Χριστόψωμο με αλεύρι χαρουπιού αρωματισμένο με καρδάμωμο

Χριστόψωμο με αλεύρι χαρουπιού αρωματισμένο με καρδάμωμο

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και φέτος αποφάσισα να πειραματιστώ με αλεύρι χαρουπιού το οποίο μου χάρισε η εταιρεία AGNOTIS.

Διάβασα διάφορες προτάσεις για ψωμί με αλεύρι χαρουπιού και έκανα τους δικούς μου πειραματισμούς φτιάχνοντας το φετινό μας Χριστόψωμο.

Δεν παραλείπω ποτέ την παρασκευή αυτού του γιορτινού ψωμιού, μάλιστα το επαναλαμβάνω και την Πρωτοχρονιά, αν και εσείς θέλετε να το φτιάξετε προγραμματίστε το.

Για το Χριστόψωμο εγώ σας έχω μιλήσει παλιότερα σε ανάρτηση μου εδώ .

Η κ Μαριάννα Καβρουλάκη έχει γράψει εξαιρετικές πληροφορίες για το Χριστόψωμο και μπορείτε να τις διαβάσετε σε αυτό το άρθρο της, μην το παραλείψετε.

Αλεύρι χαρουπιού εκτός από τη συγκεκριμένη εταιρία  θα βρείτε στα καταστήματα με βιολογικά αλλά και σε κάποια μεγάλα Σούπερ Μάρκετ.

 

Χριστόψωμο με αλεύρι χαρουπιού αρωματισμένο με καρδάμωμο
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 ψωμιά των 550γρ 1 1/2 μέρα
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
40 λεπτά 20 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 ψωμιά των 550γρ 1 1/2 μέρα
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
40 λεπτά 20 λεπτά
Χριστόψωμο με αλεύρι χαρουπιού αρωματισμένο με καρδάμωμο
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 ψωμιά των 550γρ 1 1/2 μέρα
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
40 λεπτά 20 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 ψωμιά των 550γρ 1 1/2 μέρα
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
40 λεπτά 20 λεπτά
Συστατικά
  • 200 γρ αλεύρι δυνατό
  • 200 γρ χαρουπαύλευρο
  • 200 γρ αλεύρι σκληρό κίτρινο για ψωμί
  • 400 γρ υγρό προζύμι
  • 5-6 φασολάκια καρδάμωμου μόνο τα σπόρια
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 230 ml χλιαρό νερό
Διαδικασία
  1. Αναπιάζουμε το προζύμι. (Αν δεν έχετε προζύμι μπορείτε να βάλετε μαγιά ξερή 7γρ ή φρέσκια 15 γρ αλλά θα αυξήσετε την ποσότητα του νερού.)
  2. Σε κάδο του μίξερ ή σε λεκάνη γυάλινη κοσκινίζουμε τα άλευρα. Προσθέτουμε το προζύμι και το νερό και ζυμώνουμε με το γάντζο στο μίξερ ή με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη.
  3. Σε γουδί βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με τα σπόρια του καρδάμωμου και τα χτυπάμε να γίνουν σκόνη. Τα προσθέτουμε στη ζύμη και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ζύμωμα προκειμένου να ενσωματωθούν.
  4. Βάζουμε σε βουτυρωμένη γυάλινη λεκάνη τη ζύμη τη σκεπάζουμε με σελοφάν και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια νύχτα.
  5. Την επομένη η ζύμη μας θα έχει φουσκώσει έχοντας διπλασιαστεί. Ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη προσθέτοντας το βούτυρο και το μέλι.
  6. Λαδώνουμε δυο τσέρκια με διάμετρο 18 εκατοστά τα τοποθετούμε πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Μοιράζουμε τη ζύμη σε δυο ίσα μέρη κρατώντας ένα μικρό κομμάτι για τη διακόσμηση.
  7. Πλάθουμε δυο στρογγυλά καρβελάκια και τα τοποθετούμε μέσα σε κάθε τσέρκι. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν ή να φτάσουν στο πάνω μέρος από το τσέρκι.
  8. Πλάθουμε στολίδια με το κομμάτι της ζύμης που κρατήσαμε και διακοσμούμε τα ψωμιά μας. Αν θέλουμε βάζουμε στη μέση ένα καρύδι.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 -45 λεπτά. Στο ενδιάμεσο ψεκάζουμε με λίγο νερό μια δυο φορές.
  10. Βγάζουμε από το φούρνο και όσο ακόμη είναι ζεστά αλείφουμε με λίγο μέλι αραιωμένο.
  11. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε. Τα τυλίγουμε με μια εορταστική κορδέλα αν θέλουμε.
Σημειώσεις

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μόνο  Χριστόψωμο τοποθετώντας τη ζύμη σε ένα ταψί διαμέτρου 26-28 εκ.

Για το υγρό προζύμι πληροφορίες θα βρείτε εδώ

ΥΓ. Οι δοκιμαστές ενθουσιάστηκαν από το αποτέλεσμα θα το φτιάχνω στο εξής και για το καθημερινό μας ψωμί.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

2 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η Αρης λέει:

    Τι ωραίο! Υπέροχο Ξανθή! Ευχαριστούμε για την συνταγή.

    Εύχομαι τα πιο τέλεια Χριστούγεννα!!!!!!!!!!!!!

  2. Avatar Ο/Η mia maria λέει:

    Και του χρόνου με υγεία! Καλές γιορτές!

Γράψτε απάντηση στο Αρης Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *