Τάρτα με ραβέντι και κρέμα

Τάρτα με ραβέντι και κρέμα

Μια τάρτα που έγινε προκειμένου να αξιοποιηθεί το ραβέντι που δεν έγινε μαρμελάδα.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από κάποια ταρτάκια που βρήκα σε παλιό περιοδικό μου.

Μικρές φόρμες δεν είχα οπότε αποφάσισα να φτιάξω μεγάλη τάρτα. Ίσως ήθελε μια μικρότερη φόρμα από αυτή που υπήρχε διαθέσιμη, αλλά και πάλι έγινε μια νόστιμη τάρτα.

Την ίδια τάρτα μπορούμε να τη φτιάξουμε και με άλλο φρούτο όπως φράουλες ή φρούτα του δάσους.

 

Τάρτα με ραβέντι και κρέμα
Print Recipe
Τάρτα με ραβέντι και κρέμα
Print Recipe
Συστατικά
Για τη ζύμη της τάρτας
  • 270 γρ αλεύρι μαλακό
  • 25 γρ τριμμένα αμύγδαλα
  • 50 γρ ζαχαρη άχνη
  • 175 γρ βούτυρο παγωμένο σε κύβους
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
για τη σάλτσα με ραβέντι
  • 300 γρ ραβέντι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 25 γρ ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
Για την κρέμα
  • 2 κρόκους αυγού
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 130 ml κρέμα γάλακτος
  • 130 ml γάλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
Διαδικασία
Για τη ζύμη
  1. Σε μεγάλο επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε το αλεύρι τα αλεσμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη το αλάτι και το βούτυρο, βάζουμε σε λειτουργία μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Εναλλακτικά τοποθετούμε σε μπολ ανάδευσης και δημιουργούμε αυτό το μείγμα με τα ακροδάχτυλα μας.
  2. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και 1-2 κουταλιές σούπας παγωμένου νερού και συνεχίζουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη χωρίς να ζυμώσουμε.
  3. Δημιουργούμε μια μπάλα με τη ζύμη την τυλίγουμε με σελοφάν και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Για τη σάλτσα με ραβέντι
  1. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια και βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά. Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε τυχόν αφρούς που θα δημιουργηθούν. Θέλουμε να πάρουμε μια σάλτσα αρκετά πηχτή. Διάρκεια συνολικού βρασμού περίπου 20 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα
  1. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό κίτρινο μείγμα.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος το γάλα και τη βανίλια και ζεσταίνουμε μέχρι σχεδόν να βράσει. Προσθέτουμε το μείγμα αυγών ζάχαρης ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Αποσύρουμε από την εστία.
Για τη συναρμολόγηση της τάρτας
  1. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο ανάμεσα σε δυο φύλλα αντικολητικού χαρτιού με τη βοήθεια χοντρού πλάστη. Μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης στην ταρτιέρα έτσι που να καλύπτονται και τα τοιχώματα της. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι, σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και προσθέτουμε από πάνω φασόλια ή τις ειδικές μπίλιες ψησίματος.
  2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 15 λεπτά. Αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος που είχαμε τοποθετήσει και ψήνουμε ακόμη 10 λεπτά χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 140 βαθμούς.
  3. Βγάζουμε από το φούρνο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη σάλτσα από το ραβέντι. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα.
  4. Βάζουμε ξανά στο φούρνο και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Αν θέλουμε κρατάμε 1-2 κουταλάκια από τη σάλτσα και μετά τα πρώτα 15 λεπτά ψησίματος με προσοχή δημιουργούμε διακοσμητικά σχήματα στην επιφάνεια της τάρτας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  5. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε. Τρώγεται χλιαρή αλλά και κρύα.
Σημειώσεις

Η τάρτα μπορεί να γίνει και με διαφορετικό τρόπο, βάζοντας την κρέμα  πάνω στη ζύμη και αραδιάζοντας μπλανσαρισμένα κομμάτια από το ραβέντι από πάνω. Αυτό θα γίνει όταν ξαναβρώ ραβέντι.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *