Πεϊνιρλί με προζύμι

από
Πεϊνιρλί με προζύμι

Αυτά τα παιδιά μου με έχουν “καταστρέψει” ο ένας προτείνει βιβλίο με προζύμια και ζύμες η άλλη φτιάχνει στο Λονδίνο πεϊνιρλί ε τι να κάνω κι εγώ τα θέλω όλα.

Και μιας η αγαπημένη κόρη ήρθε μαζί με το βιβλίο για τα προζύμια και τις ζύμες και όχι μόνο αυτό (ακολουθεί πολύ διάβασμα), την παρακάλεσα να φτιάξουμε μαζί πεϊνιρλί, κάτι που το είχα στο πρόγραμμα, μιας και ελάχιστα μου αρέσουν από αυτά που έχω αγοράσει- φάει έξω.

Πριν λίγες μέρες είχα την τύχη να μου χαρίσουν “σπόρους” κεφίρ και από τότε έχω γεμίσει το σπίτι με μπουκάλια κεφίρ. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ και πάλι με το προζύμι και με μια πρόταση από το βιβλίο του κ. Καραγιάννη έφτιαξα προζύμι με κεφίρ.

Με αυτό το προζύμι και ιδέες από το νέο μου βιβλίο και όχι μόνο έφτιαξα τη ζύμη για τα πεϊνιρλί μου.

Μπορείτε να βάλετε όποιο άλλο προζύμι διαθέτετε.

Για πρώτη φορά έμεινα πολύ ευχαριστημένη θα προσπαθήσω για το καλύτερο και αν υπάρξουν βελτιώσεις θα γραφτούν εδώ.

Πεϊνιρλί με προζύμι

3 κομμάτια

Συστατικά
  

Για το προζύμι

  • 40 γρ ώριμο προζύμι
  • 30 ml νερό θερμοκρασίας 30 βαθμών
  • 30 γρ αλεύρι μαλακό ή μισό μισό μαλακό και δυνατό

Για τη ζύμη

  • 300 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 150 ml γάλα σε θερμοκρασία περιβάλοντος
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2.5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • ντομάτα σπιτική
  • ρίγανη
  • τριμμένο κασέρι
  • ζαμπόν ή σαλάμι ή μπέικον
  • λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας
  • αυγά
  • βούτυρο για την επικάλυψη της ζύμης

Οδηγίες
 

Για το προζύμι

  • Ξεκινάμε με την ενεργοποίηση του προζυμιού. Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε το ώριμο προζύμι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε με μια πλαστική ή ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μια ώρα.

Για τη ζύμη

  • Σε μεγάλο μπολ ή σε επιφάνεια εργασίας βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε τη ζάχαρη το ελαιόλαδο και το ενεργοποιημένο προζύμι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το γάλα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε για περίπου δέκα λεπτά. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 12 έως 24 ώρες. Μια καλή λύση είναι να το τυλίξουμε με ένα κουβερτάκι.

Δημιουργία πεϊνιρλί - Γέμιση

  • Ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και αέρα. Στρώνουμε μια λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο.
  • Ζυμώνουμε ελαφρά την ήδη φουσκωμένη ζύμη και την χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε, με τη βοήθεια του χοντρού πλάστη, κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα λεπτό φύλλο σε οβάλ σχήμα.
  • Απλώνουμε στο κέντρο της ζύμης την ντομάτα πασπαλίζοντας με ρίγανη και συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αλλαντικά κομμένα σε κομμάτια.
  • Προσθέτουμε τριμμένο τυρί
  • Και στο τέλος τοποθετούμε τις ροδέλες ντομάτας.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα κάνοντας ένα "κορδόνι" κλείνοντας τη γέμιση και κάνοντας στο τέλος ένα κλείσιμο της ζύμης στα δύο άκρα σχηματίζοντας έτσι μια βαρκούλα.
  • Μεταφέρουμε στη βουτυρωμένη λαμαρίνα . Η γέμιση μπορεί να ποικίλει για κάθε ένα.
  • Αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου με λιωμένο βούτυρο και τοποθετούμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας.
  • Αν προσθέσουμε αυγό θα το προσθέσουμε στα τελευταία 5 λεπτά του χρόνου ψησίματος.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αν θέλουμε όσο ακόμη είναι ζεστά αλείφουμε και πάλι με βούτυρο.

Σημειώσεις

Για εμάς αποτέλεσαν το κύριο γεύμα ενός μεσημεριού μαζί με αυτά το υπέροχο μείγμα ψημένων λαχανικών (μανιτάρια-πιπεριές-καρότα- πατάτες) δώρο του αγαπητού φίλου Στέλιου όταν αγόρασα τα αγαπημένα μας μανιτάρια. Αναζητήστε τα μανιτάρια του Αγροκτήματος  Μαρίας Τσατίρη   αλλά και τα έτοιμα μείγματα λαχανικών, τα οποία ποικίλουν ανάλογα με την εποχή και δεν θα χάσετε.
Προτίμησα το "δύσκολο" δρόμο του προζυμιού αντί της προσθήκης μαγιάς.
Αν θέλετε μπορείτε να αντί του προζυμιού να προσθέσετε 1 κουτ. γλυκού ξηρής μαγιάς και μετά το ζύμωμα να αφήσετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (όχι πάνω από 40 βαθμούς)  μέχρι να διπλασιαστεί. Συνεχίζετε μετά τα υπόλοιπα στάδια.
Η γέμιση μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το τι έχουμε διαθέσιμο στο σπίτι και ότι αρέσει στον καθένα.
Η ζύμη που σας προτείνω είναι λεπτή, αυτή ήταν η δική μου επιδίωξη.
Αν θέλετε μπορείτε να τα αφήσετε μετά το γέμισμα μια ώρα να ξαναφουσκώσει η ζύμη.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Penelope
    • 9 Νοεμβρίου 2018
    Απάντηση

    Ωραιότατο!! Πλήρες γεύμα, καλά το λες, μαζί με ωραία πράσινη σαλάτα.

    • Νίκος
    • 8 Μαρτίου 2019
    Απάντηση

    Θυμάμαι όταν δούλευα στις πιτσαρίες Corner στα πεινιρλι βάζαμε στη γέμιση παρμεζάνα και ζαμπόν.Στο προτείνω.

      • Ξανθή
      • 9 Μαρτίου 2019
      Απάντηση

      Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόταση, την επόμενη φορά, αν και προτιμώ όσο γίνεται Ελληνικά τυριά.

    • Γιωργος
    • 19 Σεπτεμβρίου 2021
    Απάντηση

    Το προζύμι σας θέλει 5 με 6 ώρες για να το βάλετε στην συνταγή σας.

      • Ξανθή
      • 20 Σεπτεμβρίου 2021
      Απάντηση

      Η διαδικασία που αναφέρεστε ακολουθείται για την ετοιμασία του ώριμου προζυμιού.

Γράψτε απάντηση στο Νίκος Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode