Κιμαδόπιτα σε στεφάνι

από
Κιμαδόπιτα σε στεφάνι

Εδώ και μερικά χρόνια έχω καθιερώσει κάθε πρωτομαγιά να φτιάχνω ένα εορταστικό φαγητό με μορφή στεφανιού. Αν ακολουθήσετε αυτόν τον σύνδεσμο θα δείτε μερικά από τα προηγούμενα. Όλα είχαν ξεκινήσει από ένα παιχνίδι ανάμεσα σε bloggers   εμένα μου άρεσε και το συνέχισα.

Για να είμαστε έτοιμοι λοιπόν για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι φέτος έφτιαξα αυτή την κιμαδόπιτα σε στεφάνι και θα την ξαναφτιάξω για να επανορθώσω το σφάλμα μου, δηλαδή το ότι δεν άνοιξα δικό μου φύλλο, δεν θα αγοράσω ξανά δίνω υπόσχεση, αλλά η έλλειψη χρόνου  καμιά φορά μας απογοητεύει. Όχι πως δεν βγήκε καλό αλλά αν έχεις άλλα στάνταρ περιμένεις κάτι άλλο.

Κιμαδόπιτα σε στεφάνι

Συστατικά
  

  • 500 γρ κιμά χοιρινό ή μοσχαρίσιο μια φορά περασμένο στη μηχανή
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 2 κουτ. σούπας κοφτές πελτέ ντομάτας
  • αλάτι - πιπέρι
  • 150 γρ τρυφερά φύλλα από σπανάκι
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο και λίγο για τη διακόσμηση
  • 4 1/2 φύλλα για πίτα ή σπιτικά φύλλα για πίτα
  • βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
  • σουσάμι για την επικάλυψη

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε το σπανάκι το πλένουμε καλά και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Ετοιμάζουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε τον κιμά και σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να είναι σπυρωτός, περίπου 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της εστίας.
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας διαλυμένη σε λίγο νερό, το κρεμμύδι, τα σκόρδα το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι ανακατεύουμε και σβήνουμε την εστία. Προσέχουμε να μην υπάρχουν υγρά στο μείγμα. Προσθέτουμε τη ρίγανη και το δεντρολίβανο. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • Σε επιφάνεια εργασίας στρώνουμε ένα φύλλο το αλείφουμε με βούτυρο και το διπλώνουμε στη μέση, συνεχίζουμε με το επόμενο με τον ίδιο τρόπο. Μοιράζουμε τη μισή γέμιση κατά μήκος της μεγάλης διάστασης του φύλλου και δημιουργούμε ένα ρολό. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα δύο φύλλα.
  • Στρώνουμε μια λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος το βουτυρώνουμε και ακουμπάμε πάνω τα ρολά δημιουργώντας στεφάνι. Κόβουμε μισό φύλλο σε δυο λωρίδες και τις τοποθετούμε γύρω από τις ενώσεις των δύο ρολών για καλύτερο κλείσιμο.
  • Αλείφουμε όλο το ρολό με βούτυρο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο διακοσμούμε με τα φύλλα του δεντρολίβανου.
  • Συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα και γιαούρτι στραγγιστό με ψιλοκομμένο δυόσμο και λίγο ελαιόλαδο.

Σημειώσεις

Όπως είπα και στην αρχή θα το φτιάξω ξανά, με δικό μου φύλλο, θα είναι και πιο εύκολο να τυλιχτεί.
Αντί σπανάκι μπορούμε να βάλουμε σέσκουλα.
Για να φτιάξετε δικό σας φύλλο δείτε εδώ.
Φυσικά μπορείτε να τη φτιάξετε χωρίς το σχηματισμό στεφανιού, απλώστε τα δύο φύλλα σε ένα μικρό ταψί βάλτε τη γέμιση, σκεπάστε με τα άλλα δύο και ψήστε την.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ΑΜΑΛΙΑ
    • 25 Απριλίου 2018
    Απάντηση

    Πλημμύρισε η οθόνη όμορφα, πολύχρωμα και γευστικά στεφάνια! Ωραία πρόταση η γέμιση με κιμά, μας αρέσει και μπορούμε να την υιοθετήσουμε άνετα!

Γράψτε απάντηση στο ΑΜΑΛΙΑ Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode