share

Γλυκό του κουταλιού κάστανο

από
Γλυκό του κουταλιού κάστανο

Οι καστανιές σαν δέντρα είναι από τα δέντρα που θαυμάζω όταν μάλιστα είναι φορτωμένες με τους καρπούς τους. Πέρσι το καλοκαίρι είχαμε βρεθεί στον Παλαιό Παντελεήμονα και κάνοντας μια μικρή βόλτα προς το δάσος απολαύσαμε μεγάλες εκτάσεις με καστανιές.

img_1350
Τα κάστανα εξίσου αγαπημένοι καρποί!!πόσα και πόσα φαγητά και γλυκά μπορούν να μας συνοδεύσουν!!

%ce%ba%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b1
Πριν λίγο καιρό είχα δώσει υπόσχεση για γλυκό του κουταλιού, καθυστέρησα λίγο ελπίζω να με συγχωρήσουν.
Δεν είναι από τα πολύ εύκολα γλυκά έχει δουλίτσα αλλά το κυριότερο θέλει πολύ καλά κάστανα.
Τι εννοώ;;κάστανα που να ξεφλουδίζονται εύκολα αλλά να μην είναι και ξερά.
Εγώ έκανα λίγο έτσι για το καλό.

Γλυκό του κουταλιού κάστανο

Συστατικά
  

  • κάστανα
  • ζάχαρη
  • χυμό από ένα λεμόνι

Οδηγίες
 

  • Δοκιμάζουμε τα κάστανα αν ξεφλουδίζονται έτσι όπως είναι ( εγώ είχα την τύχη να αγοράσω κάστανα Κρητικά που ξεφλουδιζόντουσαν πολύ εύκολα). Τα βάζουμε σε μπόλικο νερό και βράζουμε μέχρι να τρυπιούνται με μια οδοντογλυφίδα.
  • Αν δεν ξεφλουδίζονται τα χαράζουμε λίγο στην επίπεδη πλευρά τους και τα βάζουμε σε μπόλικο νερό να βράσουν περίπου 20 λεπτά και θα τα καθαρίσουμε μετά πρώτα την εξωτερική τους φλούδα και στη συνέχεια την εσωτερική, με προσοχή ώστε να μένουν ολόκληρα. Σίγουρα θα υπάρχουν και απώλειες.
  • Ζυγίζουμε τα έτοιμα κάστανα και υπολογίζουμε τη ζάχαρη. Η αναλογία είναι 1 κιλό κάστανα 800γρ. ζάχαρη
  • Σε 500 mL νερό διαλύουμε τη ζάχαρη και βάζουμε να βράσει μέχρι να έχει σχεδόν δέσει το σιρόπι. Προσθέτουμε τα κάστανα κι αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό.
  • Αφήνουμε τα κάστανα για 12 ώρες να ρουφήξουν σιρόπι και ξαναβράζουμε ελέγχοντας αν είναι δεμένο καλά το σιρόπι μας. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Ήβη
    • 3 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Από τα αγαπημένα μου γλυκά. Το έχω φτιάξει αρκετές φορές αλλά δεν είναι και από τα πιο μπελαλίδικα. Αυτά που θέλουν ξεπίκρισμα τα βρίσκω πιο μπελαλίδικα. Καλή Χρονιά.

  1. Απάντηση

    Ήβη μου το καθάρισμα μπορώ να πω ότι με κούρασε ιδιαίτερα παρόλο που καθαριζόντουσαν εύκολα.
    Καλή Χρονιά!!!

    • Asteri
    • 3 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή σ’ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!!!
    Θα αγοράσω σήμερα κιόλας κάστανα να το φτιάξω!!!!

  2. Απάντηση

    μου αρέσει πολύ η ετικέτα του βάζου :).Τα κάστανα μόνο γλασέ τα τρώω αλλιώς παραδοσιακά ψητά ή βραστά 🙂

    καλή βδομάδα σου εύχομαι
    χχχ

  3. Απάντηση

    Έφαγα πριν από 1 εβδομάδα για πρώτη φορά και μου άρεσε πολύ πολύ!
    Εξαιρετική συσκευασία Ξανθή μου!
    Καλή εβδομάδα!

  4. Απάντηση

    Και γλυκό του κουταλιού ΚΑΙ κάστανο;;; Πάλι θα κολασθώ!
    να μου πεις με ποιό γλυκό δεν …με κανένα γα να πω την αλήθεια είμαι γλυκατζού.
    Μπαίνει τα άμεσα σχέδια γα “εκτέλεση”!!!Φιλιά φιλενάδα

    • Vita
    • 3 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Καλημέρα και καλή βδομάδα και καλό μήνα και καλή χρονιά!
    Υπέροχο γλυκό το κάστανο. Και καταναλώνεται και με πολ΄λούς τρόπους. Κι εγώ βαριέμαι το καθάρισμά τους αλλά αξίζει τον κόπο.

  5. Απάντηση

    Καλή χρονιά και στις δυο σας, να χαίρεστε τις οικογένειές σας και ο καινούργιος χρόνος να σας φέρει ότι επιθυμείτε.
    Μπελαλίδικο, πόσο βαριέμαι να καθαρίζω κάστανα, βέβαια δεν βαριέμαι καθόλου να τα τρώω.
    Η ετικέτα είναι όλα τα λεφτά!!!

  6. Απάντηση

    kalimera xanthi!
    kali xronia kai kalo mina!
    glyko kastano den exo dokimasi pote!oute pou to xero,prepi na ine poli oreo!

    • Maria Z
    • 3 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία αγάπη κι ευτυχία!!! Η προηγούμενη σου ανάρτηση ήταν πολύ συκινητική και ήρθες με αυτή να με γλυκάνεις!!!

    Σε φιλώ

  7. Απάντηση

    Asteri καλή επιτυχία πρόσεξε το βράσιμο!!!

  8. Απάντηση

    Και λοιπόν καλή σου εβδομάδα κι ευχαριστώ πολύ!!!

  9. Απάντηση

    Πόπη μου σε ευχαριστώ κρίμα που δεν έφτιαξα πολύ κι αυτό που βλέπεις έχει ταξιδέψει ήδη!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

  10. Απάντηση

    Χαρά μου αν βρω πάλι καλά κάστανα θα σου φτιάξω βαζάκι!!!
    Φιλάκια πολλά.

  11. Απάντηση

    Vita το καθάρισμα είναι κάτι τις, αλλά τα αγαθά κόποις κτώνται.
    Καλή Χρονιά κι ευλογημένη!!

  12. Απάντηση

    manousina Καλή Χρονιά με υγεία στην οικογένεια σου!!
    Ευχαριστώ πάρα πολύ!!

  13. Απάντηση

    Vasiliki μου αχ που να το βρεις στη Σουηδία!!!
    Θα έρθετε Ελλάδα;; να σου φτιάξω βαζάκι;;
    Πολλά φιλιά και καλή χρονιά!!

  14. Απάντηση

    Maria Z σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!
    Χαίρομαι που σε γλύκανα μακάρι κι από κοντά να σε γλυκάνω.
    Φιλιά.

  15. Απάντηση

    Καλή Χρονιά Ξανθούλα μου,σε σένα και την οικογένειά σου,γλυκειά σαν το κερασμά σου και γόνιμη σαν το δέντρο που αγαπάς…-:))

  16. Απάντηση

    Αγαπημένο γλυκό και θα το φτιάξω με τις οδηγίες σου

    KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ!!!
    ΓΑΛΗΝΗ και ΧΑΡΑ έστω και μέσα απο τα μικρά που άλλοτε μας φάνταζαν αδιάφορα!!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  17. Απάντηση

    Βιβή η ευχή σου μου άρεσε πολύ θα την κρατήσω ιδιαιτέρως!!!
    Καλή Χρονιά και σε σας!!!

  18. Απάντηση

    Καλή Χρονιά σου εύχομαι, γλυκιά σαν το γλυκάκι σου!

    Το ζήλεψα, δεν έχω φτιάξει ποτέ, λες να ήρθε η ώρα να δοκιμάσω; 🙂

  19. Απάντηση

    ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ άλλη μια ιδιαίτερη ευχή ήρθε και θα την κρατήσω αλλά και θα τη φιλοσοφήσω!!
    Ευχαριστώ πολύ και αντεύχομαι!!!

  20. Απάντηση

    Μπέττυ μου Καλή Χρονιά!!
    Αν έχεις χρόνο για το καθάρισμα γιατί όχι είναι μια πρόκληση!!
    Ευχαριστώ.

  21. Απάντηση

    Ειμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ πολύ ωραίο το γλυκάκι σου !!!!

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

    Φιλια πολλά Ξανθούλα σε σένα και στο Λινάκι. Θερμές ευχές!!!!

  22. Απάντηση

    Μαράκι μου ευχαριστούμε πολύ καλή χρονιά και σε σας!!!

    • Evie
    • 3 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Κάστανο γλυκό του κουταλιού δεν έχω δοκιμάσει αλλά θα πρέπει να είναι νοστιμότατο.

    Καλή, Δημιουργική Χρονιά με Υγεία κι Ευτυχία !

    • iwanna
    • 3 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Mήπως έμεινε τίποτα από τις απώλειες και για μένα………….να δοκιμάσω δηλαδή………….

  23. Απάντηση

    Eίναι από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού, μόνο που δεν προσπάθησα ποτέ να το φτιάξω γιατί φοβάμαι το ξεφλούδισμα, σπάνιο να πετύχω κάστανα ευκολοξεφλούδιστα!!
    Φιλιά

  24. Απάντηση

    Evie Ευχαριστώ πάρα πολύ Καλή Χρονιά και σε σας!!!!
    Το κάστανο είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό κι αν τα κάστανα είναι καλής ποιότητας αξίζει τον κόπο.

  25. Απάντηση

    Ιωάννα το έχω κρυμμένο για την Πέμπτη!!

  26. Απάντηση

    anthivolon έχεις δίκιο δεν είναι και πολύ εύκολο να βρεις καλά κάστανα εκτός κι αν έχεις γνωστό με καστανιές!!
    Καλή Χρονιά!!

    • eva
    • 3 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Kαλά Ξανθή μου απλά και μόνο καταπληκτικό!!
    Εγώ λέω να κάνω μαρόν γκλασέ αλλά τώρα σαν να με έβαλες σε σκέψεις!
    Έκανα και την τάρτα με την κολοκύθα και θέλω να μοιραστώ μαζί σου τα συγχαρητήρια που έλαβα!!
    Ευχόμαι καλή χρονιά!!!!
    Σε φιλώ!

  27. Απάντηση

    Εύα αχ κάνε τα μαρόν θέλω τη συνταγή!!!
    Σε ευχαριστώ για την τάρτα ήδη κι εγώ την έχω κάνει άλλες τρεις φορές.
    Φιλάκια και καλή χρονιά.

  28. Απάντηση

    Καλή Χρονιά Ξανθή μου με υγεία για σένα και την οικογένειά σου. Στο χωριό του πατέρα μου βγάζουν πολλά κάστανα. Μου αρέσουν πολύ. Το γλυκό κουταλιού σου πρέπει να είναι πολύ νόστιμο.

    • RIRI
    • 3 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου, μου εκανες πολύ ωραίο δώρο με αυτή την συνταγή!!!Αν βάλω κάποιον να μου ξεφλουδίσει τα κάστανα(μόνο θα τρώνε??να βοηθάνε κιόλας)φαίνεται απλή ,και θα την καταφέρω νομίζω!!!!Φιλιά!!!

    • eleni
    • 3 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή,καλή χρονιά,υγεία και πάντα χαρές να έχει το σπιτικό σου!

    Μας έλειψες,αλλά επανήλθες με υπέροχο γλυκάκι.Δεν έχω δοκιμάσει,αλλά θα είναι τέλειο,όπως μοναδικά εσύ τα φτιάχνεις!
    Φιλιά!

  29. Απάντηση

    Χρόνια πολλά Ξανθή μου! Λατρεύω το γλυκό κάστανο (σε όλες τις μορφές του!) Και δεν είχα συνταγή… Σε ευχαριστώ!
    Η συσκευασία επαγγελματική!

  30. Απάντηση

    Γλυκό κάστανο; Φωτιά. Πολύ υποτιμημένο γλυκό του κουταλιού.

  31. Απάντηση

    Κατερίνα Καλή Χρονιά με Υγεία!!
    Σήμερα θα δοκιμάσω με διαφορετικά κάστανα για να δω πια είναι τα πιο καλά.
    Σε ευχαριστώ.

  32. Απάντηση

    RIRI ψάχνεις βοηθό για αυτή τη δουλειά;;δύσκολο!!!

  33. Απάντηση

    Ελένη κι ακόμα είμαι στις δοκιμές των διαφόρων ποικιλιών κάστανου!!
    Πολλά φιλιά!!

  34. Απάντηση

    Αγγελική μου είσαι ακόμη Ελλάδα;; μήπως να περιμένεις τη δεύτερη δοκιμή;;
    Φιλάκια και Χρόνια Πολλά!!!

  35. Απάντηση

    Κάνθαρε Φωτιά άμα έχεις και καλά κάστανα!!!
    Ευχαριστώ!!

  36. Απάντηση

    Πάντα να μας γλυκαίνεις Ξανθή μου με τα υπέροχα γλυκάκια σου.

    Το κάστανο είναι απο τα αγαπημένα μου και μπορω να φαω ένα καζάνι.

    Νασαι καλά να ξανακάνεις περισσότερο την επόμενη φορά να φάμε κι εμείς 🙂

    Φιλιά πολλά

  37. Απάντηση

    Mαrion σήμερα βρήκα κάποια άλλα κάστανα, άλλης περιοχής, κι έγινε δεύτερη δοκιμή μιας και το τέλειο για μένα δεν έχει τέλος.
    Ίσως υπάρξει κι άλλη δοκιμή οπότε έχεις περιθώρια να δοκιμάσεις!!
    Φιλιά.

    • kiki
    • 5 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο γλυκό! Και του χρόνου! Μπελαλίδικο αλλα τέλειο!

  38. Απάντηση

    Ξανθη καλη χρονια
    το καστανο ειναι απο τα πιο ομορφα γλυκα που εχω φάει
    και επειδη οσες συνταγες εχω φτιαξει απο τις σελιδες σου εχουν επιτυχία θα προσπαθησω να το φτιαξω
    ευχαρηστω για την συνταγη

  39. Απάντηση

    Κική ωραίο αλλά τα κάστανα ποια είναι τελικά τα καλύτερα;;ακόμα ψάχνω.

  40. Απάντηση

    Ειρήνη σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σου, αν το φτιάξεις πρόσεξε το καθάρισμα και το βράσιμο, σε αυτά τα στάδια έχει απώλειες.
    Καλή Χρονιά!!

    • Αγγελική
    • 1 Νοεμβρίου 2014
    Απάντηση

    Καλησπέρα θα το προσπαθήσω με την δική σας συνταγή.(πρώτη φορά)πιστεύω να τα καταφέρω.θα σας ξαναγράψω τα αποτελέσματα,αλλιώς θα πάνε χαμένα τα κάστανα!!!!!!σας ευχαριστώ

  41. Απάντηση

    Αγγελική σου εύχομαι καλή επιτυχία.
    Μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα από τα κάστανα που έχεις στα χέρια σου, μια προσπάθεια δική μου με κάστανα όχι κατάλληλα απέτυχε. Θα μου πεις ποια είναι τα κατάλληλα;;
    Γιαυτό δοκίμασε αν ξεφλουδίζονται εύκολα και μετά άρχισε το γλυκό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode