Μαρμελάδα φραγκόσυκου

Μαρμελάδα Φραγκόσυκου

Αν και είμαι της αρχής κάθε πράγμα στον καιρό του αυτή η ανάρτηση γίνεται τώρα που τα φραγκόσυκα είναι πια παρελθόν για την εποχή, αλλά τώρα την έφτιαξα με φραγκόσυκα που έφτασαν σε μένα από τη Σάμο.

%cf%86%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%cf%85%ce%ba%ce%b1

Αγαπητός φίλος στέλνοντας στο σύζυγο κάποια πράγματα συμπεριέλαβε κι εμένα, γνωρίζοντας τις ασχολίες μου και την αγάπη για τα φρούτα και τους διάφορους καρπούς.

Ναι ήταν υπερώριμα αλλά με προσοχή στον καθαρισμό τους μπόρεσα να φτιάξω μια υπέροχη μαρμελάδα πολύ ιδιαίτερη.

Με τα φραγκόσυκα είχα ασχοληθεί πριν δύο χρόνια στη Νάξο, όταν μαζί με το σύζυγο της εξαδέλφης είχαμε μαζέψει πολλά και πάλι είχα φτιάξει  εκεί μια μαρμελάδα και λικέρ. Τότε είχα γράψει για τη συλλογή και το καθάρισμα τους.

Κρατήστε την συνταγή αν σας ενδιαφέρει για την επόμενη χρονιά ή αν στα μέρη σας υπάρχουν ακόμη φραγκόσυκα επιχειρήστε τώρα.

Η συνταγή στηρίχτηκε σε ότι θυμόμουν από αυτά που είχε προτείνει η φίλη μου από τη Νάξο  Μαριέττα με τις δικές μου παρεμβάσεις.

Μαρμελάδα φραγκόσυκου
Print Recipe
Μερίδες
6 βάζα των 200γρ
Μερίδες
6 βάζα των 200γρ
Μαρμελάδα φραγκόσυκου
Print Recipe
Μερίδες
6 βάζα των 200γρ
Μερίδες
6 βάζα των 200γρ
Συστατικά
  • 1300 γρ φραγκόσυκα ώριμα Βάρος καθαρισμένων
  • 800 γρ ζάχαρη
  • χυμό από δύο πορτοκάλια
  • χυμό από ένα λεμόνι
Διαδικασία
  1. Πλένουμε τα φραγκόσυκα και τα καθαρίζουμε φορώντας γάντια και προσέχοντας να μην μείνουν αγκάθια πάνω στα φρούτα.
  2. Τα κόβουμε στη μέση και με ένα μικρό κουτάλι ή κάποιο εργαλείο αφαίρεσης σπόρων, αφαιρούμε τα σπόρια τους κρατώντας τη σάρκα του φρούτου.
  3. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα κομμάτια μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και τα φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια και βράζουμε περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Με ραβδομπλέντερ η σε μούλτι πολτοποιούμε το μείγμα.
  4. Περνάμε από πυκνή σήτα το μείγμα βοηθώντας το με μια κουτάλα ή σπάτουλα. Ζυγίζουμε το μείγμα και προσθέτουμε ζάχαρη 20% λιγότερη από το μείγμα.
  5. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Έλεγχος με θερμόμετρο 102 βαθμοί ή με κλασικό τρόπο να ανοίγει δρόμο στο πιατάκι όταν κρυώσει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε και κλείνουμε την εστία αφήνοντας τη μαρμελάδα για πέντε λεπτά ακόμη.
  6. Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Σημειώσεις

Τα φραγκόσυκα που είχα στη διάθεση μου ήταν κόκκινα και γιαυτό και έχω πάρει αυτό το χρώμα στη μαρμελάδα. Νομίζω ότι κατά περιοχές δεν έχουν το ίδιο χρώμα.

Τα φραγκόσυκα έχουν πάρα πολλά κουκούτσια και ίσως για πολλούς ενοχλητικά. Για το λόγο αυτό και τα αφαίρεσα  και επιπλέον πέρασα το μείγμα από σήτα.

Περισσότερα για τις τεχνικές για μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *