Γνωριμία με ιδιαίτερες κολοκύθες – Κολοκύθα ψητή

από
Κολοκύθα ψητή

Όπως είχα γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση, είχα την τύχη να γνωρίσω ένα ζευγάρι παραγωγών οι οποίοι καλλιεργούν ιδιαίτερες ποικιλίες κάποιων λαχανικών.

Μεταξύ αυτών είναι και τρία είδη κολοκύθας, τα οποία έφτασαν σε εμένα, ήδη δοκίμασα τη μια προσθέτοντας τη μισή σε φακόρυζο και την άλλη την έκανα ψητή (ακολουθεί συνταγή).

Θα σας δώσω μερικές πληροφορίες και για τα τρία είδη, τα οποία μάζεψα από τους παραγωγούς αλλά και το διαδίκτυο.

1. RED KURI: μικρού μεγέθους από 0,8-2,5 κιλά, χρώματος πορτοκαλοκόκκινο χρώμα και το εσωτερικό της έντονο πορτοκαλί με απαλή σάρκα και ωραία υφή και  γεύση ιδιαίτερη που θυμίζει κάστανο, άλλωστε  η λέξη curi  στα Ιαπωνικά σημαίνει κάστανο. Τρώγεται με τη φλούδα, ψητή άριστο συνοδευτικό κρέατος ή ψαριού, ως σούπα, ή πουρές που θα προστεθεί σε κέικ  μπορεί να γίνει μαρμελάδα  ή να προστεθεί σε όσπρια ή ριζότο.

Ταιριάζει πολύ με σκόρδο, τζίντζερ, κάρυ, μοσχοκάρυδο, δενδρολίβανο.

Υψηλής διατροφικής αξίας καρπός με ελάχιστες θερμίδες, πλούσια σε βιταμίνες Α και C, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και β-καροτένια.

2. ACORN: μπορεί να τη συναντήσουμε και ως  κολοκύθα πιπεριάς, το βάρος της μπορεί να φτάσει το 1  κιλό και έχει φλούδα πράσινη.

Τρώγεται συνήθως ψητή ή βραστή στον ατμό και μπορεί να γεμιστεί με διάφορες αρμυρές γεμίσεις. Τα σπόρια της τρώγονται αφού τα ψήσουμε λίγο.

Είναι πλούσια σε κάλιο βιταμίνη Α, C, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

3. CROWN PRINCE: Η κορυφαία ποικιλία κολοκύθας σε γεύση, υφή και αποθήκευση!
Πρόκειται για τον “πρίγκηπα” ανάμεσα στις ποικιλίες κολοκύθας με θαυμάσια γεύση που θυμίζει καρότο ή καρύδι, το εξωτερικό της χρώμα είναι μπλε -γκρι και η σάρκα της έχει ένα λαμπερό πορτοκαλί χρώμα  με  εξαιρετική υφή κατάλληλη για βελουτέ σούπες, πουρέ και ψητή στο φούρνο. Μπορεί να καταναλωθεί και ωμή, την δοκίμασα και τώρα  τη σκέφτομαι τριμμένη σε σαλάτα όπως το καρότο.


Γεμάτη γεύση, κρεμώδης υφή, σε μέγεθος εύκολα διαχειρίσιμο (3 έως 5 κιλά) και υψηλή διατροφική αξία: πλούσια σε κάλιο, βιταμίνες C και Α, Σίδηρο, Ασβέστιο, φυτικές ίνες, ελάχιστες θερμίδες.
Δοκιμάστε τη αρχικά σε σούπα: αφαιρείτε σπόρους, τεμαχίζετε σε μικρά κομμάτια, ξεφλουδίζετε και ύστερα τοποθετείτε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο και 1 κρεμμύδι κομμένο ή 1 πράσο. Αφού ¨γυαλίσουν τα υλικά”, αλατίζετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά!
Δοκιμάστε τη αρχικά χωρίς πολλά υλικά και μπαχαρικά, είναι πεντανόστιμη από μόνη της. Απολαύστε τη με κρέμα γάλακτος, γάλα ή γιαούρτι και λίγους σπόρους.

Εμείς ψήσαμε ένα μέρος από την red curi  στο BBQ , αλλά μπορεί να ψηθεί στο γκριλ της  ηλεκτρικής κουζίνας  αραδιασμένη πάνω σε στρωμένη λαμαρίνα.

Δεν θα σας θυμίσει καθόλου τη γνωστή γεύση της κολοκύθας και η νοστιμιά της θα σας εκπλήξει.

Θα ακολουθήσουν και άλλες συνταγές και με τις υπόλοιπες ποικιλίες.

Κολοκύθα ψητή

Συστατικά
  

  • κολοκύθα κομμένη σε φέτες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • καπνιστή πάπρικα ή κάρυ
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
  • χυμό λεμονιού ή λάιμ

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά την κολοκύθα και τη σκουπίζουμε. Δεν αφαιρούμε τη φλούδα, αυτή η κολοκύθα τρώγεται με τη φλούδα.
  • Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες περίπου δύο εκατοστών.
  • Την αραδιάζουμε σε επιφάνεια κοπής και την πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά.
  • Ψήνουμε σε σχάρα του BBQ σε δυνατή φωτιά για 12-15 λεπτά γυρίζοντας τις φέτες μια ή δυο φορές.
  • Μεταφέρουμε σε πιατέλα και ραντίζουμε με ένα πολύ καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή λάιμ.

Σημειώσεις

Δεν θα σας θυμίσει καθόλου τη γνωστή γεύση της κολοκύθας και η νοστιμιά της θα σας εκπλήξει.
Επειδή όλες οι κολοκύθες τώρα έχουν βγει στην αγορά, όποιος θέλει πληροφορίες για το που θα τις βρει όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα των συγκεκριμένων παραγωγών ας επικοινωνήσει μαζί μου με σχόλιο.
Όλες διατηρούνται για μεγάλο διάστημα σε σκοτεινό και δροσερό χώρο.
Σε μια πρώτη αναζήτηση εγώ τις βρήκα στο Fast Market  στο Μαρούσι όπου μπορείτε να βρείτε και άλλους θησαυρούς, είναι ανοικτό μέχρι το βράδυ κάθε μέρα αναζητήστε το.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode