Πικάντικες μελιτζάνες πάνω σε ρύζι μπασμάτι

Πικάντικες μελιτζάνες πάνω σε ρύζι μπασμάτι

Την αδυναμία μου στο έντυπο υλικό την έχω εκφράσει πολλές φορές. Προσπαθώ να αντισταθώ σε νέες αγορές βιβλίων αλλά και πάλι γυρίζω με δυο τρία.

Επίσης πάντα τα παιδιά με προμηθεύουν με περιοδικά ή καρτέλες με συνταγές από μεγάλα ΣΜ.

Σε λίγο θα υπάρχει το  αδιαχώρητο και δεν θέλω να πετάξω τίποτα.

Τα απογεύματα στο τραπέζι της βεράντας απλώνω διάφορα από αυτά τα έντυπα, είναι η αγαπημένη μου απασχόληση. Ξεχωρίζω κάποιες ιδέες με υλικά κάθε εποχής, τις οποίες για να υλοποιήσω χρειάζονται δυο ζωές ακόμη!! Κάποια όμως υλοποιούνται άμεσα όπως αυτό το πιάτο που παρουσιάζω.

Είναι αρκετά πικάντικο και ο συνδυασμός με το ρύζι ήταν μια έκπληξη.

Πικάντικες μελιτζάνες πάνω σε ρύζι μπασμάτι
Print Recipe
Μερίδες
2 άτομα
Μερίδες
2 άτομα
Πικάντικες μελιτζάνες πάνω σε ρύζι μπασμάτι
Print Recipe
Μερίδες
2 άτομα
Μερίδες
2 άτομα
Συστατικά
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες μετρίου μεγέθους
  • 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο για τις μελιτζάνες
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο κομμένη
  • 2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 100 γρ ρύζι μπασμάτι
Διαδικασία
  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι και μέρος της φλούδας. Κόβουμε σε ροδέλες ( με πάχος περίπου 1,5 εκατοστά ) αλατίζουμε και αφήνουμε 30 λεπτά σε σουρωτήρι. Τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
  2. Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου τις μελιτζάνες με ελαιόλαδο και τις αραδιάζουμε στο ταψί.
  3. Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά.
  4. Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες βράζουμε σε αλατισμένο νερό το ρύζι και ετοιμάζουμε τη σάλτσα για τις μελιτζάνες.
  5. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα μπαχαρικά ανακατεύοντας 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τις ντομάτες τα φύλλα δάφνης και τη μουστάρδα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα. αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που βράζει το ρύζι.
  6. Προσθέτουμε στο τηγάνι τις μελιτζάνες για 2 -3 λεπτά. Στραγγίζουμε το ρύζι.
  7. Σερβίρουμε το ρύζι και από πάνω τις μελιτζάνες με τη σάλτσα τους και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σημειώσεις

Να παραθέσω εδώ μια εμπειρία σχετικά με τις μελιτζάνες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μελιτζάνες που αγοράζω έχουν πολλά σπόρια με αποτέλεσμα να τις πετάω.

Ευτυχώς σήμερα υπήρχε λαϊκή στη γειτονιά με δυνατότητα να αγοράσω άμεσα άλλες.

Για καλή μου τύχη ένας παραγωγός με συμβούλευσε να διαλέγω αυτές που είναι μαλακές στην περιοχή κοντά στο κοτσάνι, ευτυχώς αυτό το κόλπο δούλεψε.

Για περισσότερες συνταγές με μελιτζάνες μπορείτε να δείτε εδώ.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

1 Απάντηση

  1. Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

    Για κάποιον φίλο που ρώτησε για το μπούκοβο αν είναι γλυκό ή καυτερό απαντώ εδώ γιατί δεν μπορώ να απαντήσω στο σχόλιο που έστειλε:
    Είναι καυτερό γιαυτό άλλωστε λέω ότι είναι αρκετά πικάντικο.
    Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ποτέ γλυκό μπούκοβο, το φτιάχνω μόνη μου με καυτερές πιπεριές και δεν γνωρίζω αν υπάρχει.
    Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *