όταν χωρίζουμε με την κουτάλα το "μονοπάτι" που δημιουργείται στον πάτο της κατσαρόλας να μένει για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να ηρεμήσει. Έχουμε κόψει τα φύλλα του δεντρολίβανου σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα και ζεστά βάζα. Βάζουμε στο καπάκι ένα κερωμένο δίσκο ή ένα κομμάτι λαδόκολλας και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος και καταναλώνουμε το chutney μετά μια εβδομάδα.

Σημειώσεις

Τα σταφύλια που χρησιμοποίησα ήταν μαύρη σταφίδα, μπορείτε να βάλετε και τα πράσινα.
Επειδή κερωμένους δίσκους δεν ξέρω αν θα βρείτε, μπορείτε να κόψετε δίσκους λαδόκολλας όσο η διάμετρος του καπακιού και για περισσότερη ασφάλεια να τους βάλτε στο φούρνο με τα βάζα κατά την αποστείρωση για ένα λεπτό.
chutney-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%b9%ce%b1-7
Η διαδικασία αυτή μπορεί να παραλειφθεί αν πρόκειται να καταναλώσετε άμεσα το chutney και γίνεται για την αποφυγή οξείδωσης του καπακιού από το ξύδι.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Αμαλία
    • 3 Οκτωβρίου 2016
    Απάντηση

    Υπέροχο συνοδευτικό για κρεατικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode