Τάρτα με αχλάδια και ανθότυρο

από
Τάρτα με αχλάδια και ανθότυρο

Αυτή η τάρτα είχε επιλεγεί χρόνια τώρα να γίνει και δεν ξέρω γιατί είχε πάρει τόσο μεγάλη αναβολή!!

Σήμερα χάριν γιορτής έγινε και την απολαύσαμε!!

Τάρτα με αχλάδια και ανθότυρο

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 250 γρ αλεύρι μαλακό
  • 120 γρ βούτυρο παγωμένο σε κύβους
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2-3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό ή ένα αυγό
  • ξύσμα από μισό λεμόνι
  • ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκατ

Για τη γέμιση

  • 250 γρ ανθότυρο
  • 75 γρ ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 50 γρ λευκή σοκολάτα λιωμένη
  • 100 γρ κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. γλυκού καρδάμωμο τριμμένο
  • 2 αχλάδια φέτελ
  • ζαχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

  • Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη. Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει σε μπολ ανάδευσης με τα ακροδάκτυλα μας. Μαζεύουμε όλο το μείγμα σε μια μπάλα κάνοντας τη ζύμη.
  • Τυλίγουμε με σελοφάν και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να τη βάλουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Στρώνουμε την ταρτιέρα μας με ένα φύλλο χαρτιού ψησίματος.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο και με τη βοήθεια χοντρού πλάστη και σκεπασμένου με το σελοφάν που την είχαμε τυλίξει ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο πάνω σε χαρτί ψησίματος (για ευκολία μεταφοράς στην ταρτιέρα) Μεταφέρουμε το φύλλο στην ταρτιέρα να καλύψει καλά και τα πλαϊνά τοιχώματα της και με πριονωτό μαχαίρι κόβουμε τα περισσεύματα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια.
  • Σκεπάζουμε με το χαρτί που την ανοίξαμε και φασόλια ή τις ειδικές μπίλιες ψησίματος και ψήνουμε για 12 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος και συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά το ψήσιμο της ζύμης.
  • Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε το ανθότυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Ενσωματώνουμε στο μείγμα την λιωμένη σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος και το καρδάμωμο ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
  • Καθαρίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε κουκούτσια και χοντρά μέρη. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια κατά μήκος.
  • Αραδιάζουμε τα αχλάδια πάνω στην ζύμη.
  • Αδειάζουμε το μείγμα τυριού - κρέμας πάνω από τα αχλάδια ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά. Κλείνουμε τη θερμοκρασία ανοίγουμε λίγο την πόρτα του φούρνου κι αφήνουμε για άλλα δέκα λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη αν θέλουμε και συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτού.

Σημειώσεις

Αν δεν βρίσκετε αχλάδια φέτελ μπορείτε να βάλετε όποια αχλάδια έχετε αρκεί να είναι ώριμα.
Μια άλλη τάρτα με αχλάδια μπορείτε να δείτε εδώ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Penelope
    • 30 Νοεμβρίου 2019
    Απάντηση

    Από τα γλυκά που ιδανικά θα έτρωγα, Ξανθή. Πολύ ωραίος ο συνδυασμός υλικών στην κρέμα.

      • Ξανθή
      • 30 Νοεμβρίου 2019
      Απάντηση

      Πηνελόπη, όντως είναι ένας υπέροχος συνδυασμός και η τάρτα τρώγεται ευχάριστα και όταν κρυώσει.

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode