Πένες με μελιτζάνες σαν “τούρτα”

από
Πένες με μελιτζάνες σαν "τούρτα"

Ο τίτλος της συνταγής είναι δικός μου στα Ιταλικά το λένε timballo di maccheroni.

Έπεσε στη ματιά μου σε Αγγλικό περιοδικό που παρουσίαζε Ιταλική κουζίνα και είναι πρόταση του Giorgio Locatelli.

Σήμερα ήθελα το φαγητό μας να περιέχει οπωσδήποτε ζυμαρικά για το διαιτολόγιο του αθλητή  και επέλεξα να το φτιάξω.

Μια άλλη φορά η Λίνα είχε φτιάξει ένα παρόμοιο φαγητό μεταξύ παστίτσιου και μουσακά προκειμένου να ευχαριστήσει όλους στο σπίτι τη συνταγή του μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Πένες με μελιτζάνες σαν "τούρτα"

3 άτομα

Συστατικά
  

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες Βάρος τουλάχιστον ένα κιλό
  • 250 γρ ριγκατόνι ή πένες
  • 500 γρ ντομάτες ώριμες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 4 κουτ. σούπας ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
  • 4 κουτ. σούπας πικάντικη κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • Φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 20 εκατοστών

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για μισή τουλάχιστον ώρα.
  • Σκουπίζουμε τις μελιτζάνες με χαρτί κουζίνας και τις αραδιάζουμε πάνω σε χαρτί ψησίματος στη σχάρα της κουζίνας. Αλείφουμε με ελαιόλαδο με ένα πινέλο. Ψήνουμε στο δυνατό γκριλ μέχρι να ροδίσουν. Γυρίζουμε και αλείφουμε πάλι με ελαιόλαδο. Ψήνουμε κι από την άλλη πλευρά. Αφήνουμε να κρυώσουν
  • Σε μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να γίνει πηχτή.
  • Σε αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 4 λεπτά. Σουρώνουμε κάτω από κρύο νερό.
  • Στρώνουμε τη φόρμα με χαρτί ψησίματος που το έχουμε λαδώσει και μοιράζουμε να πάνε παντού τα μισά ψίχουλα ψωμιού.
  • Στρώνουμε μελιτζάνες να καλυφτεί ο πάτος και τα τοιχώματα της φόρμας.
  • Προσθέτουμε τα μισά ζυμαρικά, τη μισή σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με το μισό τυρί. Καλύπτουμε πάλι με μελιτζάνες.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά τη σάλτσα και το τυρί.
  • Καλύπτουμε με μελιτζάνες όλη την επιφάνεια. Πιέζουμε με τα χέρια μας και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα ψίχουλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο. Αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
  • Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μια σαλάτα.

Σημειώσεις

Το ψωμί θα το τρίψετε στο μπλέντερ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει μπαγιάτικο ψωμί προτείνω χοντροτριμμένη φρυγανιά.
Εγώ έβαλα ριγκατόνι άλλη επιλογή είναι πένες χοντρές.
Προτιμήστε μελιτζάνες μεγάλες και μακριές έτσι ώστε να μπορείτε να στρώσετε την πρώτη στρώση της φόρμας που καλύπτουν και τα τοιχώματα.
Μπορείτε να τηγανίσετε αν θέλετε τις μελιτζάνες, εγώ δεν τηγανίζω πια ούτε για το μουσακά πάντα τις ψήνω.
Αν δεν έχετε τέτοια φόρμα προτιμήστε ένα βαθύ ταψί ή φόρμα κέικ.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από το φούρνο που έχετε αν δεν είναι με αέρα θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο.
 
 
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 28 Αυγούστου 2015
    Απάντηση

    Το καραμέλωμα στην πρώτη φωτό είναι όλα τα λεφτά! Πολύ καλό, το ζήλεψα και θα το κάνω

      • Ξανθή
      • 28 Αυγούστου 2015
      Απάντηση

      Αξίζει τον κόπο όσο ακόμα έχει μελιτζάνες της προκοπής.
      Θα τα πούμε αύριο ελπίζω.

    • Χρυσαυγή
    • 28 Αυγούστου 2015
    Απάντηση

    Πάρα πολύ ωραίο! Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα της αναποδογυρισμένης τούρτας αλλά και πραγματικά πολύ νόστιμο με υλικά που αγαπώ!!! Σερβίρεται και πολύ όμορφα!

    Καλό βράδυ Ξανθή!

    • mia maria
    • 29 Αυγούστου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο! Νόστιμο και πρωτότυπο…και ξέρεις πως μου αρέσουν τα περίεργα εμένα 😉

    • Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία
    • 29 Αυγούστου 2015
    Απάντηση

    Πολύ νόστιμη η συνταγούλα σου μπαίνει στο αρχείο μου για να τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!

    • peps@pepi's kitchen
    • 29 Αυγούστου 2015
    Απάντηση

    Σούπερ ιδέα!!!

    • spoon stories
    • 30 Αυγούστου 2015
    Απάντηση

    Ωραιότατο φαγητό και σαν γεύση και σαν ιδέα!Μπράβο Ξανθή!

    • evi@thehealthycook
    • 1 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    πολύ καλή πρόταση για ένα διαφορετικό φαγητό!!
    καλό βράδυ Ξανθή!

    • Ανώνυμος
    • 9 Αυγούστου 2017
    Απάντηση

    Εξαιρετικό, θα το δοκιμάσω αυριο

      • Ξανθή
      • 9 Αυγούστου 2017
      Απάντηση

      Ευχαριστώ πολύ θα περιμένω τις εντυπώσεις σας.

    • Ειρήνη Κ.
    • 30 Σεπτεμβρίου 2020
    Απάντηση

    Έφτιαξα σήμερα αυτό το υπέροχο πιάτο. Επειδή το έφτιαξα σε μεγαλύτερο ταψί μου πήρε αρκετό χρόνο μέχρι να ψήσω τόσες μελιτζάνες, αλλά πραγματικά άξιζε τον κόπο! Οι μελιτζάνες έβγαλαν όλη τους τη γλύκα και καραμέλωσαν (πραγματικά σαν τούρτα έμοιαζε) «αγκαλιάζοντας» τα αγαπημένα μου ριγκατόνι με λαχανικά. Αν γνωρίζετε ιταλικά και ψάξετε στο google θα βρείτε αρκετές παραλλαγές και ιδέες για τις επόμενες φορές που θα το φτιάξετε. Απ’ ό,τι είδα είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο της Σικελίας που συχνά το σερβίρουν ως πρώτο πιάτο στο κυριακάτικο τραπέζι. Μπαίνει σίγουρα στη λίστα με τα αγαπημένα μου φαγητά! Ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!

      • Ξανθή
      • 1 Οκτωβρίου 2020
      Απάντηση

      Καλησπέρα, Ειρήνη, ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία αλλά και την επιλογή να δοκιμάσετε την πρόταση μου. Χαίρομαι που άρεσε. Ιταλικά δεν ξέρω, έχω όμως φίλη που ζει Ιταλία και έχουμε ανταλλάξει ιδέες για το συγκεκριμένο πιάτο. Και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ.

Γράψτε απάντηση στο Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode