Κοπανάκια κοτόπουλου με ζεστή σαλάτα από γλυκοπατάτες και καλαμπόκι

από
Κοπανάκια κοτόπουλου με ζεστή σαλάτα από γλυκοπατάτες και καλαμπόκι

Εύκολο φαγητό που μπορεί να γίνει όσο εσύ κάνεις ένα μπάνιο γυρνώντας κουρασμένη -ος από τη δουλειά αρκεί να έχεις φροντίσει να έχεις τα υλικά από την προηγούμενη μέρα να σε περιμένουν.

Για σένα που είσαι στο σπίτι άρχισε το το πρωί κάνε όλες τις άλλες δουλειές και 45 λεπτά πριν το γεύμα σου άνοιξε το φούρνο. Χρειάζεσαι μόνο ένα ταψί  και 35 λεπτά ψήσιμο.

Κοπανάκια κοτόπουλου με ζεστή σαλάτα από γλυκοπατάτες και καλαμπόκι

2 άτομα

Συστατικά
  

Για το κοτόπουλο

  • 4 μεγάλα κοπανάκια κοτόπουλου
  • 100 ml ξινόγαλο
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • αλάτι
  • 1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη
  • το τρήμα από μια φέτα ψωμιού μπαγιάτικου
  • 1 κοτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι

Για τη ζεστή σαλάτα

  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 4 κουτ. σούπας καλαμπόκι βρασμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο διαγώνια
  • 1/2 λεμόνι το χυμό του

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ με καπάκι βάζουμε τα κοπανάκια του κοτόπουλου τα πασπαλίζουμε με το αλάτι, το καγιέν και το τριμμένο σκόρδο και προσθέτουμε το ξινόγαλα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες έως 12 ώρες ανάλογα με το πότε θέλουμε να τα μαγειρέψουμε.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα. Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και το λαδώνουμε ελαφρά.
  • Τρίβουμε σε επεξεργαστή τροφίμων το ψωμί να πάρουμε τρήματα. Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο μαζί με το θυμάρι και τη σκόνη μουστάρδας.
  • Παίρνουμε ένα ένα τα κοπανάκια και τα ρολάρουμε πάνω στο τρήμα. Τα τοποθετούμε στην άκρη του ταψιού και τα τοποθετούμε στο φούρνο στο μεσαίο ράφι.
  • Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τοποθετούμε σε ένα πιάτο και προσθέτουμε την πάπρικα αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε.
  • Μετά 10 λεπτά ψησίματος του κοτόπουλου γυρίζουμε τα κομμάτια και προσθέτουμε στην άλλη άκρη του ταψιού τα κομμάτια της γλυκοπατάτας - συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη.
  • Τέλος προσθέτουμε το καλαμπόκι ανακατεύουμε με τις γλυκοπατάτες, γυρίζουμε άλλη μια φορά τα κομμάτια του κοτόπουλου και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστό.
  • Σερβίρουμε προσθέτοντας τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το χυμό λεμονιού. Επιπλέον συνοδευτικά τυρί φέτα, σαλάτα εποχής και ένα ποτήρι κρασί.

Σημειώσεις

Το καλαμπόκι που χρησιμοποίησα ήταν φρέσκο βρασμένο για άλλο παρασκεύασμα και μου περίσσεψε. Μπορείτε να βάλετε από κονσέρβα ή κατεψυγμένο κατευθείαν στο φούρνο μαζί με τις πατάτες.
Αντί για τα κοπανάκια μπορείτε να βάλετε μπούτια κομμένα ή και στήθος κοτόπουλου, προσοχή όμως να είναι σε μικρά και ισομεγέθη κομμάτια ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Penelope
    • 29 Σεπτεμβρίου 2017
    Απάντηση

    Ωραίο πιάτο Ξανθή. Ότι πρέπει για μια νόστιμη και μη χρονοβόρα λύση μεσημεριανού!
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode