Ντοματόρυζο σαν ριζότο με λαχανικά

Ντοματόρυζο σαν ριζότο με λαχανικά

Μια εύκολη συνταγή χρησιμοποιώντας φρέσκα λαχανικά εποχής που αν αφαιρέσουμε το τυρί μπορεί να είναι ένα νηστίσιμο πιάτο, τώρα που έρχεται και η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

Ο φούρνος θα άνοιγε παρόλο τη ζέστη, έτσι κάποια από τα υλικά ψήθηκαν πριν χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή του φαγητού.

 

Ντοματόρυζο σαν ριζότο με λαχανικά
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά
Ντοματόρυζο σαν ριζότο με λαχανικά
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά
Συστατικά
  • 150 γρ ντομάτες πομοντόρι ή άλλες ώριμες ντομάτες
  • 2 μικρά κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 8 ντοματίνια
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μικρά καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 150 γρ ρύζι καρολίνα
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 300 ml σπιτικό ζωμό λαχανικών
  • 2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα τριμμένη
  • λίγα φύλλα βασιλικού
  • 1/2 λεμόνι ξύσμα και χυμό
Διαδικασία
  1. Πλένουμε τα πομοντόρι τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα. Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε τα κολοκυθάκια και τα κομμένα πομοντόρι. Αλατίζουμε και ραντίζουμε με μια κουταλιά από το ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά, στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
  2. Πλένουμε τα ντοματίνια και αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση. Στο δεκάλεπτο προσθέτουμε τα προσθέτουμε στο ταψί κοντά στα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε από το φούρνο.
  3. Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία. Μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα σκόρδα και στη συνέχεια τα καρότα για περίπου δέκα λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Στο διάστημα αυτό σε μούλτι βάζουμε το ζωμό αφού τον έχουμε ζεστάνει και προσθέτουμε τα ψημένα πομοντόρι. Κρατάμε όσο γίνεται ζεστό.
  5. Προσθέτουμε μικρή ποσότητα από το ζωμό στο μείγμα ρυζιού ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός προσθέτουμε πάλι λίγο ανακατεύοντας. επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βράζοντας για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι. Αν τελειώσει ο ζωμός προσθέτουμε ζεστό νερό.
  6. Μόλις το ρύζι έχει βράσει και έχει χυλώσει, αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε τα ψημένα κολοκυθάκια και τα ντοματίνια, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. τα μισά φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε καλά.
  7. Σερβίρουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού, το τυρί και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής, η δική μας ήταν μια χωριάτικη.
Σημειώσεις

Το τυρί που πρόσθεσα ήταν καρίκι Τήνου το οποίο έδωσε μια απίθανη νοστιμιά.

Αλάτι δεν πρόσθεσα στο ριζότο γιατί είχα προσθέσει στα λαχανικά και ο ζωμός μου ήταν ήδη αλατισμένος.

Αν θέλετε να φτιάξετε δικούς σας ζωμούς που θα τους αποθηκεύσετε στην κατάψυξη σας μπορείτε να δείτε εδώ πως τους είχε φτιάξει η Λίνα παλιότερα.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *