Πρασόπιτα

Πρασόπιτα

Αφού γράφτηκε το φύλλο για τις πίτες ας φτιάξουμε και καμιά τώρα, γιατί η αλήθεια να λέγετε πως γίνεται να δηλώνω μεγάλη αγάπη για τις πίτες και να μην έχω φτιάξει πολύ καιρό τώρα καμία.

Η αναζήτηση μου για πληροφορίες γύρω από τις πίτες κρατάει χρόνια, έτσι διαβάζοντας σε βιβλία ή περιοδικά είδα ότι πρασόπιτες υπάρχουν καταγεγραμμένες  πολλές ιδιαίτερα στην περιοχή της Ηπείρου και με διαφορετική ονομασία η κάθε μια.

Έχω την τύχη να έχω φίλη από ορεινό χωριό της Ηπείρου, μαζί παλιά είχαμε φτιάξει μια πρασόπιτα που στα μέρη της τη λένε κασάτα κάποια άλλη φορά θα σας δώσω τη συνταγή της.

Η πρασόπιτα λοιπόν μπορεί να γίνει προσθέτοντας τυριά ή όχι , αυγά, τραχανά ή ρύζι ή πλιγούρι, με  λάδι ή με βούτυρο. Άλλοι την φτιάχνουν με φύλλα ενδιάμεσα άλλοι όχι.

Εγώ σήμερα ακολούθησα τις συμβουλές της φίλης μου για αυτή την πρασόπιτα κάνοντας τις δικές μου παρεμβάσεις και σας την παρουσιάζω.

 

Πρασόπιτα
Print Recipe
Πρασόπιτα
Print Recipe
Συστατικά
Για το φύλλο
  • 500 γρ αλεύρι σκληρό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση
  • 1 κιλό πράσα βάρος καθαρισμένα
  • 150 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
  • 250 γρ τυρί φέτα
  • 2 αυγά
  • 50 γρ τραχανά
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Για τη ζύμη των φύλλων
  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με το γάντζο, σε χαμηλή, ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Χρόνος ζυμώματος 5-7 λεπτά. Αν δεν υπάρχει μίξερ η διαδικασία θα γίνει σε μεγάλο μπολ ζυμώνοντας περισσότερη ώρα. Κόβουμε τη ζύμη σε 9 μικρά μπαλάκια (τρία μεγαλύτερα) λαδώνουμε ελαφρά κι αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
  1. Καθαρίζουμε τα πράσα και κρατάμε μόνο το άσπρο μέρος τους. Τα χαράσσουμε σταυρωτά σε όλο το μήκος τους και τα ψιλοκόβουμε.
  2. Αλατίζουμε τα κομμένα πράσα και τα τρίβουμε με τα χέρια μας. Τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι κι αφήνουμε να στραγγίξουν.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ μεταφέρουμε τα στραγγισμένα πράσα. Τρίβουμε τα τυριά και τα προσθέτουμε στα πράσα. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί και τον τραχανά και το μισό ελαιόλαδο. Νοστιμίζουμε με πιπέρι. Αλάτι δεν προσθέτω γιατί τα τυριά μου είναι αρκετά αρμυρά. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Για τη συναρμολόγηση της πίτας
  1. Για την πίτα θα χρειαστούμε ένα ταψί κατάλληλο για πίτες (τύπου σινί) με διάμετρο 34 εκατοστά.
  2. Ανοίγουμε τα φύλλα ξεκινώντας από τα τρία μεγαλύτερα μπαλάκια ζύμης προκειμένου να πάρουμε μεγαλύτερο φύλλα που θα καλύπτουν τον πάτο του ταψιού αλλά και τα τοιχώματα του. Στρώνουμε τα πρώτα τρία φύλλα στο ταψί, αλείφοντας τα με τη βοήθεια ενός πινέλου με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  3. Μοιράζουμε το 1/4 του μείγματος της γέμισης.
  4. Συνεχίζουμε με φύλλο αλειμμένο με ελαιόλαδο και μέρος της γέμισης για τα επόμενα τρία φύλλα.
  5. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα πάντα αλείφοντας με ελαιόλαδο. Γυρίζουμε προς τα μέσα το μέρος των φύλλων που εξήχε του ταψιού δημιουργώντας τον κόθρο. Κόβουμε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 50 -60 λεπτά. Στο ενδιάμεσο ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με νερό 2-3 φορές.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Σημειώσεις

Για τη διαδικασία του ανοίγματος του φύλλου μπορείτε να δείτε εδώ την ανάρτηση και στο βίντεο.

Για τις ανάγκες αυτού του μεγέθους ταψιού οι ποσότητες αλευριού είναι τροποποιημένες, επίσης υπάρχει μόνο αλεύρι σκληρό για λόγους έλλειψης άλλου τη συγκεκριμένη ημέρα. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει ιδιαίτερα.

Το τυρί μπορεί να είναι όλο φέτα, αντί του τραχανά μπορεί να προστεθεί πλιγούρι ή ρύζι ελαφρά βρασμένο.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

You may also like...

9 Σχόλια

  1. Ο/Η Κλεομένης λέει:

    Καλημέρα. Μου κάνει εντύπωση που δεν περνάς καθόλου το πράσο από το τηγάνι, ίσα να γλυκάνει λίγο. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι, θα το δοκιμάσω.

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Καλημέρα, το πράσο έχει τη δικιά του γλύκα.
      Εγώ στις χορτόπιτες ποτέ δεν σοτάρω είναι κάτι που δεν μου αρέσει.
      Στις περισσότερες που έχω διαβάσει αναφέρει σοτάρισμα με βούτυρο μάλιστα αλλά δεν μου αρέσει.
      Αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι να τη δοκιμάσω με το δικό σου φύλλο.

  2. Ο/Η peps@pepiskitchen λέει:

    Από τις αγαπημένες μου πίτες!
    Άπαιχτο το φύλλο!

  3. Ο/Η evi@thehealthycook λέει:

    λατρεύω τις πίτες, λατρεύω τα πράσα!!
    ε, θα την δοκιμάσω σίγουρα!!
    καλή εβδομάδα Ξανθή!!

  4. Ο/Η Marion λέει:

    Aγαπημένη πίτα με πράσο.
    Το φύλλο έχει ψηθεί τέλεια.
    Γεια στα χέρια σου Ξανθή.

    Καλή εβδομάδα

  5. Ο/Η mia xara λέει:

    Υπέροχη πίτα!!! Καλή εβδομάδα 🙂

  6. Ο/Η Αντωνης λέει:

    Πολυ ενδιαφεροντα πραγματα.Μπραβο.

  7. Ο/Η γεωργια λέει:

    πολυ ωραιες συνταγες πρωτη που δοκιμασα να φτιαξω ηταν η πρασοπιτα και ξετρελαθηκαν ολοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.