Τάρτα με σπανάκι άγρια μανιτάρια και ντοματίνια

από
Τάρτα με σπανάκι άγρια μανιτάρια και ντοματίνια

Μια τάρτα που μπορεί να αποτελέσει κύριο γεύμα, συνοδευτικό σε ένα τραπέζι ακόμη και συνοδευτικό και μόνο για  ένα ποτήρι κρασί ή και μπύρα με φίλους.

Τάρτες με σπανάκι έχουμε κι άλλες εδώ αλλά επειδή στις τάρτες λέμε πάντα ναι έγινε και πάλι μια με λίγο διαφορετικά υλικά με μεγάλη νοστιμιά.

Μπορεί να γίνει με υλικά που έχουν περισσέψει από άλλα μαγειρέματα με ζύμη δικιά σας αλλά και με έτοιμο φύλλο σφολιάτας ή έτοιμη ζύμη για τάρτες. Εγώ στις περισσότερες τάρτες χρησιμοποιώ μια ζύμη με ανθότυρο, έχει πάντα επιτυχία και είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της.

Τάρτα με σπανάκι άγρια μανιτάρια και ντοματίνια

8 κομμάτια

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 100 γρ ανθότυρο
  • 150 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 150 γρ σπανάκι βάρος καθαρισμένου
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1/2 ματσάκι καυκαλίθρες
  • 100 γρ άγρια μανιτάρια
  • 8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
  • 150 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά και να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν κι αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε το σπανάκι το πλένουμε καλά και το αχνίζουμε πάνω σε καλάθι ατμού για 1 λεπτό.
  • Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες χρησιμοποιώντας και μέρος από το πράσινο. Πλένουμε τις καυκαλίθρες και τις ψιλοκόβουμε.
  • Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε κομμάτια μετρίου μεγέθους.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι αφού το έχουμε κόψει και τις καυκαλίθρες συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Για τη σύνθεση της τάρτας

  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε σε ελαφρά λαδωμένη ταρτιέρα με τη βοήθεια μικρού πλάστη έτσι που να καλυφθούν και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία.
  • Μοιράζουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα λαχανικών και τα μανιτάρια. Αραδιάζουμε τα κομμένα ντοματίνια σε όλη την επιφάνεια. Σκορπάμε παντού το κουκουνάρι
  • Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με την κεφαλογραβιέρα και ραντίζουμε με την κρέμα γάλακτος.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 30 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί λίγα λεπτά και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Αντί καυκαλίθρες μπορούμε να βάλουμε άνηθο ή και μάραθο.
Αντί για άγρια μανιτάρια μπορούμε να βάλουμε του εμπορίου όποια εμείς θέλουμε ακόμη και αυτά της κονσέρβας. Εγώ είχα την τύχη να παραλάβω δώρο άγρια, από χωριό των Τρικάλων.
Η κεφαλογραβιέρα μου ήταν ΔΩΔΩΝΗ προσφορά της εταιρείας σε μια γνωριμία με τα προϊόντα της.
Αντί κρέμας γάλακτος μπορούμε να βάλουμε γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ή ακόμη και ξινόγαλο.
 
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 17 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Καλημέρα. Το πόσο ζηλεύω τα μανιτάρια που σου στείλανε στο έχω ξαναπεί. Δύο απορίες σήμερα. 1) Γιατί αχνίζεις το σπανάκι, αφού μετά θα το σωτάρεις ούτως ή άλλως; 2)Υπάρχουν καυακλήθρες αυτήν την εποχή; Δεν είναι ανοιξιάτικες; Πού τις βρίσκεις;

      • Ξανθή
      • 17 Οκτωβρίου 2015
      Απάντηση

      Καυκαλίθρες βρήκα σε μια από τις λαϊκές που τριγυρίζω σε λίγο θα έχει πολλές. Το σπανάκι το έβαλα ένα λεπτό μόνο ώστε μετά το σοτάρισμα με τα άλλα να γίνει γρήγορα δηλαδή να περάσει μόνο από το λάδι, άλλες φορές το βάζω κομμένο στο τηγάνι χωρίς νερό ίσα να μαραθεί.
      Μανιτάρια να σου πω θα ήθελα ξανά αλλά άλλες ποικιλίες,η μόνη περίπτωση να βρω είναι να πάω Γρεβενά αλλά…….

    • evi@thehealthycook
    • 17 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    κι εγώ λέω πάντα ναι στις τάρτες!! μου αρέσουν πολύ!
    και αυτή η ζύμη με το ανθότυρο φαίνεται πολύ καλή, θα τη δοκιμάσω.
    φιλιά!

    • Penelope
    • 18 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Από αυτές τις τάρτες που σίγουρα για μένα, Ξανθή μου, είναι λαχταριστές!!!

    • spoon stories
    • 18 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Οι τάρτες είναι εντυπωσιακές και νόστιμες…όπως και η δική σου! Η ζύμη τράβηξε την προσοχή μου!Πολλά γλυκά φιλιά.

    • Amelie
    • 19 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Άλλη μία νόστιμη τάρτα από αυτές που μας έχει συνηθίσει! Μου έκανε εντύπωση και η γέμιση (που περιέχει πολύ νόστιμα, για τα γούστα μου, υλικά) αλλά και η ζύμη στην οποία με εντυπωσίασε η ύπαρξη του ανθότυρου και θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε! Καλή εβδομάδα!

    • Ερμιόνη
    • 19 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Μου αρέσει πολύ που βλέπω ανθότυρο στη ζύμη!
    Εμφανισιακά η τάρτα σου είναι άκρως δελεαστική Ξανθή και τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει είναι απολύτως του γούστου μου.
    Οι τάρτες με λαχανικά και τυριά από τις οποίες απουσιάζουν τα αλλαντικά, είναι τολμώ να πω οι αγαπημένες μου!
    Σε φιλώ

    • Marion
    • 20 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραία τάρτα Ξανθή.
    Και στην εμφάνιση και στη γεύση.
    Τα υλικά πολύ ωραία. Η ζύμη με ανθότυρο πολύ πολύ καλή 🙂

    • Magda | My Little Expat Kitchen
    • 21 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή μου. Τί ωραία τάρτα! Το ανθότυρο στη ζύμη μου φαίνεται εξαιρετικό και πολύ πρωτότυπο. Ελπιζω να σε βρίσκω καλά!
    Φιλιά!

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode