Παπουτσάκια

από
Μελιτζάνες παπουτσάκια
Καλοκαιρινό φαγητό από τα αγαπημένα!!
Διαλέξτε μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες μαλακές. Παραγωγός με βεβαίωσε ότι ότι όταν οι μελιτζάνες είναι μαλακές δεν έχουν σπόρια.

Παπουτσάκια

Συστατικά
  

για τις μελιτζάνες και τον κιμά

  • 6 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και λίγο για τις μελιτζάνες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 1 συσκευασία ντοματάκια ή δυο μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 2 σκελίδες σκόρδου

Για τη μπεσαμέλ

  • 500 ml γάλα
  • 5 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
  • 50 γρ βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 γρ τυρί τριμμένο κεφαλοτύρι ή πεκορίνο

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε το κοτσάνι τους και τις κόβουμε στη μέση. Χαράζουμε σταυρωτά το εσωτερικό τους και αλατίζουμε. Αφήνουμε 30 λεπτά σε σουρωτήρι.
  • Σε ένα ταψί στρώνουμε ένα χαρτί ψησίματος και βάζουμε τις μελιτζάνες με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω αφού τις αλείψουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 160 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Γυρίζουμε στα 15 λεπτά το κομμένο κομμάτι να είναι από πάνω. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Εναλλακτικά μπορούμε να τις ψήσουμε σε BBQ.
  • Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε τον κιμά. Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι σε κύβους με λίγο νεράκι κι όταν βράσει λίγο προσθέτουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον κιμά. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα κι όταν ο κιμάς μας έχει σοταριστεί προσθέτουμε τις ντομάτες, (Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες τις περνάμε από μπλέντερ), το σκόρδο αλάτι και πιπέρι και την κανέλα .Βράζουμε μέχρι να μην έχουμε καθόλου υγρά.
  • Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Χτυπάμε πρώτα τα αυγά για να είναι έτοιμα. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα ώστε να ψηθεί ελαφρά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε λίγο -λίγο το γάλα μέσα ανακατεύοντας γρήγορα για να μην μας σβολιάσει. Όταν ρίξουμε όλο το γάλα τότε ρίχνουμε και τα αυγά ανακατεύοντας πάλι γρήγορα για να μην κόψουν. Τέλος ρίχνουμε αλάτι, μοσχοκάρυδο, και το τυρί.
  • Αδειάζουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού τις μελιτζάνες αφήνοντας μικρό μέρος από τη σάρκα τους.
  • Τις τοποθετούμε στο ταψί που τις είχαμε ψήσει και τις γεμίζουμε με τον κιμά αφήνοντας χώρο για την μπεσαμέλ. Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ και αν θέλουμε λίγο τυρί από αυτό που προσθέσαμε στη μπασαμέλ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 30 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Κατηγορίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode