share

Κεφτεδάκια φούρνου με λαχανικά

από
Κεφτεδάκια φούρνου με λαχανικά
Να πούμε ότι νηστεύουμε όλες τις μέρες δεν κάνει γιατί θα είναι ψέμα.
Προχτές έφτασε στο σπίτι το τελευταίο τεύχος του γαστρονόμου, μου φάνηκε ότι έχει αλλάξει στιλ ή έχω πολύ καιρό να το δω;;
Τέλος πάντων ξεφυλλίζοντας τον είδα ένα αφιέρωμα στα κεφτεδάκια. Το μάτι μου έπεσε σε μια συνταγή πρόταση της κ. Βουτσινά. Έχω μια αδυναμία στη γραφή της και τις προτάσεις της.
Έφτιαξα αυτά τα κεφτεδάκια τροποποιώντας τις ποσότητες για τα μέτρα της οικογένειας και κάνοντας μικρές τροποποιήσεις στη σύνθεση των υλικών ανάλογα με το τι είχα διαθέσιμο και σύμφωνα με τις δικές μου συνήθειες.

Πάμε για κεφτεδάκια φούρνου!!

Κεφτεδάκια φούρνου με λαχανικά

4 άτομα

Συστατικά
  

Για τα κεφτεδάκια

  • 500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο και δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας κεφαλογραβιέρα και αρσενικό τριμμένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα λαχανικά

  • 2 φλιτζάνια λάχανο κομμένο όπως για τη σαλάτα
  • 3 πράσα το άσπρο μέρος κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 200 γρ μανιτάρια αγαρικά κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml νερό

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και ζυμώνουμε για λίγο ώστε να ενωθεί καλά κιμάς και κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά. Προσοχή στο αλάτισμα γιατί έχουμε βάλει και τα τυριά.
  • Βάζουμε το μείγμα μας στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Κόβουμε το λάχανο με το μαντολίνο και το τοποθετούμε σε πυρέξ μαζί με τα κρεμμύδια και τα πράσα. Τα αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τα τρίβουμε να μαραθούν λίγο.
  • Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο ταψί μας και σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολα ή τα τοποθετούμε σε σκεύος που να σκεπάζει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις για 45 λεπτά.
  • Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε πάνω από τα λαχανικά μετά από τα 45 λεπτά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο πάλι σκεπασμένα για 20 λεπτά. Γυρίζουμε τα κεφτεδάκια με μια λαβίδα και συνεχίζουμε για άλλα 15 λεπτά το ψήσιμο χωρίς να σκεπάσουμε. Προσέχουμε να μην στεγνώσουν τα λαχανικά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσουν και σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα και τυρί φέτα.

Σημειώσεις

Στα λαχανικά σας μπορείτε να αλλάξετε την σύνθεση ανάλογα με τα γούστα σας.
Επίσης μπορείτε να αρωματίσετε με ότι άλλο μυριστικό ή μπαχαρικό εσείς αγαπάτε τα κεφτεδάκια αλλά και τα λαχανικά.
Το τυρί που θα προσθέσετε μπορεί να είναι ένα μόνο αρκεί να είναι κάποιο πικάντικο.
Πιστεύω ότι αυτό το φαγητό σε μαντεμένια γάστρα θα γίνει τέλειο!!
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Εφη
    • 15 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Κεφτεδάκια και από κάτω λαχανάκι?? Πεθαίνω!!

    • eleni
    • 15 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή,τέλειος ο συνδυασμός!Το λάχανο μόνο μαγειρεμένο μ΄αρέσει-σε πήλινη γάστρα τι λες,θα γίνει καλό;
    Θα το φτιάξω το Σάββατο,που περιμένω τη μεγάλη κόρη.
    Φιλιά!

    Α,δίκιο έχεις,πόσοι νηστεύουμε-εμείς πάντως όχι.

  1. Απάντηση

    ωραίο και σκανδαλιστικό φαγάκι!

    • iwanna
    • 16 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Kιμάς,λαχανικά αλλά όλη η νοστιμιά κρύβεται στο τυράκι που έβαλες-το αρσενικό.Τυχαίο;

    • Amelie
    • 16 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Καταπληκτικά φαίνονται και σίγουρα τα λαχανικά θα πήραν επιπλέον νοστιμιά από τα κεφτεδάκια! Ωραιότατη ιδέα, την αντιγράφω!

  2. Απάντηση

    @ Έφη φτιάξε το!!θα αρέσει πολύ!!

    @ Ελένη στην πήλινη γάστρα θα γίνει σούπερ, εγώ δεν έχω κι όλο τις φλερτάρω στα μαγαζιά αλλά που να τα βάλεις όλα!!!

    @ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ σε σκανδάλισα;;;
    Καλημέρα.

  3. Απάντηση

    @ Ιωάννα το μάτι σου αμέσως έπιασε αυτό που αγαπάς!!!
    Όντως τα κεφτεδάκια με το τυρί νοστιμότατα!! Θα την καθιερώσω την συνταγή.

    @ Αμαλία υπέροχη γεύση κι αν το φας μόλις το βγάλεις από το φούρνο ακόμη καλύτερα!!Περιμένω την γνώμη σου!!
    Καλημέρα.

  4. Απάντηση

    Παρα πολυ καλη προταση να τα συνοδευσεις με λαχανικα,η πατατουλες και τα ζυμαρικα φερνουν τα κιλα.Καλημερα Ξανθη.

  5. Απάντηση

    kalimera xanthi
    oreo fagaki eftiaxes,o o sindiasmos ton ylikon poli mou arese.tha to ftiaxo sti mantemenia gastra mou kai ego.
    mia erotisi anti gia arseniko ti allo tyri boro na valo.
    na ise kala kai pola filia.

  6. Απάντηση

    @ Νικόλα καλημέρα!!προσέχουμε για να μπορούμε να απολαμβάνουμε νοστιμιές!!
    Πολλά φιλιά!!!

    @ Vasiliki καλημέρα τι κάνετε όλοι καλά;;
    Μπορείς να βάλεις ένα είδος τυριού όπως γραβιέρα κεφαλογραβιέρα κάποιο πάντως πικάντικο τυρί όχι τα κίτρινα.
    Πολλά πολλά φιλιά!!

    • Marina
    • 16 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Μία εσύ με τα κεφτεδάκια…μία η Vita με τους χοχλιούς…δεν είμαι για να πιω καφέ πρωί πρωί αλλά για να στρώσω τραπέζι!!! Δολοφόνες (δική μου έκφραση…χι…χι..) και οι ΔΥΟ!!!!!

  7. Απάντηση

    Φίλη μου έχεις απόλυτο δίκιο για την γραφή και τις προτάσεις της κα Βουτσινά. Κι’ εγώ το τεύχος το είδα και το έχω κρατήσει για να αναλυτική μελέτη, μιας και το ΣΚ όπως ξέρεις δεν ήταν δυνατόν να το μελετήσω.
    Αλλά όπως την βλέπω την συνταγή, εγώ θα την κάνω, κι ας με κατηγορήσει για μια ακόμη φορά το ταίρι μου, ότι βάζω παντού λαχανικά.
    Πολλές καλημέρες.

  8. Απάντηση

    @ Μαρίνα στρώσε τραπέζι κι έρχομαι!! πάω να δω τι ώρα έχει πτήση!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    @ Πηνελόπη εγώ έχω μια αγάπη για την κ. Βουτσινά, έχω βιβλία της τα οποία αγαπώ να διαβάζω με τις ώρες.
    Το συγκεκριμένο φαγητό το αγαπήσαμε πολύ, μια άλλη φορά θα εμπλουτίσω περισσότερο τα λαχανικά αξίζει!!

  9. Απάντηση

    Kai ego tin pilini gastra mou skeftika! Pos tha ginei na mou steileis delivery na to dokimaso???:)

  10. Απάντηση

    καλημέρα ! ωραίο φαγάκι γιαυτούς που αγαπούν τα υλικά τους !!

    γεια στα χεράκια σου Ξανθούλα

    φιλια πολλά

  11. Απάντηση

    @ Φοίβη στείλε διεύθυνση κι έφτασε!!

    @ Μαρία μου τι δεν αγαπάς για πες να το αφαιρέσουμε!!!
    Καλημέρα!!

  12. Απάντηση

    Εμείς δεν νηστεύουμε, άρα δικαιούμαστε και την μερίδα όσων νηστεύουν???
    Ωραία πρόταση Ξανθή και ωραία παρουσίαση!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

  13. Απάντηση

    Zoumera, nostima keftedakai exeis edo…erxomai amesos!

  14. Απάντηση

    Ξανθούλα μου αλήθεια θα φτιάξεις ειδική παραγγελία για μένα ????
    τοτε θα είναι τα μισα όπως τα έχεις φτιάξει για τον σύζυγο που αγαπά όλα τα ζαρζαβατικά και τα μισά για μένα χωρίς λάχανο και πράσο, βάλε μου χορταράκια, ξέρεις εσύ, από εκείνα τα άγρια του βουνού !!!!!

    φιλια πολλά πολλά

    • Vita
    • 16 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ιιιιι ωραία ιδέα! Δεν τα έχω κάνει με λάχανικά στο φούρνο, μόνο με πατατούλες. θα τους τα φτιάξω καμμιά μέρα…

  15. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ πάρε και της Μαρίας θα της φτιάξω άλλα κατόπιν παραγγελίας.

    @ Peter σε περιμένω ευχαρίστως!!!

    @ Μαρία μου ευχαρίστως γιατί όχι χαλάω εγώ χατίρια στους φίλους μου!!
    Λες να πάρω μαχαίρι σακούλα και να πάω για χόρτα;;
    Πολλά φιλάκια!!

    @ Vita εσύ που έχεις κι αλλά χόρτα εκεί και μια γραβιέρα πικάντικη Κρητικιά θα είναι ότι πρέπει!!Καλό βράδυ.

    • cook
    • 16 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    θεϊκα!τον τελευταιο Γαστρονομο δεν προλαβα ακομη να τον ξεφυλλισω,ομως ειναι κορυφη στα εντυπα μαγειρικης..

  16. Απάντηση

    Αυτό το μαξιλαράκι με τα λαχανικά είναι πολύ καλό.
    Πολύ ωραία εκτέλεση Ξανθή μου.
    Και οι πινελιές σου πολύ εύστοχες.

    Φιλιά :))

  17. Απάντηση

    Για το Γαστρονόμο και γω παραξενεύτηκα, σα να μίκρυνε σα να φτώχυνε.
    Μου αρέσουν τα κεφτεδάκια σου και θα δοκιμαστούν σύντομα.
    Φιλιά πολλά

  18. Απάντηση

    Λαχταριστό ακούγεται (διαβάζεται) και φαίνεται!!!! Όσ για την νηστεία είναι η πρώτη φορά που αποφασίσαμε να την κρατήσουμε, μόνο γάλα το πρωί πείνω, ελπίζω να το καταφέρουμε και να την κρατήσουμε, δεν είναι και εύκολο!!! Φιλάκια

  19. Απάντηση

    @ cook εγώ έχω σταματήσει να αγοράζω περιοδικά γιατί πλέον υπάρχει το αδιαχώρητο, αν δε θελήσω να μαγειρέψω αυτά που μου αρέσουν από όλο το αρχείο μου δεν μου φτάνει μια ζωή!! Μου αρέσουν κάποιες προτάσεις συγκεκριμένων ανθρώπων από αυτό το έντυπο.

    @ Marion σε ευχαριστώ, αν αρέσουν τα λαχανικά δοκίμασε το αλλά και τα κεφτεδάκια σκέτα είναι μια άλλη γεύση!!

  20. Απάντηση

    @ Πόπη κι εγώ την ίδια εντύπωση έχω, δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις με παλιά τεύχη αλλά έτσι μου μοιάζει. Σημεία των καιρών. Φιλάκια!!

    @ manousina δεν είναι εύκολο αλλά ούτε ακατόρθωτο, νομίζω ότι θέλει προγραμματισμό εβδομαδιαίο με μια καλή σύνθεση τροφών. Υπάρχουν πάρα πολλά φαγητά χωρίς κρέας το δύσκολο είναι στα γαλακτοκομικά ίσως.
    Κι εμείς σε μόνιμη βάση το κρέας το έχουμε σε δεύτερη μοίρα προτιμούμε το ψάρι και τα θαλασσινά.
    Θα τα καταφέρεις!!Καλό απόγευμα και φιλιά στη Χαρουλίτσα.

  21. Απάντηση

    EYXAΡΙΣΤΩ! Τέλειο τώρα ειδικά που έβαλα στη ζωή μου 2 διατροφικούς κανόνες> Οχι πιά σιτάρι/αλεύρι και κάθε παραγωγό του αλλά και Ποτέ πιά Πρωτείνες στο ίδιο γεύμα με υδατάνδρακες. Βέβαια θα αφαιρέσω το baking poweder κι ελπίζω αυτό να μην επιρρεάση πολύ την συνταγή. Ηδη κοπιάρισα την συνταγή στο αρχείο μου. Ευχαριστώ και πάλι.

  22. Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ για την επιλογή σας!!
    Καλή επιτυχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode