Μικρά “τσουρεκάκια” Hot cross buns

από
Hot cross buns

Αυτά τα μικρά τσουρεκάκια, τα οποία  είναι γνωστά ως hot cross buns, στολισμένα με το σταυρό στην επιφάνεια τους  και με κομμάτια αποξηραμένων φρούτων, τα γνώρισα πριν χρόνια όταν έφτασαν στα χέρια μου περιοδικά από την Αγγλία.

Κάθε χρόνο έλεγα τώρα θα τα φτιάξω και όλο έπαιρναν αναβολή για διαφορετικό λόγο κάθε φορά.

Φέτος μετά από πολλές ώρες ενασχόλησης με το ξεφύλλισμα όλων των Πασχαλιάτικων περιοδικών αποφάσισα  ότι οι πειραματισμοί μου τη Μεγάλη εβδομάδα θα είναι από τη διεθνή κουζίνα.

Και έτσι τα σχέδια ετών πραγματοποιήθηκαν.

Αυτά τα τσουρεκάκια συνηθίζεται να καταναλώνονται την Μεγάλη Παρασκευή στην Αυστραλία, Αγγλία, Καναδά, Ν. Ζηλανδία, Ινδία και αλλού, σημαίνοντας την λήξη της νηστείας.

Το ιδιαίτερο γνώρισμα τους είναι ο σταυρός που είναι χαραγμένος πάνω τους που πιθανότατα συμβολίζει τη σταύρωση.

Κατά τόπους υπάρχουν πολλές άλλες δοξασίες και συμβολισμοί, όπως και διαφοροποιήσεις ως προς τη συνταγή αφαιρώντας το βούτυρο και το αυγό.

Κατ΄ άλλους η προέλευση τους είναι ασαφής με πιθανή κάποια ειδωλολατρική τελετή και ο σταυρός προστέθηκε αργότερα για να αποκρούσει την κακή τύχη.

Κατά τόπους μπορεί να τα συναντήσουμε σε μεγάλο καρβέλι με χαραγμένο το σταυρό ή να τα παρασκευάζουν όλο το χρόνο χωρίς το σταυρό.

Τρώγονται ζεστά ή και κρύα κομμένα στη μέση και φρυγανισμένα προσθέτοντας τους βούτυρο.

Η δική μου συνταγή είναι μείξη διάφορων συνταγών, που διάβασα, προσαρμοσμένη με υλικά που είχα ήδη στο σπίτι, διακοσμώντας τα  ανάλογα με όσα διάβασα σε διάφορες συνταγές.

Μικρά "τσουρεκάκια" Hot cross buns

12 τσουρεκάκια

Συστατικά
  

  • 500 γρ αλεύρι δυνατό κατάλληλο για τσουρέκια
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 7 γρ ξερή μαγιά
  • 50 γρ βούτυρο
  • 200 ml γάλα
  • 1 αυγό
  • 50 γρ αλεύρι μαλακό για τη δημιουργία του σταυρού
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο για την επικάλυψη
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ

Για τα φρούτα

  • 100 γρ σταφίδες
  • 50 γρ ξερά σύκα
  • 50 γρ ξερά βερίκοκα
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισσο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 70 ml κονιάκ ή λικέρ

Οδηγίες
 

Προετοιμασία φρούτων

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες και τα άλλα φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τουλάχιστον 4-5 ώρες να μαλακώσουν. Καλύτερα είναι να τα αφήσουμε ένα βράδυ.

Για τη ζύμη των τσουρεκιών

  • Σε μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε τα 450 γρ από το αλεύρι. Το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσουμε στη διάρκεια του ζυμώματος. Προσθέτουμε το αλάτι τη ζάχαρη τα μπαχαρικά και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα κουζίνας.
  • Στραγγίζουμε καλά τα φρούτα και αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο. Τα προσθέτουμε στο μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε καλά να αλευρωθούν.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο να διαλυθεί. Αφήνουμε να κρυώσει, να γίνει χλιαρό. Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε στο γάλα.
  • Προσθέτουμε σιγά το γάλα στο μπολ με το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας. Ζυμώνουμε για λίγο να ενωθούν τα υλικά και μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε 12 όμοια κομμάτια ( περίπου 100γρ το ένα. Πλάθουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο ή σε επιφάνεια σιλικόνης, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  • Σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 1 1/2 ώρα να φουσκώσουν.
  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι της επικάλυψης και προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας κρύο νερό προκειμένου να πάρουμε ένα πηχτό χυλό. Με τη βοήθεια ενός κορνέ ή μιας σακούλας τροφίμων δημιουργούμε σταυρό ή καρδούλες στην επιφάνεια από τα τσουρεκάκια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη.
  • Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πάνω σε σχάρα.
  • Διαλύουμε τη μαρμελάδα με λίγο λικέρ και αλείφουμε την επιφάνεια τους με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Σημειώσεις

Οι περισσότερες συνταγές προτείνουν σταφίδες και μείγμα ξερών φρούτων, όπως επίσης η πρόταση σε όλες είναι για μπράντι, εγώ βέβαια χρησιμοποίησα ένα από τα δικά μου λικέρ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Vita
    • 28 Απριλίου 2016
    Απάντηση

    Πολύ ωραία εναλλακτική των τσουρεκιών! Και του χρόνου. Καλή Ανάσταση σε όλους σας, και στα ξενιτεμένα σου!

Γράψτε απάντηση στο Vita Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode