Πικάντικα μύδια στο φούρνο

Πικάντικα μύδια στο φούρνο

Τα καλύτερα μύδια της πόλης θα τα βρούμε στην κεντρική αγορά της Καλλιθέας κατευθείαν από τον παραγωγό. Εγώ έχω την τύχη να μου τα φέρνει από εκεί φίλος, κάθε φορά που τα θέλω, μιας και ο ίδιος προμηθεύεται για το εστιατόριο του.

Τα αγαπάμε και τα έχουμε δοκιμάσει με σπαγγέτι, με πράσα και ρύζι, με σκόρδο κρασί και κρέμα γάλακτος, παλιότερα τα είχα ενσωματώσει σε τάρτα  ίσως και άλλες συνταγές που τώρα δεν θυμάμαι.

Σήμερα είπα να δοκιμάσω μια άλλη ιδέα, την οποία είχα δει σε κάποιο βιβλίο των παιδιών μου το καλοκαίρι στο Λονδίνο. Έκανα τις δικές μου προσαρμογές και το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ.

 

Πικάντικα μύδια στο φούρνο
Print Recipe
Πικάντικα μύδια στο φούρνο
Print Recipe
Συστατικά
  • 1 κιλό μύδια με το κέλυφος
  • 10 ντοματίνια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. γλυκού κάπαρη
  • 2 κουτ. γλυκού καυτερή σάλτσα
  • 2-3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι κρασί λευκό
  • φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Πλένουμε καλά τα μύδια με ένα βουρτσάκι και αφαιρούμε το γενάκι.
  2. Πλένουμε τα ντοματίνια και τα κόβουμε στη μέση αν είναι μεγάλα, διαφορετικά τα αφήνουμε ολόκληρα. Κόβουμε το σκόρδο σε μικρά κομμάτια.
  3. Σε ένα ταψί βάζουμε τα ντοματίνια το σκόρδο, την κάπαρη, την καυτερή σάλτσα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί.
  4. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα για 10 λεπτά.
  5. Στο διάστημα αυτό βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μια σκελίδα σκόρδο και λίγο νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα μύδια και τα αφήνουμε να αχνιστούν 1-2 λεπτά, μόνο για να ελέγξουμε αν θα ανοίξουν.
  6. Τα αποσύρουμε από την εστία και κρατάμε μόνο όσα άνοιξαν. Πετάμε το ένα κέλυφος και τα προσθέτουμε στο ταψί με τα ντοματίνια.
  7. Σκεπάζουμε και πάλι το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο.
  8. Μεταφέρουμε σε πιατέλα νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, προσθέτουμε λίγες φέτες λεμονιού και σερβίρουμε.
  9. Το νερό που αχνίσαμε τα μύδια δεν το πετάμε, το περνάμε από λεπτή σήτα και με αυτό βράζουμε ένα ρύζι που μπορεί να συνοδεύσει τα μύδια μας.
Σημειώσεις

Η σάλτσα που χρησιμοποίησα ήταν μια δικιά μου Barbeque με μάνγκο η μόνη  καυτερή που υπήρχε στο σπίτι. Μπορείτε να βάλετε μια σάλτσα chilli, ή μια σάλτσα καυτερής ντομάτας.

Επειδή κάποια μύδια είναι αλμυρά από μόνα τους πρέπει να προσέξουμε στην προσθήκη αλατιού.

Μπορείτε να μην αχνίσετε τα μύδια αλλά να τα προσθέσετε ολόκληρα στο ταψί,  θα αφήστε πέντε λεπτά επιπλέον στο φούρνο και θα ελέγξετε αν όλα τα μύδια θα έχουν ανοίξει στο τέλος του ψησίματος.

Το πιάτο μπορεί να αποτελέσει κύριο γεύμα με συνοδευτικό ένα πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.

Μπορεί όμως να είναι ένα πρώτο πιάτο σε κάποιο γεύμα σας.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *