Ντολμαδάκια τυλιγμένα με παραπούλια σε δύο εκδοχές

από
Ντολμαδάκια με κινόα

 

Αυτό το φαγητό προέκυψε  από πρόταση κυρίας, φίλης και  παραγωγού, στη λαϊκή μας αγορά όταν αγόρασα παραπούλια για σαλάτα: “Φτιάξε ντολμαδάκια και θα με θυμηθείς!!”

Ας αρχίσουμε με το τι είναι τα παραπούλια κάτι που δεν το γνωρίζουν πολλοί αν κρίνω από τις ερωτήσεις που έχω δεχτεί σε παλιότερη ανάρτηση αλλά και στο fb.

Τα παραπούλια είναι τα παραβλάσταρα του λάχανου όταν κοπεί το βασικό στέλεχος.

Θα τα βρούμε στη λαϊκή αγορά μόνο στους  παραγωγούς και όχι σε όλους κατά τους πρώτους χειμωνιάτικους μήνες.

Παραπούλια
Παραπούλια

Κατά τόπους έχουν διαφορετική ονομασία στην Κρήτη η φίλη Βαγγελιώ τα λέει τσιμούλια.

Κάποιοι τα παρομοιάζουν με το Kale  που συναντάται σε χώρες της Ευρώπης αλλά δεν είναι το ίδιο

Στις αγορές θα το συναντήσουμε σε μικρά φύλλα πράσινου χρώματος  ή και μεγαλύτερα.

Τα μικρά εγώ τα βράζω για σαλάτα ή τα έχω βάλει σε ζυμαρικά, τα μεγαλύτερα είναι αυτά που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για ντολμαδάκια.

Φέτος έχω κάνει δυο φορές ντολμαδάκια μια με κιμά και τη δεύτερη με κινόα.

Η πρώτη συνταγή έγινε με βάση αυτή εδώ τη συνταγή μου για λαχανοντολάδες 

Ντολμαδάκια με παραπούλια (1)
Ντολμαδάκια με κιμά

Η δεύτερη στηρίχτηκε στη γέμιση που χρησιμοποίησα σε αυτά τα γεμιστά κολοκυθάκια  και θα σας τη δώσω αναλυτικά.

Διαλέξτε τη δική σας γέμιση και δοκιμάστε τα ντολμαδάκια σας με παραπούλια.

Για μας αποτέλεσε το κύριο γεύμα μαζί με μια σαλάτα με ντοματίνια και σπαράγγια.

Θα μπορούσε να σταθεί και ως συνοδευτικό σε κάποιο σας τραπέζι.

Ντολμαδάκια τυλιγμένα με παραπούλια σε δύο εκδοχές

2

Συστατικά
  

  • 30 φύλλα παραπούλια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 3 κουτ. σούπας κινόα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • χυμό ενός λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε τα κοτσάνια από τα παραπούλια τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε λίγα λίγα σε νερό που βράζει για 1 λεπτό μόνο. Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν
  • Σε σήτα τοποθετούμε την κινόα και την πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό.Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι προσθέτοντας μετά τα φρέσκα κρεμμυδάκια το μαϊντανό τον άνηθο και το κουκουνάρι.
  • Τέλος προσθέτουμε την κινόα καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • Πάνω σε επιφάνεια εργασίας απλώνουμε φύλλα από τα παραπούλια, από τη μεριά του κοτσανιού αφού πρώτα αφαιρέσουμε τυχόν σκληρό μέρος του. με ένα κουτ. γλυκού μοιράζουμε γέμιση και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια.
  • Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια σε γάστρα ή κατσαρόλα μικρή προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάζει.
  • Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίζουν να βράζουν χαμηλώνουμε σε μέτρια. Βράζουμε για 15 λεπτά.
  • Φροντίζουμε να μείνουν με λίγη σάλτσα στην οποία θα προσθέσουμε το χυμό λεμονιού στο σερβίρισμα.

Σημειώσεις

Η κινόα που χρησιμοποίησα είναι η δίχρωμη, μπορείτε να βάλετε όποια εσείς θέλετε.
Θα αντικαθιστούσα την κινόα με πλιγούρι σε έναν άλλο μου πειραματισμό.
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα γιαουρτιού που έχω συνοδεύσει τα κολοκυθάκια εδώ 
Αυτά με τον κιμά σερβιρίστηκαν με μια τη σάλτσα τους δεμένη με λεμόνι και λίγο άνθος αραβοσίτου.
Για την πρώτη εκδοχή αφαιρέστε τον κιμά και αυξήστε λίγο την ποσότητα ρυζιού, έτσι θα έχετε ένα νηστίσιμο πιάτο.
Όταν είναι η εποχή τους θα χρησιμοποιώ τα παραπούλια για ντολμαδάκια, τα υπάρχοντα λάχανα δυστυχώς δεν είναι πια νόστιμα.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Magda | My Little Expat Kitchen
    • 16 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Λατρεύω ντολμαδάκια οπότε αυτά πρέπει να τα δοκιμάσω! Φιλιά!

    • Vita
    • 16 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Θα τα δοκιμάσουμε οπωσδήποτε! Εμείς τα τσιμούλια (παραπούλια) τα τρώμε βραστά με λεμόνι και λάδι ή ομελέτα (ωραιότατη!)

    • Marion
    • 17 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραία είναι Ξανθή.
    Ωραίο πράσινο χρώμα έχουν.
    Νομίζω όλες οι εκδοχές θα μου αρέσουν ; )

    Φιλιά

    • kikitchenandthechef
    • 17 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    εμεις Ξανθη μου τα λεμε λαχανιδες,τα βραζουμε και τα κανουμε σαλατα με λεμονακι και λαδι!Η μαμα μου τα κανει και αυτη ντολμαδακια και ειναι παρα πολυ νοστιμα!!!!αχ θα της πω να κανει αυτες τις μερες γιατιτα λιμπιστηκα τωρα!!
    φιλια!!!

Γράψτε απάντηση στο Magda | My Little Expat Kitchen Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode