Η κοτόπιτα της Ξανθής

από
Κοτόπιτα
Κοτόπιτα έχουμε κι άλλη εδώ, είναι δημιούργημα της κόρης και μάλιστα την εποχή που σπούδαζε στα ξένα γιαυτό και τη σημερινή την ξεχωρίζω με αυτό τον τίτλο.
Πολύ μεγάλες διαφορές στην ιδέα δεν έχει απλά έχει γίνει με διαφορετικό φύλλο και λίγο διαφορετική σύνθεση της γέμισης.
Ήταν να μην αρχίσω αυτή την τεχνική του ανοίγματος φύλλου τώρα θέλω να τη δω βελτιωμένη αλλά και πειραγμένη από εμένα. Έτσι σήμερα έγινε η πίτα αυτή αλλά και ένα γλύκισμα.
Ας φτιάξουμε την πίτα.

Η κοτόπιτα της Ξανθής

Εξοπλισμός

  • 1 Ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών

Συστατικά
  

για τη ζύμη του φύλλου

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι μαλακό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 1 1/4 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • νισεστέ για το άνοιγμα του φυλλου
  • βούτυρο για το φύλλο

Για τη γέμιση

  • 1 στήθος κοτόπουλου
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 1 μεγάλο μανιτάρι πορτομπέλο ή μια μικρή συσκευασία από κονσέρβα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι
  • βούτυρο για το ταψί

Οδηγίες
 

Για το φύλλο

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το λάδι το ξύδι και μέρος του νερού. Ζυμώνουμε προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Μετά από αυτή την αναμονή με τη βοήθεια νισεστέ ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο.
  • Με τη βοήθεια ενός μικρού πιάτου χαράσσουμε ένα κύκλο στο φύλλο και μετά ακτινωτά χαράσσουμε σαν να κάνουμε ακτίνες ήλιου.
  • Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με το λιωμένο βούτυρο. Διπλώνουμε τα κομμάτια του φύλλου ένα πάνω στο άλλο και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο το οποίο σκεπάζουμε με σελοφάν και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Όσο το φύλλο βρίσκεται σε διαδικασία αναμονής ετοιμάζουμε τη γέμιση. Έχουμε βράσει το στήθος του κοτόπουλου και το έχουμε αφήσει να κρυώνει. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια αφαιρώντας τυχόν μικρά κόκαλα.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια με 1 ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
  • Μόλις το νερό έχει τελειώσει προσθέτουμε το ελαιόλαδο κι αρχίζουμε ένα ελαφρό σοτάρισμα προσθέτοντας στην πορεία και τα μανιτάρια
  • Μόλις σοταριστούν προσθέτουμε και το κοτόπουλο καρυκεύουμε με αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε 5 λεπτά περίπου ακόμη. Προσοχή στο αλάτι αν το τυρί σας είναι πολύ αρμυρό. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.

Στρώσιμο πίτας

  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ετοιμάζουμε ένα μεγάλο φύλλο.Το μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψί να καλύπτει τον πάτο τα τοιχώματα και να κρέμεται και έξω.
  • Ρίχνουμε παντού στον πάτο το σιμιγδάλι και από πάνω αδειάζουμε τη γέμιση. Χτυπάμε τα αυγά με το μπέικιν και τα αδειάζουμε πάνω από τη γέμιση να πάνε παντού.
  • Πασπαλίζουμε με το τυρί.
  • Γυρίζουμε το φύλλο προς τα μέσα να καλύψει το πάνω μέρος. Θα μείνει ένα κενό δεν μας πειράζει. Αλείφουμε το φύλλο με βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κι αέρα στο πρώτο από κάτω ράφι του φούρνου για 45 λεπτά.
  • Αφήνουμε για 5-10 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Η γέμιση μπορεί να τροποποιηθεί προσθέτοντας πιπεριές ή ντομάτες. Στην περίπτωση που προσθέσετε ντομάτα προσοχή να μην έχουν πολλά υγρά.
Η προσθήκη του σιμιγδαλιού είναι για να απορροφήσει τα πολλά υγρά ώστε να μην μαλακώσει το φύλλο πριν το ψήσιμο.
Η ποσότητα της ζύμης αρκεί για 2 φύλλα ή για ένα μεγάλο που θα μπει από κάτω και ένα μικρότερο για να σκεπάστε την πίτα. Εγώ επέλεξα να βάλω το ένα μιας και το ταψί μου ήταν μικρό και με το άλλο όπως είπα στην αρχή έκανα ένα στρούντελ μήλου για αυτό θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.
Μπορείτε να κρατήσετε μια μέρα στο ψυγείο το φύλλο με το βούτυρο σκεπασμένο καλά και να το ανοίξετε την επομένη για άλλη χρήση.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Νοστιμότατη η κοτόπιτα σου! και μου αρέσει που έχει μανιτάρι μέσα!

  2. Απάντηση

    Ξανθή μου είσαι master στο φύλλο! Η πίτα σου τέλεια. Λατρεύω το κοτόπουλο και αυτή έχει όλα τα υλικά που μου αρέσουν! Για στα χέρια σου!!

    • Anonymous
    • 31 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    ΞΑΝΘΗ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΗ ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΚΕΦΙΑ……Η ΠΙΤΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΤΑΣΟΥΛΑ.

    • Silena
    • 31 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    Καλώς σας βρήκα!
    Πολύ προσεγμένες οι αναρτήσεις σας και ιδιαίτερα η σημερινή είναι φτιαγμένη με μεράκι και αγάπη!!!
    Καλή εβδομάδα και καλό μήνα να έχετε!

  3. Απάντηση

    Dear Blonde, Happy Easter! I wish you a beautiful and blessed holiday. With all my love, Catherine xo

    • Amelie
    • 1 Απριλίου 2013
    Απάντηση

    Καλημέρα! Στην κοτόπιτα δεν λέω ποτέ, μα ποτέ όχι! Ειδικά όταν είναι τόσο νόστιμη και καλοφτιαγμένη όσο αυτή που βλέπω στις φωτογραφίες και λιγουρεύομαι!

  4. Απάντηση

    Ξανθή μου υπέροχη η πίτα σου, νοστιμότατη φαίνεται!!!Και να χα ένα κομμάτι!!!
    Φιλιά!

  5. Απάντηση

    Σούπερ η πιτούλα με λαχταριστή γέμιση και υπέροχο φύλλο! Η ιδέα για προσθήκη πιπεριάς και ντομάτας είναι απολύτως του γούστου μου! Μου άνοιξες την όρεξη!!!
    Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!

  6. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή, καλό μήνα!

    Δελεαστικότατη η πρόταση σου για τους απανταχού λάτρεις της πίτας.

    Καλοφτιαγμένη και νοστιμότατη!
    Z.

  7. Απάντηση

    Καλημέρα και καλό μήνα! Για την τεχνική της κόρης στις πίτες δεν έχω παρά τα καλύτερα να πω, μια και το έχω η ίδια διαπιστώσει με τα μάτια αλλά και το στόμα! 🙂
    Η κοτο-γέμιση που έχει και μανιτάρια μου φαίνεται πως θα είναι νοστιμότατη και σίγουρα μπορούμε να “κρύψουμε” μέσα κι άλλα νόστιμα λαχανικά!
    Τώρα που ανοίγει ο καιρός και η θερμοκρασία της κουζίνας μου θ’ ανέβει, είναι καιρός να ασχοληθώ κι εγώ με το άνοιγμα φύλλου μου φαίνεται!

  8. Απάντηση

    Καλό μήνα…Καλό μήνα…και ότι άλλο καλό θέλετε δηλαδή :-))

    Αυτήν την μέθοδο του φύλλου, προσωπικά πολύ την αγαπώ. Ειδικά δεν με το ένα (με το μισοσκεπασμένο αποτέλεσμα) την έχω πάντα στα “must” που λένε. Προσωπικά όχι με πολύ βούτυρο, αλλά με λάδι και βούτυρο ανάμειχτα.

    Όπως και να είναι πάντως η πίτα είναι νοστιμότατη και τα υλικά της δικής σου κοτόπιτας Ξανθή μου, πολύ ωραία όλα.

  9. Απάντηση

    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα Ξανθή!!! Πρέπει να έγινε πολύ νόστιμη η πίτα!

  10. Απάντηση

    Αριστούργημα η κοτόπιτα σου! Πολύ πλούσια σε γεύσεις, νομίζω ότι θα γίνεται ανάρπαστη κάθε φορά!
    Φιλιά πολλά και καλό μήνα Ξανθή μου!

    • Martha
    • 1 Απριλίου 2013
    Απάντηση

    Την κρατώ για μετά τη νηστεία και θα την τιμήσω δεόντως!

    • Anonymous
    • 8 Απριλίου 2013
    Απάντηση

    интернет казино автоматы бесплатно вулкан [url=http://cicahyqiugloscoun.narod.ru/page1155.html]Азартные Игры Онлайн Бесплатно Шарики[/url] онлайн казино мобильная версия, список проверенных онлайн казино [url=http://cicahyqiugloscoun.narod.ru/page588.html]Игровые Автоматы Без Регистрации И Смс В Хорошем Качестве[/url] онлайн казино bet365 [url=http://cicahyqiugloscoun.narod.ru/page1239.html]Лучшие Онлайн Игровые Автоматы[/url] онлайн казино игровые автоматы без регистрации 2012 [url=http://cicahyqiugloscoun.narod.ru/page588.html]Игровые Автоматы Без Регистрации И Смс В Хорошем Качестве[/url]

Γράψτε απάντηση στο Katerina Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode