Κολοκύθες γεμιστές με “σπανακόρυζο”

από
Κολοκύθες γεμιστές με "σπανακόρυζο"

Οι κολοκύθες είναι τώρα στην εποχή τους τον Οκτώβριο έχουν και ρόλο εορταστικό αλλά εγώ κρατώ μόνο το κομμάτι της εποχικότητας και της χρήσης τους σε πολλά πιάτα.

Έτσι όταν είδα στη λαϊκή τόσο δα μικρές κολοκύθες σκέφτηκα να πάρω μερικές ώστε να έχω για μικρές  προσθήκες σε φαγητά. Κι εκεί που διάβαζα τις νέες προτάσεις για την εποχή σε περιοδικό που παρακολουθώ βλέπω αυτή την ιδέα για γεμιστές με πράσα σπανάκι και ένα μείγμα ρυζιών. Αυτό εγώ το ονόμασα “σπανακόρυζο”, η αλήθεια είναι ότι δεν απέχει και πολύ.

Ζητήστε από τους παραγωγούς που πωλούν κολοκύθες να σας φέρουν μικρές, είναι αυτές που δεν μεγάλωσαν πολύ στα περιβόλια τους και πιθανόν τις απορρίπτουν.

Το δοκιμάσαμε σήμερα μετά από μια πολύ κουραστική μέρα.

Κολοκύθες γεμιστές με "σπανακόρυζο"

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 2 -3 μικρές κολοκύθες
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3-4 φύλλα φασκόμηλο προαιρετικό
  • 2 μικρά πράσα ψιλοκομμένα
  • 1/2 κουτ.σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 200 γρ φύλλα από σπανάκι κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γρ μείγμα ρυζιού μακρύκοκκου με άγριο
  • 3-4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ γραβιέρα τριμμένη

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τις κολοκύθες, τις σκουπίζουμε και κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από το μέρος της ουράς της. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τα σπόρια και τις ίνες της κολοκύθας αφήνοντας τη σάρκα τους.
  • Βάζουμε σε κάθε κολοκύθα ένα φύλλο φασκόμηλου τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε μαζί με τα καπάκια τους σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε τις κολοκύθες σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αέρα, στο πρώτο ράφι από κάτω του φούρνου, για 45 λεπτά. Όταν θα ψηθούν αφαιρούμε το φασκόμηλο και αδειάζουμε τυχόν υγρό που θα υπάρχει στον πυθμένα τους.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε νερό που βράζει βάζουμε το ρύζι και το βράζουμε να κρατάει λίγο. Στραγγίζουμε και το αφήνουμε να μας περιμένει.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φύλλα από το σπανάκι κι αφήνουμε λίγο να μαραθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε στο τηγάνι το ρύζι και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα 3/4 της γραβιέρας. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε καλά τις ψημένες κολοκύθες.
  • Προσθέτουμε πάνω από τη γέμιση και πάνω από τα ψημένα καπάκια την υπόλοιπη γραβιέρα. Ψήνουμε και πάλι στο φούρνο για 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και σερβίρουμε μαζί με τα καπάκια τους.
  • Τρώγεται μαζί με τη σάρκα της κολοκύθας αφαιρώντας εύκολα τη φλούδα της. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής και τυρί φέτα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Penelope
    • 18 Οκτωβρίου 2017
    Απάντηση

    Εντυπωσιακή! Φαντάζομαι και πολύ απολαυστική τούτη η ιδέα Ξανθή. Και έτσι κάνεις μια ωραία παρουσίαση στο κλασσικό σπανακόρυζο ή άλλο ριζότο.
    Καλό βράδυ.

    • Natalia
    • 23 Οκτωβρίου 2017
    Απάντηση

    !Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε !έχω περιέργεια για το τι γεύση θάχει αυτός ο συνδυασμός υλικών Ευχαριστούμε ! 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode