Πασταφλόρα με μαρμελάδα σύκου

από
Πασταφλόρα με μαρμελάδα σύκο

Μιας κι έχω τα γενέθλια μου να σας κεράσω και κάτι!!
Έφτιαξα μια πασταφλόρα με μαρμελάδα σύκο δική μου!

Πασταφλόρα με μαρμελάδα σύκου

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 2 δοσομετρικές κούπες αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1 δοσομετρική κούπα βούτυρο λιωμένο
  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 25 ml κονιάκ ή κάποιο λικέρ

Για τη γέμιση

  • 1 1/2 κούπα σπιτική μαρμελάδα σύκο ή όποια άλλη θέλετε
  • 3-4 κουτ. σούπας κονιάκ ή λικέρ

Οδηγίες
 

  • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά της ζύμης. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο άνισα μέρη. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι τάρτας διαμέτρου 26 εκατοστών και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε σε φύλλο το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης τόσο ώστε να καλύψει το ταψί μας και τα τοιχώματα του. Μεταφέρουμε με προσοχή το φύλλο στο ταψί.
  • Ζεσταίνουμε λίγο τη μαρμελάδα τη ραντίζουμε με το κονιάκ και την αδειάζουμε πάνω στη ζύμη.
  • Πλάθουμε κορδονάκια λεπτά με το άλλο κομμάτι της ζύμης και τα τοποθετούμε πάνω από τη μαρμελάδα δημιουργώντας ένα πλέγμα.
  • Ψήνουμε το γλυκό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Μετά από 6 χρόνια η πασταφλόρα δημιουργήθηκε με μια αλλαγή στο αλεύρι, έβαλα ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του και το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ.
Βγήκαν νέες φωτογραφίες και ενημερώθηκε η ανάρτηση.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Line
    • 5 Απριλίου 2009
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ για το κέρασμα. Τώρα αν μπορούσα να κόψω και ένα κομμάτι…
    Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω φάει ποτέ πασταφλόρα και ούτε την έχω φτιάξει ποτέ, αν και έχω την ίδια συνταγή πλην του κονιάκ.Με έβαλες σε πειρασμό.
    Και πάλι πολύχρονη.

    • Anonymous
    • 5 Απριλίου 2009
    Απάντηση

    Ευχαριστούμε για το κέρασμα αλλά δεν βλέπω κεράκια πάνω στην πασταφλόρα!!!!
    Πολύχρονη να είσαι και ευτυχισμένη με την οικογένεια σου.

  1. Απάντηση

    Ξανθούλα μου γλυκια! να είσαι πολύχρονη και να χαίρεσαι την υπέροχη οικογένεια σου !
    δεν θα σε πειράξει εαν πάω 2κομμάτια γιατί όπως ξέρεις είμαι πολύ γλυκατζού και η παστα φλώρα είναι στα αγαπημένα μου ! την εχεις φτιάξει δε ονειρεμένη !

    φιλάκια στον Θανάση !! να σε χαίρεται !!!

  2. Απάντηση

    Κεράκι έβαλα αλλά μετά την ανάρτηση!!
    Δεν τα κρύβω τα χρόνια μου!!

    Μαράκι σε ευχαριστώ πολύ, μορείς να πάρεις όσα κομματια θέλεις!!

  3. Απάντηση

    Χρόνια Πολλά, πολύχρονη!!
    Ξανθή έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για σένα από το Μαράκι μας:)
    Καλορίζικο εύχομαι το πεντανόστιμο blog σας, πάω να το βάλω στα links μας!!

    • kikitchenandthechef
    • 6 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    χρονια πολλα Ξανθη,να εισαι παντα τοσο δημιουργικη ,πολυπραγμων και χαρουμενη!!!
    το κερασμα σου οτι ακριβως θα ηθελα αυτη την στιγμη…θα το φαω με τα ματια μου !!!
    πολλα φιλια και του χρονου!!!!

    • Στέλλα
    • 7 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    Χρόνια σου πολλά και δημιουργικά, Ξανθή!

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode