Πατατο – γάριδο- κροκέτες

Πατατο - γάριδο- κροκέτες

Σαν γλωσσοδέτης ακούγεται!

Ήταν να μην αρχίσω τα μεζεδάκια ποιος με πιάνει τώρα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό ήθελα να το φτιάξω έδω και χρόνια, από τότε που δοκίμασα κάτι ανάλογο σε ένα ταβερνάκι στη Σαλαμίνα.

Να που ήρθε η ώρα του, το βρήκα μπροστά μου σε ένα βιβλιαράκι που μου χάρισε φίλη, κάνοντας εκκαθάριση της βιβλιοθήκης της και αναφέρεται σε μεζέδες για κρασί.

 

Πατατο - γάριδο- κροκέτες
Print Recipe
Μερίδες
20 κροκέτες
Μερίδες
20 κροκέτες
Πατατο - γάριδο- κροκέτες
Print Recipe
Μερίδες
20 κροκέτες
Μερίδες
20 κροκέτες
Συστατικά
  • 350 γρ πατάτες βάρος καθαρισμένες
  • 300 γρ γαρίδες μικρές καθαρισμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλικομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας γραβιέρα τριμμένη
  • γαλέτα για το πανάρισμα
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά προαιρετικό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε νερό να βράσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε σε ένα μπολ με την κουτάλα του πουρέ ή περνώντας τες από το μύλο λαχανικών.
  2. Κόβουμε τις γαρίδες σε μικρά κομμάτια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσουν
  4. Στο μπολ με τις πατάτες προσθέτουμε τις γαρίδες, τα αυγά, το μαϊντανό, το τυρί, τον κουρκουμά αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή καλύτερα ένα βράδυ
  5. Πλάθουμε κροκέτες και τις πανάρουμε με γαλέτα. Τοποθετούμε τις κροκέτες σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε δυνατό γκριλ στο μεσαίο ράφι του φούρνου για περίπου 20 λεπτά γυρίζοντας τες μια φορά.
  6. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.
Σημειώσεις

Οι γαρίδες μου ήταν κατεψυγμένες. Πρέπει να έχουν ξεπαγώσει πολύ καλά.

Μετά το κρασί θα πρέπει το μείγμα κρεμμύδι - γαρίδες να μην έχει καθόλου υγρά.

Αν το μείγμα σας είναι πολύ μαλακό προσθέστε λίγο αλεύρι αυτοδιογκούμενο.

Πλάθονται πιο εύκολα με ελαφρώς βρεγμένα  χέρια.

Οι κροκέτες μπορούν να τηγανιστούν, προτίμησα το ψήσιμο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

Μπορούν να σταθούν σε ένα μπουφέ ή να αποτελέσουν ένα ελαφρύ γεύμα μαζί με μια πράσινη σαλάτα.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *