Κέικ με αχλάδια και επικάλυψη κραμπλ με αμύγδαλα

από
Κέικ με αχλάδια και επικάλυψη κραμπλ με αμύγδαλα

Όταν ανάβει ο φούρνος εκτός φαγητού καμιά φορά γίνεται και γλυκό, για τις ανάγκες του απογευματινού μας τσαγιού και όχι μόνο.

Τον τελευταίο μήνα είμαι τυχερή και βρίσκω καλά αχλάδια, αυτή τη φορά σκέφτηκα να τα βάλω στο γλυκό μας και ήταν μια καλή επιλογή.

Εύκολο γλυκό χωρίς πολλή ζάχαρη και βούτυρο.

Κέικ με αχλάδια και επικάλυψη κραμπλ με αμύγδαλα

8 κομμάτια

Συστατικά
  

Για τη βάση

  • 110 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1 κοτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 50 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ αμαρέτο
  • 3 κουτ. σούπας γάλα
  • 3 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα

Για το κράμπλ

  • 50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 75 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 40 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα χοντροκομμένα
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα προαιρετικό

Οδηγίες
 

Για τη βάση

  • Ετοιμάζουμε ένα τσέρκι 20 εκατ. διαμέτρου το αλείφουμε ελαφρά με βούτυρο και το τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε φόρμα ή ταψί της ίδιας διαμέτρου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Τρίβουμε καλά τα αμύγδαλα.
  • Σε μπολ ανάδευσης ή σε κάδο μίξερ (ανάλογα με το μίξερ μας) βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και αρχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα, προσθέτουμε το αυγό συνεχίζοντας σε χαμηλότερη ταχύτητα και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τα τριμμένα αμύγδαλα, το λικέρ και το γάλα χτυπώντας για 1 λεπτό μόνο σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι και ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού.
  • Καθαρίζουμε τα αχλάδια τα κόβουμε στη μέση αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε πάλι σε τρία κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος τους). Μοιράζουμε τα αχλάδια κυκλικά στην επιφάνεια του μείγματος.

Για το κράμπλ

  • Σε μπλολ ανάδευσης βάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι και τη ζάχαρη και με τα δάκτυλα μας δημιουργούμε ένα μείγμα που θα μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα ανακατεύουμε με πιρούνι και μοιράζουμε το μείγμα πάνω από τα αχλάδια.
  • Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και μεταφέρουμε σε πιατέλα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, στάδιο που εγώ παρέλειψα για δικούς μου λόγους.

Σημειώσεις

Τα αμύγδαλα της επικάλυψης μπορεί να είναι αμύγδαλα φιλέ.
Αν δεν έχετε λικέρ αμαρέτο βάλτε ένα άλλο ή αρωματίστε με βανίλια.
Εδώ μπορείτε να δείτε ένα άλλο γλυκό  με μήλα και αχλάδια μαζί.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • mia maria
    • 21 Μαρτίου 2018
    Απάντηση

    Μου αρέσουν πολύ τα κράμπλ στα κέικ! Ωραίο!

    • Marie-Anne
    • 22 Μαρτίου 2018
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο και εύκολο! Μου αρέσουν πολύ τα αχλάδια σε κέϊκ ή τάρτα!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode