Πουρές μελιτζάνας

Με αυτό τον πουρέ δεν ξέρω καν γιατί δεν είχα ασχοληθεί στο παρελθόν έχω φτιάξει με σελινόριζα με κολοκύθα, με κουνουπίδι με γλυκοπατάτες, ακόμη και με αρακά, αυτός μου είχε ξεφύγει;;

Πριν λίγες μέρες έφτιαξα  μελιτζάνες παπουτσάκια και αδειάζοντας το εσωτερικό τους λυπόμουν να το πετάξω. Το έβαλα σε ένα μπολ και όταν τελείωσε η διαδικασία με τα παπουτσάκια περίσσεψε λίγη μπεσαμέλ και πολύ λίγος κιμάς. Εκεί μου ήρθε η ιδέα να τα αξιοποιήσω όλα και αυτοσχεδιάζοντας βγήκε ένα πρόχειρο πιάτο που μας άρεσε πολύ.

Διαβάζοντας εκ των υστέρων είδα διάφορες συνταγές περίπου ίδιες με τον αυτοσχεδιασμό μου, θυμήθηκα δε ότι έχω κάποια αποκόμματα περιοδικών από παλιά περιοδικά μόδας με αφιέρωμα στην κουζίνα της Σμύρνης μιας και αυτός ο πουρές σερβιρισμένος με το κρέας έχει Πολίτικες ρίζες.

Από εκεί διάβασα τη συνταγή και μια άλλη μέρα τη μελιτζάνα που είχα αγοράσει για μελιτζανοσαλάτα, την έκανα πουρέ και τη συνόδευσα με κοκκινιστό μοσχάρι με μπαχαρικά.

Θα σας δώσω μόνο τη διαδικασία του πουρέ για τη συνταγή του κρέατος μπορείτε να δείτε εδώ. Εκτός από το μοσχάρι του ταιριάζει ένα αρνί κοκκινιστό ίσως αυτή είναι και η αυθεντική Πολίτικη συνταγή,  ή και ο κιμάς όπως τον μαγειρεύουμε για τα μακαρόνια.

Πουρές μελιτζάνας - χιουνκιαρ μπεγιερντί
Print Recipe
Μερίδες
2 άτομα
Μερίδες
2 άτομα
Πουρές μελιτζάνας - χιουνκιαρ μπεγιερντί
Print Recipe
Μερίδες
2 άτομα
Μερίδες
2 άτομα
Συστατικά
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα περίπου 750 γρ
  • 200 ml γάλα χλιαρό
  • 2 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι μαλακό
  • 50 γρ βούτυρο
  • 75 γρ τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι ή πεκορίνο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
  1. Πλένουμε τη μελιτζάνα και τη σκουπίζουμε. Την ψήνουμε σε BBQ ή πάνω σε μάτι κουζίνας όπως ακριβώς θα την ψήναμε για μελιτζανοσαλάτα. Δείτε την τεχνική που γράφω εκεί: την ακουμπάω στο μάτι μέχρι να καεί από όλες τις πλευρές και να μαλακώσει…να χάσει το σχήμα της …. δοκιμάζω με ένα μαχαίρι να μπαίνει μαλακά μέσα της και να είναι ζεστή και στο κέντρο. όταν είναι έτοιμη συνήθως 20 -25 λεπτά, την βάζω σε ένα πιάτο και την αφήνω να κρυώσει.
  2. Όταν κρυώσει καθαρίζουμε τη φλούδα της και αφαιρούμε, αν έχει, τα πολλά σπόρια. Τη λιώνουμε με ένα πιρούνι ή καλύτερα με κουτάλα του πουρέ ή ραβδομπλέντερ.
  3. Σε κατσαρολάκι μικρό φτιάχνουμε μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια να ψηθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα κουζίνας ώστε να μη σβολιάσει. Μόλις πήξει η σάλτσα μας αποσύρουμε από την εστία και μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε το τυρί και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα της μελιτζάνας ανακατεύουμε καλά, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με κοκκινιστό κρέας.
Σημειώσεις

Το καθαρό βάρος από τη μελιτζάνα μου ήταν 400γρ . Αντί μιας μεγάλης μπορούμε να αγοράσουμε δυο μικρότερες.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

1 Απάντηση

  1. Ο/Η ΑΜΑΛΙΑ λέει:

    Η γιαγιά μου που ήταν από τη Σμύρνη έκανε πολύ συχνά πουρέ μελιτζάνας και όποτε τον σκεφτώ τη θυμάμαι με νοσταλγία! Πολύ νόστιμος πουρές με πικάντικη-καπνιστή γεύση, μερακλίδικό πιάτο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *