Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού

από
Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού

Στην τελευταία μας εξόρμηση είχαμε την τύχη να βρεθούμε στον ίσκιο μιας καρυδιάς.
Κι επειδή αυτή την εποχή τα καρυδάκια είναι ότι πρέπει για γλυκό μάζεψα λίγα, γιατί ακόμη δεν ήταν όλα στο μέγεθος που θα ήθελα για γλυκό.

Καρυδιά
Αυτό το γλυκό είναι από τα πιο ωραία Ελληνικά γλυκά του κουταλιού, η μητέρα μου δεν άφηνε ποτέ το σπίτι μας χωρίς αυτό το γλυκό μου έμαθε τη συνταγή και είναι η δεύτερη φορά που το φτιάχνω. Κι ως απείθαρχη κόρη έκανα κι εδώ τις τροποποιήσεις μου.
Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τον αδέκαστο κριτή του σπιτιού ικανοποιητικότατο.

Γλυκό καρυδάκι (1)

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού

Συστατικά
  

  • 1 κιλό καρυδάκια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 50 ml Χυμό λεμονιού
  • μοσχοκάρφια

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα καρυδάκια και τα καθαρίζουμε με καθαριστή πατάτας ελαφρά. Φοράμε γάντια γα αυτή τη διαδικασία γιατί τα καρύδια βάφουν πολύ τα χέρια μας.
  • Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα ή λεκάνη και τα σκεπάζουμε με νερό, τοποθετώντας ένα πιάτο από πάνω ώστε να είναι βυθισμένα μόνιμα στο νερό. Αφήνουμε τρεις μέρες αλλάζοντας το νερό μια - δυο φορές την ημέρα. Η διαδικασία αυτή αφορά το πρώτο ξεπίκρισμα.
  • Την τέταρτη μέρα τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για πέντε φορές ακόμη, μέχρι ν μαλακώσουν και να μπορούμε εύκολα να τα κόψουμε με ένα πιρούνι. Η διαδικασία αυτή αφορά το πλήρες ξεπίκρισμα και το μαλάκωμα του φρούτου. Αν δεν μαλακώσουν σε αυτούς του χρόνους παρατείνουμε το τελευταίο βράσιμο ελέγχοντας. Στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν καρφώνουμε σε κάθε καρυδάκι από ένα μοσχοκάρφι.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε πέντε λεπτά. Προσθέτουμε τα καρυδάκια και βράζουμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε να μείνουν 24 ώρες.
  • Την επομένη θα κάνουμε το τελικό δέσιμο του σιροπιού. Ο έλεγχος του δεσίματος μπορεί να γίνει εμπειρικά* ή με θερμόμετρο ειδικό που πρέπει να είναι 104 βαθμοί Κελσίου.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και απομακρύνουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε σε βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Το γλυκό πρέπει να κολυμπάει μέσα στο σιρόπι και να μην είναι στριμωγμένο στο βάζο.

Σημειώσεις

Δεν θα σας έλεγα ότι είναι και το ευκολότερο γλυκό αλλά έχετε υπομονή και θα ανταμειφθείτε
Κατ΄αρχήν τα καρυδάκια που θα μαζέψετε πρέπει να είναι μεσαίου μεγέθους και τρυφερά.
Αλλιώς θα τα σπάσετε να κάνετε καρυδόπιτα!!!
CE-9A-CE-B1-CF-81-CF-85-CE-B4-CE-AC-CE-BA-CE-B93
Ο έλεγχος της τρυφερότητας γίνεται με μια βελόνα πλεξίματος λεπτή ή ένα μεταλλικό σουβλάκι λεπτό. Αν περνάει εύκολα στο καρυδάκι σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για γλυκό, τα υπόλοιπα τα πετάμε αν κάναμε τον κόπο και τα κόψαμε. Εγώ πάντως λέω ότι είναι τύχη να βρεις όλα τα τρυφερά.
*Για το δέσιμο του σιροπιού περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ 
Η μαμά τα καρυδάκια τα έβαζε σε ασβεστόνερο για 2 ώρες και μετά αφού τα έπλενε καλά τα έβραζε να μαλακώσουν.
Εγώ ασβέστη ήταν αδύνατο να βρω κι έτσι πάει αυτό τα στάδιο.
Μεταξύ μας δεν νομίζω ότι στο συγκεκριμένο γλυκό χρειάζεται αλλά μην της το πείτε!!!
Όσοι αποφασίσετε να το φτιάξετε θα πρέπει να βιαστείτε καρυδάκια τρυφερά μόνο για λίγες μέρες ακόμη.
Για αυτούς που δεν θα βρείτε κάντε υπομονή μέχρι να γίνουν τα καρύδια να φτιάξετε καρυδόπαστα

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ξανθή το καρυδάκι είναι από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού!!
    Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ποτέ να βρω καρυδάκια κατάλληλα για να το φτιάξω!
    Θα αρκεστώ λοιπόν να κεραστώ από το δικό σου!!

    • kiki
    • 29 Μαΐου 2009
    Απάντηση

    Περιμένω κι εγώ να τσουρομαδήσω την καρυδιά μου για να κάνω γλυκό και λικέρ. Όσα δεν κάνουν Ξανθή, αν δεν εχουν ξυλώδη καρπό μέσα, κάνουν για λικέρ. Για να δω…θα προλάβω να τα κάνω κι εγώ;
    Τα καθαρίζεις εντελώς απ’ έξω; Ή μόνο σε 2 σημεία; Δεν κατάλαβα καλά.

  2. Απάντηση

    Έλενα πράγματι είναι δύσκολο να βρεις,γιατί πρέπει να πετύχεις τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου μετά είπαμε πάει!!!και να έχεις και καρυδιά αυτό που το βάζεις στην Αθήνα λίγο δύσκολο.
    Εγώ στο χωριό έχω πολλές αλλά μου πέφτει λίγο μακρυά ιδιαίτερα φέτος που έχω άλλα τρεχάματα.
    Να κανονίζουμε λοιπόν με τη Μαρία μια συνάντηση να σας κεράσω!!

  3. Απάντηση

    Κική μου ευτυχώς όλα ήταν μια χαρά γιατί ακόμη είναι νωρίς αλλά όπως λέω και στην Έλενα τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά. Έκανα λικέρ με το σιρόπι όμως.
    Εγώ το καθαρίζω απέξω όλο σύμφωνα με της οδηγίες της μάνας ε να μην κάνω κι άλλη παρασπονδία.
    Έχω δει βέβαια συνταγές που λένε χωρίς καθάρισμα αλλά κόψιμο στις δυο άκρες τους.

    • kiki
    • 29 Μαΐου 2009
    Απάντηση

    Η αλήθεια είναι ότι κάτι ξέρει η μαμά. Αν δεν τα καθαρίσεις, βγάζουν φλουδίτσες και ίνες μετά στο σιρόπι…

    • γαστεροπληξ
    • 29 Μαΐου 2009
    Απάντηση

    αν και είμαστε λάτρεις των καρυδιών, γλυκό δε τα τρώει κανένας μας, μόνο λικεράκια φτιάχνω ειδικά για μένα, βοηθά στα προβλήματα θυροειδούς

  4. Απάντηση

    Γαστεροπληξ πολύ ενδιαφέρον αυτό με το λικέρ για πες με ενδιαφέρει γιατί κι εγώ έχω κάποιο μικρό πρόβλημα λες να το λύσω με το λικεράκι;;

  5. λικέρ καρύδι, μέσα σε τσίπουρο, ή ούζο χωρίς γλυκάνισο όμως, βάζουμε ολόκληρα τα καρυδάκια καλοπλυμένα. τα τρυπάμε με ένα καρφί γύρω-γύρω και τα αφήνουμε ΟΧΙ 3-4 μέρες για να πάρει χρώμα και ωραίο άρωμα το λικέρ όπως συνήθως, ΑΛΛΆ το αφήνουμε για 40-50 μέρες. μετά βάζουμε ΕΛΑΦΡΎ ΣΙΡΌΠΙ ΖΑΧΑΡΗΣ και είναι έτοιμο. επειδή μένει πολλές μέρες, (πάνω από 4 μέρες αρχίζει και πικρίζει το λικερ) πικρίζει αλλά είναι πολυδοκιμασμένο γιατρικό. κάθε πρωι ένα σφηνάκι λικέρ καρυδιού και ρυθμίζεται ο θυροειδής, τουλάχιστον δεν έχουμε επιπλοκές…..σιγά μην ήξεραν οι γιαγιάδες μας από ενδοκρινολόγους….

  6. Απάντηση

    Γαστεροπληξ καταπληκτικό!!
    Θα φροντίσω να μου φέρουν κι άλλα καρυδάκια να φτιάξω μια δόση.
    Αν δεν σου κάνει κόπο για πες τις αναλογίες.
    Σε ευχαριστώ πολύ.

  7. Απάντηση

    Πωπω τι μαθαινει κανεις μεσα απο τα μπλοκ!!! ουτε η βικιπαιδια δεν σας φτανει.Ευχαριστουμε και για το λικερ και για το γλυκο με τα καριδακια.Καλο βραδυ.

  8. δοσολογία δεν υπάρχει, καλύπτεις καλά τα καρυδάκια με τσίπουρο, ή ούζο, τα αφήνεις 40-50 μέρες (βάζεις ημερομηνία επάνω στο μπουκάλι)
    και όταν περάσουν οι μέρες προσθέτεις όσο σιρόπι αραιό, νομίζεις ότι σε ικανοποιεί, εγώ βάζω ελάχιστο, το χρησιμοποιώ για φάρμακο.

  9. Απάντηση

    Ξανθή μου είναι τέλειο. Δεν έχω φάει ποτέ βέβαια τέτοιο γλυκό ( ναι το ομολογώ)και δεν ξέρω καν τι γεύση έχει!! Αλλά έτσι όπως το βλέπω δείχνει νοστιμότατο.
    Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την υπερπαραγωγή.
    Φιλιά.

    • despoina
    • 29 Μαΐου 2009
    Απάντηση

    Τέλειο Ξανθή. Αυτό και το συκαλάκι το πράσινο είναι τα αγαπημένα μου. Ζήλεψα και θα ήθελα τώρα ένα καρυδάκι και ας ήταν και μικρούλι…

  10. Απάντηση

    Νικόλα σε ευχαριστώ πολύ,ελπίζω να κεράστηκες!!
    Είδα στο Blog σου τις φωτογραφίες από το Βερολίνο και ζήλεψα.
    Πέρασα το Πάσχα χωρίς να μπορέσω όμως να σταματήσω.
    Ελπίζω στο επόμενο ταξίδι να κάνω μια καλή στάση.

  11. Απάντηση

    Γαστερόπληξ και πάλι σε ευχαριστώ, μένει να μπορέσω να βρω κι άλλα καρυδάκια!!

  12. Απάντηση

    Λίνα μη στεναχωριέσαι κι υπάρχει βαζάκι και για σένα να δοκιμάσεις.
    Άσε που η φίλη σου με την τρέλα που τη δέρνει μπορεί και να ξαναφτιάξει.
    Αρκεί να βρεθούν καρυδάκια.

  13. Απάντηση

    Δεσποινάκι ελπίζω να κεράστηκες κι εσύ!!!

  14. Απάντηση

    Ξανθή, τελικά θα το φτιάξω το γλυκό καρυδάκι, το ζήλεψα όπως είναι πράσινο και τρυφερό…ήδη ζήτησα να μου φέρει μια φίλη καρυδάκια απο την ορεινή Κορινθία, γιατί η δική μου καρυδιά αργεί ακόμα για να την τσουρομαδήσω όπως λέει και η kiki!!!

  15. Απάντηση

    Vanillia η καλύτερη σου επιλογή είναι αυτά της ορεινής περιοχής. Έχω την εντύπωση ότι είναι πιο νόστιμα να επαινέσουμε και μεις οι ορεινοί τα μέρη μας. Εγώ θα προσπαθήσω να πάω στο χωριό σε 10-15 ημέρες για να προλάβω να μαζέψω κι άλλα μιας κι οι απαιτητικοί του σπιτιού επιθυμούν ορεινό καρυδάκι.
    Περιμένω τις εντυπώσεις σου!!

  16. Απάντηση

    Βράζουμε το σιροπι, ριχνουμε μετα να βρασουν μαζι τα καρυδια και τα αφηνουμε ολη την νυχτα, ωραια ως εδώ.

    Με το δεσιμο ομως που λες τι γινετε;

    Λες: “Όταν τέλος πάντων είμαστε σίγουροι ότι έχει δέσει το γλυκό προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και κλείνουμε τη φωτιά.”

    Ποια φωτια κλεινουμε, αφου την έχουμε κλεισει απο την προηγουμενη μερα και τα εχουμε αφησει ετσι ολη την νυχτα; Δεν λες πουθενα πως την ξανα αναψαμε. Δεν βγαινει νοημα.

  17. Απάντηση

    Αγαπητέ Παναγιώτη αν διαβάσεις εδώ:
    Μπορεί να μην είναι πολύ σωστά διατυπωμένο αλλά σε αυτή τη φάση βάζουμε πάλι στη φωτιά για δέσιμο του σιροπιού.
    Σε ευχαριστώ για την επισήμανση και θα φροντίσω για καλύτερη διατύπωση.

  18. Απάντηση

    Εσεις οι γυναικες τις ξερετε τις ορολογιες και καταλαβαινετε , καποιοι ανιδεοι σαν εμενα που δεν ξανα ασχοληθηκαν με παρασκευη γλυκων, θελουν λιγη παραπανω επεξηγηση σε καποια σημεια.

    • Anonymous
    • 29 Μαΐου 2013
    Απάντηση

    Αγαπητή Ασπρούλα το καρυδάκι είναι το αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού.Η συνταγή σου είναι υπέροχη,συγχαρητήρια.Δοκίμασε όμως εάν θέλεις στο τελευταίο δέσιμο να προσθέσεις μια κούπα μέλι…θα με θυμηθείς!’Αντε και καλή μας όρεξη

  19. Μια ερώτηση έχω. Εγώ αφού τα τρύπησα τα έκανα ένα 2 λεπτο βάσιμο και μετά έκανα τις αλλαγές τα νερά, όπου σε αυτή τη φάση και βρίσκομαι, πειράζει????

  20. Απάντηση

    Καλησπέρα Ζαχαρούλα αν δεν τα βράσεις αρκετές φορές υπάρχει περίπτωση να είναι πικρά μπορείς να δοκιμάσεις ένα μικρό κομμάτι και επιλέγεις τη συνέχεια.
    Για κάθε επιπλέον απορία είμαι εδώ.

    • Anonymous
    • 9 Ιουνίου 2014
    Απάντηση

    Θα ήθελα να ρωτήσω που μπορώ να βρω για να αγοράσω καρυδάκι για να φτιάξω; Ψάχνω αλλά δεν βρίσκω πουθενά.

  21. Απάντηση

    Φίλη- φίλε ανώνυμε,(βάλε και το όνομα σου άλλη φορά να ξέρουμε με ποιον μιλάμε)δεν μας λες που κατοικείς, αν είσαι στην Αθήνα δεν νομίζω ότι θα βρεις η μόνη ελπίδα είναι έξω από την κεντρική ψαραγορά που στέκεται κάποια κυρία αν τυχόν φέρνει. Σε κάποια προάστια έχει καρυδιές αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω που.

    • Anonymous
    • 16 Ιουνίου 2014
    Απάντηση

    to azvestonero boithaei to karidaki na mi xasei ti forma .ego kathe xrono ftiaxno to gliko.prepoi pota na vrasoume ligo se elafri siropi ke tha to petaxoume gia na figei pikra kai meta gia 100 karidia 2kila zaxari kai xana vrazoume siropi ke meta rixnoume ta karidia mesa

  22. Απάντηση

    Φίλε φίλη ανώνυμη γράψε μας και το όνομα σου και σε ποια περιοχή φτιάχνετε έτσι το γλυκό. Εγώ ακολουθώ συνταγή της μητέρας μου από τα παλιά.
    Ευχαριστώ για την επίσκεψη

    • Σάιμον
    • 3 Ιουλίου 2019
    Απάντηση

    δε νοείται γλυκό καρυδάκι χωρις ξερα καρύδια χωμένα μέσα! 😉

      • Ξανθή
      • 4 Ιουλίου 2019
      Απάντηση

      Προφανώς αναφέρεστε σε κάποια τοπική συνταγή, αλλά η δίκη μου είναι του τόπου καταγωγής μου που αυτό δεν συνηθίζεται. Αν θέλετε μπορείτε να αναφέρετε που το συνηθίζουν; Ως ιδέα θα τα χρησιμοποιούσα αν είχα καρύδια άριστα διατηρημένα αυτή την εποχή. Επίσης άποψη μου είναι ότι οι ξηροί καρποί ταιριάζουν περισσότερο στα φρούτα που αφαιρούμε το κουκούτσι τους όπως π.χ.το βερίκοκο. Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

    • Πεπη
    • 28 Απριλίου 2023
    Απάντηση

    Το γλυκο τριανταφυλο τελειο,αν εχεις συνταγη γλυκο κουταλιου φυστικι αιγινης θα ηθελα να δω την δικη σου!!

      • Ξανθή
      • 29 Απριλίου 2023
      Απάντηση

      Καλησπέρα σας Πέπη, δεν έχω ασχοληθεί με το φιστίκι ποτέ μιας και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω την πρώτη ύλη. Εκτός από το καρυδάκι και τα τσάγαλα (αμύγδαλα) δεν έχω ασχοληθεί Ίσως η διαδικασία να μοιάζει με αυτή στο γλυκό τσάγαλα. Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode