Μοστάρντα με κουμ κουάτ

από
Μοστάρντα με κουμ κουάτ

Μοστάρντα είναι καρύκευμα -σάλτσα που μας έρχεται από την Ιταλία και παρασκευάζεται από φρούτα με προσθήκη αιθέριου έλαιου σιναπιού και κάποιου αρωματικού κρασιού.

Έμαθα για αυτή πριν λίγους μήνες όταν αναζητούσα συνταγές για παρασκευή μουστάρδας. Τότε θυμήθηκα ότι στα bazaar  κάποια εθελόντρια έφτιαχνε κάποια μοστάρντα με φρούτα και φρόντισα να μάθω περισσότερα.

Στη συνέχεια επικοινώνησα με δύο φίλες που κατοικούν μόνιμα στην Ιταλία και μου έστειλαν προτάσεις.

Αλλά όλα έμειναν εκεί μέχρι που άρχισα πάλι να ψάχνω τι θα μπορούσα να φτιάξω με τα κουμ κουάτ που μου χάρισαν και έπεσα πάνω σε αυτή την πρόταση.

Ως ανήσυχο πνεύμα την έφτιαξα προσθέτοντας υλικά διαθέσιμα, έλαιο σιναπιού δύσκολο να βρω και για να λέμε την αλήθεια δεν την έχω δοκιμάσει ακόμη, αυτό θα γίνει σύντομα, μόλις ωριμάσει λίγο όπως και τα chutney  πρέπει να μείνει λίγες μέρες. Θα επανέλθω με τις δοκιμές.

Με αυτή τη μοστάρντα θα συνοδεύσουμε τυριά  και κρέατα ψητά ή βραστά.

Μοστάρντα με κουμ κουάτ

3 βαζάκια των 200γρ

Συστατικά
  

  • 500 γρ κουμ κουάτ
  • 1/2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
  • 150 ml αρωματικό μοσχάτο κρασί
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας σιναπόσπορο
  • 1 κουτ. σούπας σκόνη μουστάρδας
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι λευκό

Οδηγίες
 

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε τα κουμ κουάτ με νερό και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά. Τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε 1 λίτρο νερό και το φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις διαλυθεί προσθέτουμε τα κουμ κουάτ και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
  • Όσο βράζουν ετοιμάζουμε ένα ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Μόλις περάσει ο χρόνος βρασμού στραγγίζουμε και μεταφέρουμε αμέσως στο παγωμένο λουτρό. Αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν και να μπορούμε να τα χειριστούμε.
  • Στραγγίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα κουμ κουάτ αφαιρώντας τα σπόρια τους.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κρασί και τη ζάχαρη και τοποθετούμε στην εστία σε δυνατή θερμοκρασία. Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα κομμένα κουμ κουάτ το σιναπόσπορο, τη σκόνη μουστάρδας και το ξύδι.
  • Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά τοποθετώντας στο καπάκι ένα κερωμένο δίσκο. Όταν κρυώσει φυλάσσεται στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε κερωμένο δίσκο τοποθετήστε ένα καθαρό κομμάτι λαδόκολλας.
Προτιμήστε ένα καλό αρωματικό μοσχάτο κρασί για την προσθήκη στη συνταγή.
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode