Στρούντελ με βύσσινα

Στρούντελ με βύσσινα

Όταν σου χαρίζουν φρούτα και μάλιστα από σπίτι και τι σπίτι νησιώτικο, πρέπει να τα απολαύσεις σε όλες τις δυνατές εκδοχές.

Έτσι μόλις έφτασαν στο σπίτι η πρώτη φροντίδα ήταν να γίνει γλυκό του κουταλιού, μετά ενώ έλεγα δε φτιάχνω άλλο λικέρ με παρέσυραν οι παροτρύνσεις και μπήκε ένα μέρος τους για λικέρ.  Μια άλλη ιδέα ήταν η βυσσινάδα, την άφησα για την επόμενη εβδομάδα με άλλα βύσσινα που μου υποσχέθηκαν.

Κι εκεί που λες τι άλλο να κάνω έρχεται η φίλη σου από την Ικαρία και προτείνει μαρμελάδα (ετοιμάζεται κι αυτή). Αλλά εσύ ως ανήσυχο πνεύμα θέλεις κάτι άλλο, ένα γλυκό για το απογευματινό σου χουζούρι στη βεράντα εκεί που κάθεσαι και διαβάζεις και σχεδιάζεις τους επόμενους πειραματισμούς σου, ή και για τον πρωινό σου καφέ.

Και να λοιπόν αυτό το στρούντελ.

 

Στρούντελ με βύσσινα
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
6 ρολά 45 λεπτά μαζί με τις αναμονές
Χρόνος μαγειρέματος
20-25 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
6 ρολά 45 λεπτά μαζί με τις αναμονές
Χρόνος μαγειρέματος
20-25 λεπτά
Στρούντελ με βύσσινα
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
6 ρολά 45 λεπτά μαζί με τις αναμονές
Χρόνος μαγειρέματος
20-25 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
6 ρολά 45 λεπτά μαζί με τις αναμονές
Χρόνος μαγειρέματος
20-25 λεπτά
Συστατικά
  • 600 γρ βύσσινα βάρος καθαρισμένων
  • 3/4 δοσομ. κούπας ζάχαρη και λίγη για την επικάλυψη
  • 2 1/2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 12 φύλλα κρούστας κατάλληλα για γλυκά
  • 50 γρ βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
  • ζαχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  1. Πλένουμε τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κοτσανάκια τους. Με μια φουρκέτα αφαιρούμε με προσοχή τα κουκούτσια τους πάνω από μπολ έτσι ώστε να μαζεύουμε το χυμό τους. (Φορέστε καλύτερα γάντια για να αποφύγετε το βάψιμο των χεριών σας)
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα βύσσινα με το χυμό τους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη και το κορν φλάουρ βράζουμε για ακόμη 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Απλώνουμε τα φύλλα σε επιφάνεια εργασίας. Κρατάμε τρία φύλλα στην άκρη και τα υπόλοιπα τα κόβουμε διαγώνια και τα σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα να μην ξεραθούν. Τα τρία που κρατήσαμε τα απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας μέχρι να στεγνώσουν καλά και μετά τα θρυμματίζουμε μέσα σε ένα πιάτο.
  4. Μόλις το μείγμα από τα βύσσινα έχει κρυώσει αρχίζουμε το τύλιγμα των στρούντελ.
  5. Απλώνουμε ένα τρίγωνο με την μεγάλη επιφάνεια προς το μέρος μας. Βουτυρώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου. Τοποθετούμε άλλα δύο τρίγωνα βουτυρώνοντας. Μοιράζουμε ένα μέρος από τα τριμμένα φύλλα αφήνοντας ένα κενό γύρω γύρω.
  6. Με ένα κουτάλι μεταφέρουμε ένα μέρος από τα βύσσινα στην μεγάλη πλευρά του φύλλου και ραντίζουμε το υπόλοιπο με το σιρόπι που έχει στο μείγμα μας. Τυλίγουμε σε ρολό κλείνοντας και τα πλαϊνά και τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος. με το άνοιγμα από κάτω.
  7. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα ρολά και βουτυρώνουμε όλα από πάνω. Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε δυο τρεις χαραγματιές κατά μήκος του ρολού. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20-25 λεπτά.
  9. Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
  10. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και συνοδεύουμε αν θέλουμε με μια μπάλα παγωτού.
Σημειώσεις

Μπορούμε να φτιάξουμε το μείγμα με τα βύσσινα από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσουμε να κρυώσει.

Την εποχή που δεν θα έχουμε βύσσινα αυτό το γλυκό μπορεί  να γίνει με φράουλες ή μύριλα ή με σμέουρα ή βατόμουρα.

Μείνετε συντονισμένοι έρχεται και η μαρμελάδα βύσσινου.

Ευχαριστώ πολύ την φίλη Εριφύλη για την υπομονή της να μαζέψει τα βύσσινα να τα φέρει από τη Σκόπελο και μέρος  τους να γίνει δικό μου.

Αν βρεθείτε στην Κηφισιά μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή το γλυκό σας και πολλά άλλα στο υπέροχο καφέ Αμαρυλλίς.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

2 Σχόλια

  1. Ο/Η Penelope λέει:

    Ξανθή, το βρίσκω ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!! Και ως σύνθεση και ως παρουσίαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *