share

Γιουβαρλάκια σούπα

από
Γιουβαρλάκια σούπα

Μια από τις κρύες μέρες που πέρασαν σκέφτηκα τι είχαμε καιρό να φάμε;; Γιουβαρλάκια!!
Μετά από “απαίτηση ” χαχαχα του αναγνωστικού κοινού η συνταγή γράφτηκε εν μέσω πολλών εργασιών και ιδού!!!
Στη σελίδα μας υπάρχουν γιουβαρλάκια σε μια έκδοση διαφορετική από τη Λίνα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ρίξει μια ματιά εδώ.
Τα δικά μου γιουβαρλάκια είναι σε σούπα με αυγολέμονο ή με λεμόνι σκέτα ανάλογα τις προτιμήσεις και τα γούστα.

Γιουβαρλάκια σούπα

20 γιουβαρλάκια

Συστατικά
  

Για τα γιουβαρλάκια

  • 300 γρ κιμά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 ρίζα φινόκιου
  • 5-6 κλωνάρια μαϊντανό
  • 100 γρ ρύζι καρολίνα
  • 1 αυγό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλεύρι μαλακό
  • 1 καρότο

για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι

Οδηγίες
 

Για τα γιουβαράκια

  • Καθαρίζουμε το κρεμμύδι το φινόκιο και το μαϊντανό και τα περνάμε από το μούλτι. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με τα μυριστικά το αυγό, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι.
  • Ζυμώνουμε το μείγμα για πέντε λεπτά κι αφήνουμε να ξεκουραστεί 30-40 λεπτά.
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μεγαλούτσικη ( δεν θέλουμε να στριμωχτούν τα γιουβαρλάκια μας) 2 λίτρα νερό, το καρότο τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού και το βούτυρο. Πλάθουμε μπαλάκια μικρά και τα περνάμε από το αλεύρι.
  • Μόλις το νερό βράσει προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 45 περίπου λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το αυγολέμονο

  • Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια και προσθέτουμε μετά τους κρόκους. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα και λίγο από το ζεστό ζουμί του φαγητού.

Σερβίρισμα

  • Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια μας ανακινούμε καλά την κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο και σερβίρουμε.
  • Συνοδεύουμε  με τυρί φέτα με αγουρέλαιο και ρίγανη, ελιές σπιτικές, ζεστό ψωμί και κόκκινο κρασί!!

Σημειώσεις

Αν δεν σας αρέσει το αυγολέμονο μπορείτε να τα σερβίρεται μόνο με χυμό λεμονιού.
Μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά στο μείγμα του κιμά και άλλο μισό στο νερό που θα βράσουν.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Vita
    • 25 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    A, το καρότο είναι που φτιάχνει αυτή την ωραία εμφάνιση! (εκτός των άλλων!)
    Τέλεια! Μόλις σχόλασα και πεινάω…

    • Marί
    • 25 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Α!! Α!! τέλεια είναι με το καρότο!!
    αυτή την ώρα πεινάω σαν λύκος!!και τα λιμπίστικα.
    φιλιά πολλά

    • Marina
    • 25 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Το πιστεύεις Ξανθούλα μου ότι τόσα χρόνια νοικοκυρά έπρεπε να φύγω από την Ελλάδα για να φτιάξω γιουβαρλάκια;;;
    Εντυπωσιακή η συνταγή με το καρότο και το φινόκιο!!! Θα το δοκιμάσω και εγώ μια και πλέον αυτό το φαγητό έγινε ένα από τα αγαπημένα μας!!!

  1. Απάντηση

    τα παιδάκια μου δεν έχουν ακώμα δοκιμάσει το αυγολέμονο. Πολλά δεν έχουν δοκιμάσει αποό το δικό μας φαγιτό, στην Κίνα τίποτα φάγανε…
    Θα τα κάνω πριν με το λεμόνι να δω και αλλή μία μέρα με το αυγολέμονο.

    Φιλιά πολλά.

  2. Απάντηση

    Από τα πιο αγαπημένα μας χειμωνιάτικα φαγάκια, ωραία η παραλλαγή σου με το καρότο και το φινόκιο!
    Καλό μεσημέρι!

  3. Απάντηση

    Κάπως έτσι τα φτιάχνω και εγώ. Σε σούπα. Πλήν του καρότου και του φινόκιο. Είναι το αγαπημένο φαγητό του άνδρα μου, που μόλις τον γνώρισα έμαθα ότι στη Βόρειο Ελλάδα τα γιουβαρλάκια τα φτιάχνουν σε σούπα. Σε αντίθεση με εμάς τους Πελοποννήσιους που τα μαγειρεύουμε με ελάχιστο ζουμί, το οποίο ίσα ίσα φτάνει για να βουτήξουμε λίγο ψωμί.
    Ωραία η συνταγή σου και για να είμαι ειληκρινής, το καρότο το πέρασα για ξύσμα πορτοκαλιού!!!!
    Φιλια πολλά Ξανθή μου!

    • eleni
    • 25 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή,ό,τι πρέπει γι΄αυτή την εποχή του κρύου!
    Να σου πω τον πόνο μου,δεν τα καταφέρνω,όλο μου διαλύονται,ίσως δεν βάζω αλεύρι ή δεν τα αφήνω να σταθούν λίγο.
    Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου.
    Φιλιά!

    • Anonymous
    • 25 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Πολύ ωραιές οι συνταγες σας….. σημείωσα μερικες και θα τις δοκιμάσω!

  4. Απάντηση

    Έτσι τα φτιάχνει και η μανούλα μου! Νοστιμότατα τα είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα!

    • Peter M
    • 25 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Yum…apo ta agapiemena mou fagita…oraio me ton finochio me karato.

    • cook
    • 25 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    τα λατρευω!οπως επισης και την ιδεα του φινοκιου και καροτου!τυπωνω για την επομενη εβδομαδα που θα μπει στο μενου!

  5. Απάντηση

    Πω πω τώρα που το λες και εμείς έχουμε πολύ καιρό να φάμε γιουβαρλάκια! Μ’ αρέσει η προσθήκη φινόκιο στο μίγμα του κιμά και η προσθήκη καρότου στη σάλτσα! Φιλιά πολλά!

  6. Απάντηση

    Αγαπημενο χειμωνιατικο φαγακι! Τελεια φαινονται!

  7. Εχω να τα φτιάξω πολύ καιρό και είναι απο τα αγαπημένα μου!!! Την επόμενη φορά, η οποία θα είναι μάλλον αύριο, θα βάλω φινόκιο!

  8. Απάντηση

    Πρέπει να είναι ωραίαααα!

  9. Απάντηση

    Είναι ένα από τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα φαγητά, μόνο που στη σούπα βάζω και χορταρικά. Η δική σου εκδοχή με το φινόκιο φαίνεται λίγο διαφορετική, θα τη δοκιμάσω!!

    • Conna
    • 25 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Αγαπημένα τα γιουβαρλάκια !!

    Φιλιά

  10. Απάντηση

    Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή για τα γιουβαρλάκια κι εύχομαι όσοι τα φτιάξετε να τα απολάυστε!!Πάω να χωθώ ξανά στην κουζίνα!!!
    Πολλά φιλιά

  11. Απάντηση

    Υπέροχα τα γιουβαρλάκια σου φιλενάδα.
    Και με το κρύο είναι… ότι πρέπει.

    Με το καλό να δεχτείς τα παιδιά.
    Φιλάκια σε όλους!!!

  12. Απάντηση

    Ωραία πράγματα…
    Αμα περίσσεψε (που δεν το βλέπω…) τίποτε το στέλνεις σε ταπεράκι!

    • nadia
    • 26 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Αχ τι ωραίο φαγητάκι,μαμαδίστικο,ΥΠΕΡΟΧΟ.Συγχαρητήρια!!!

  13. Απάντηση

    Mμμμμ, θα τα κάνω έτσι όπως προτείνεις και μάλιστα σύντομα! Ταιριάζουν και με το κρύο αυτές τις μέρες!

  14. Απάντηση

    @
    Ξανθή,
    τα γιουβαρλάκια είναι πολύ καλή τροφή!
    2 φορές έχω δοκιμάσει να τα φτιάξω.
    ΚΑΙ ΤΙΣ 2 ΦΟΡΕΣ μου διαλύθηκαν εντελώς, μα εντελώς…
    δεν ξέρω τι κάνω λάθος…

    ίσως δοκιμάσω ακόμα μιά φορά…

    • Αλεξάνδρα
    • 1 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    θαυμάσια τα γιουβερλάκια σου ,Ξανθή μου , και πολύ εντυπωσιακά με το καρότο. Αραγε μπορώ να βάλω μερικά στην κατάψυξη να τα πάρει ο γιος μου που σπουδάζει στην Πάτρα??φιλιά

  15. Απάντηση

    Καλημέρα Αλεξάνδρα, και βέβαια μπορείς αν έχεις τις κατάλληλες συσκευασίες για κατάψυξη και τηρηθούν οι κανόνες συντήρησης.
    Πιστεύω ότι τους γνωρίζεις μιας και θα στέλνεις κι άλλα φαγητά στο παιδί σου.
    Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη

  16. Απάντηση

    Λατρεύω γιουβαρλάκια σούπα!! Μου άνοιξες την όρεξη…!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode