Ρολά κανέλας με καρύδια

Ρολά κανέλας με καρύδια

Ρολά κανέλας δεν είχα φτιάξει ποτέ, ζήλεψα κάποια που είδα να φτιάχνει η κόρη και ένα απόγευμα που ήθελα να ταξιδέψω αλλού το μυαλό ασχολήθηκα με αυτά τα ρολά.

Λόγω της έλλειψης εμπειρίας πάνω στο θέμα στους πρώτους  πειραματισμούς  κάτι δεν πήγε καλά ή σε εμάς δεν άρεσε τόσο το αποτέλεσμα λόγω του ότι η ζύμη ήταν παχιά. Έτσι μια άλλη μέρα, ακολούθησε άλλη προσπάθεια μοιράζοντας τη ζύμη σε δυο μέρη για πιο λεπτό αποτέλεσμα.

Τα δεύτερα μας άρεσαν περισσότερο, χωρίς αυτό να αποκλείει την περίπτωση να γίνει ένα ρολό, αρκεί να τυλιχτεί σφιχτά και να μην παραψηθούν.

 

 

Ρολά κανέλας με καρύδια
Print Recipe
Μερίδες
14 κομμάτια
Μερίδες
14 κομμάτια
Ρολά κανέλας με καρύδια
Print Recipe
Μερίδες
14 κομμάτια
Μερίδες
14 κομμάτια
Συστατικά
Για τη ζύμη
  • 500 γρ αλεύρι σκληρό
  • 7 γρ ξερή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 40 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 280 ml γάλα χλιαρό
  • 1 αυγό
Για τη γέμιση
  • 100 γρ καρύδια
  • 100 γρ βούτυρο μαλακό και σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Για την επικάλυψη
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • μέλι ή πετιμέζι για την τελική επικάλυψη
Διαδικασία
Για τη ζύμη
  1. Σε κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ ανάδευσης βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης με τη σειρά που αναγράφονται και ζυμώνουμε είτε με το γάντζο του μίξερ είτε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη και μαλακιά ζύμη.
  2. Σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο της κουζίνας για μια ώρα να φουσκώσει η ζύμη (περίπου να διπλασιαστεί)
Για τη γέμιση
  1. Ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης: Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα καρύδια και τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις) για 7-8 λεπτά ανακατεύοντας μια φορά. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε με μαχαίρι. Μην τα βάλετε σε επεξεργαστή γιατί θα τριφτούν πολύ τα περισσότερα.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη,την κανέλα, το κορν φλάουρ και τα ψιλοκομμένα καρύδια, ανακατεύουμε καλά.
  3. Στρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών με χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο.
Συναρμολόγηση ρολού
  1. Σε επιφάνεια εργασίας μεταφέρουμε τη ζύμη και τη μοιράζουμε σε δύο ίσα μέρη. Με χοντρό πλάστη απλώνουμε κάθε κομμάτι σε ένα φύλλο μεγέθους περίπου 30 χ 20.
  2. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του κάθε φύλλου βούτυρο.
  3. Μοιράζουμε το μείγμα ζάχαρης κανέλας καρυδιών ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια τους
  4. Με προσοχή δημιουργούμε ένα ρολό αρκετά σφικτό. Είναι σημαντικό αυτό το στάδιο.
  5. Κόβουμε το ρολό σε κομμάτια περίπου 4 εκατοστών και τα μεταφέρουμε με προσοχή στο ταψί αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους (και αυτό το στάδιο είναι σημαντικό).
  6. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και πριν βάλουμε στο φούρνο πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια των ρολών.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 20-25 λεπτά. Στα 15 λεπτά ψησίματος καλό είναι να σκεπάσουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να μην πάρουν πολύ σκούρο χρώμα.
  8. Βγάζουμε από το φούρνο και γαρνίρουμε, όσο ακόμη είναι ζεστά, με μέλι ή πετιμέζι.
  9. Σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστά. Μπορούμε να τα αποθηκεύουμε σε μπολ και να τα ξαναζεστάνουμε ελαφρά την επόμενη μέρα.
Σημειώσεις

Θεωρώ σημαντικά δύο στάδια. Η ζύμη να τυλιχτεί σφικτά σε ρολό και να το τοποθετηθούν τα κομμένα ρολά με μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.

Θα είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν στο ταψί και θα έχουν χώρο όταν θα γίνει το τελικό φούσκωμα ώστε να μην κολλήσει το ένα με το άλλο και να ψηθούν ομοιόμορφα.

Επίσης ένα άλλο σημείο που θέλει προσοχή είναι το ψήσιμο ώστε να μην παραψηθούν γιατί θα βγουν πολύ στεγνά.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

2 Σχόλια

  1. Ο/Η Penelope λέει:

    Είναι από τα πιο νόστιμα αρτοπαρασκευάσματα για τσάι ή καφέ, Ξανθή.
    Η προσθήκη των καρυδιών σαφώς και προσδίδουν έξτρα πόντους!

  2. Ο/Η mia maria λέει:

    Αχ κι εγώ τα βλέπω και θέλω κάποια στιγμή να δοκιμάσω. Πολύ ωραία τα έκανες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *