Κέικ με σοκολάτα και γλυκό πορτοκάλι

από
Κέικ με σοκολάτα και γλυκό πορτοκάλι

Εδώ και χρόνια η τρίτη Κυριακή του Μαΐου έχει θεσπιστεί ως παγκόσμια ημέρα ψησίματος κέικ.

Όχι πως θέλουμε επετειακές υπενθυμίσεις για να ψήσουμε ένα κέικ αλλά μιας και το θυμήθηκα και ο καιρός ακόμη είναι δροσερός είπα να ψήσω κάτι για να έχουν και οι φίλοι μου από δίπλα να λένε κάτι μυρίζει.

Σκέφτηκα δυο προτάσεις μια γλυκιά και μια αλμυρή, για σήμερα πάμε στη γλυκιά πρόταση και μέχρι την Κυριακή ελπίζω να ετοιμάσω και την αλμυρή.

Για αυτό το κέικ χρησιμοποίησα ένα βαζάκι μου με γλυκό πορτοκάλι που καθόταν παραπονεμένο ανάμεσα στα διάφορα άλλα βάζα, άλλωστε πορτοκάλι και σοκολάτα ταιριάζουν άριστα.

Κέικ με σοκολάτα και γλυκό πορτοκάλι

1 φόρμα διαμέτρου 22 εκατ.

Συστατικά
  

  • 150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 150 γρ βούτυρο και λίγο ακόμη για τη φόρμα
  • 4 αυγά
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 25 γρ μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ αλεύρι μαλακό
  • 75 γρ άνθος αραβοσίτου
  • 1 βαζάκι γλυκό πορτοκάλι στραγγισμένο από το σιρόπι του

Οδηγίες
 

  • Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη σοκολάτα πάνω από μπεν μαρί χωρίς να ανακατέψουμε. Μόλις λιώσουν τα δουλεύουμε με σύρμα κουζίνας ή μια σπάτουλα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το άνθος αραβοσίτου και το μπέικιν πάουντερ
  • Στραγγίζουμε το γλυκό και κόβουμε σε μικρές λωρίδες.
  • Χτυπάμε δυνατά σε μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά σε χαμηλή ταχύτητα πλέον το μείγμα σοκολάτας - βουτύρου και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα στερεά υλικά συνεχίζοντας το χτύπημα σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
  • Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ (διαμέτρου 22 εκ) και μεταφέρουμε το μισό μείγμα. Προσθέτουμε το μισό γλυκό ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και μεταφέρουμε σε πιατέλα. Στολίζουμε το κέικ με τις υπόλοιπες λωρίδες πορτοκαλιού.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας με ένα λικέρ.

Σημειώσεις

Εάν θέλετε περιχύσετε το κέικ με το σιρόπι από το γλυκό όταν το βγάλετε από το φούρνο.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ΑΜΑΛΙΑ
    • 19 Μαΐου 2017
    Απάντηση

    Κέικ εξίσου νόστιμο στην εμφάνιση όσο και όμορφο στην όψη!

      • Ξανθή
      • 19 Μαΐου 2017
      Απάντηση

      Σε ευχαριστώ Αμαλία,είναι και εύκολο στην παρασκευή του.

    • ΑΡΗΣ
    • 19 Μαΐου 2017
    Απάντηση

    Πολύ όμορφο Ξανθή! Φαντάζομαι άρωμα &γεύση από το γλυκό πορτοκάλι!

      • Ξανθή
      • 19 Μαΐου 2017
      Απάντηση

      Το πορτοκάλι με τη σοκολάτα αγαπιούνται, αυτό το κέικ ήταν μια βιαστική απόφαση μετά από πολλές δουλειές στο σπίτι. Ευχαριστώ Άρη, καλό Σαββατοκύριακο

Γράψτε απάντηση στο ΑΡΗΣ Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode