Μαρμελάδα δαμάσκηνου με ξινόμηλα

από
Μαρμελάδα δαμάσκηνου με ξινόμηλα

Οι δαμασκηνιές μου φέτος στο χωριό,παρόλο που κανείς δεν τις φρόντισε, ήταν γεμάτες δαμάσκηνα. Επιπλέον καλός φίλος μου χάρισε αρκετά από τις δικές του δαμασκηνιές. Κάποια βέβαια δεν ήταν βρώσιμα γιατί είχαν φροντίσει να τα επισκεφτούν σκουληκάκια. Για το λόγο αυτό η επεξεργασία τους ήταν αρκετά χρονοβόρα.

Στο χωριό έφτιαξα μαρμελάδες με τα φλούδια τους χωρίς αυτά,  με την προσθήκη δύο ποικιλιών, λευκά και μωβ, αρωματισμένες με αρμπαρόριζα ή λεβάντα.

Με αυτά που έφερα στην Αθήνα ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, έτσι άρχισα να ψάχνω τα βιβλία μου και είδα κάπου την προσθήκη μήλων. Εν το μεταξύ στη φρουτολεκάνη του ψυγείου τρία ξινόμηλα είχαν ξεχαστεί οπότε ο συνδυασμός βρέθηκε.

Μαρμελάδα δαμάσκηνου με ξινόμηλα

Συστατικά
  

  • 1 κιλό δαμάσκηνα μωβ ώριμα
  • 500 γρ ξινόμηλα
  • 900 γρ ζάχαρη
  • 1 λεμόνι το χυμό του

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε στα τέσσερα αφαιρώντας το κουκούτσι.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια με μαντολίνο, ή τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
  • Τοποθετούμε τα φρούτα σε κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια ένταση στην αρχή μέχρι να αρχίσει να βράζει και ανακατεύουμε περιοδικά μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  • Δυναμώνουμε την ένταση της εστίας και συνεχίζουμε το βρασμό ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
  • Βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Σημειώσεις

Αν δεν είστε σίγουροι για το αν τα φρούτα είναι αράντιστα αφαιρέστε τη φλούδα τους.
Μπορείτε να προσθέσετε χοντροκομμένο πιπέρι ή ολόκληρα πολύχρωμα πιπέρια.
Για τις άλλες επεξεργασίες σχετικά με τη μαρμελάδα δαμάσκηνου μπορείτε να δείτε εδώ
Για τις γενικές τεχνικές σχετικά με τις μαρμελάδες και το δέσιμο τους δείτε εδώ 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Σωτηρία Αβραμίδου
    • 18 Σεπτεμβρίου 2017
    Απάντηση

    Μα πόσο πρωτότιπο! Ευχαριστούμε! Για το πριωνό των παιδών, πα΄νω σε φρυγανισμέο κρις κρισ θα είναι ό,τι πρέπει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode