share

Μαρμελάδα κράνα

από
Μαρμελάδα κράνα

Τα κράνα είναι οι καρποί του δέντρου κρανιά, κατ΄άλλους είναι θάμνος, εγώ όλες όσες συνάντησα στο χωριό είναι δέντρα και μάλιστα κάποια όχι εύκολα προσβάσιμα από τη γη.

Με τους καρπούς αυτούς φτιάχνουμε λικέρ, μαρμελάδα και κάπου το κάνουν και γλυκό.

Φέτος είχα την τύχη να μαζέψω πολλά, κάποια έγιναν λικέρ και τα υπόλοιπα έγιναν μαρμελάδα.

Ο σκοπός της παρασκευής μαρμελάδας  από μένα είναι για λόγους ιατρικούς περισσότερο λόγω του ότι τα κράνα έχουν βοηθητικές ιδιότητες  σε προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος.

Η συνταγή που ακολούθησα είναι  από πληροφορίες μαμάδων και θείων φίλης μου και από κυρία στο Μεγάλο Χωριό που παρασκευάζει και πουλάει μαρμελάδες γλυκά κλπ.

Θυμάμαι να μου έχει φτιάξει πριν πολλά χρόνια η μητέρα μου αλλά δεν θυμάμαι καθόλου υφή και γεύση.

Η δική μου έχει λιγότερη ζάχαρη από την προτεινόμενη και είναι λίγο στυφή.

Σκέφτομαι επίσης να τη χρησιμοποιήσω σε τάρτα και σε φαγητά. Αυτά όμως αργότερα.

Τα υλικά δεν θα είναι σε ποσότητες μιας και δεν έχει σημασία η αρχική ποσότητα αλλά αυτό που θα προκύψει από την επεξεργασία.

Μαρμελάδα κράνα

Συστατικά
  

  • Κράνα ώριμα
  • ζάχαρη
  • Χυμός λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα κράνα από τυχόν κοτσανάκια ή φυλλαράκια και τα πλένουμε. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό ίσα να τα σκεπάζει.
  • Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και βράζουμε 10 λεπτά μετρώντας από την αρχή του βρασμού. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορούμε να τα χειριστούμε.
  • Μεταφέρουμε με κουτάλα τρυπητή σε σουρωτήρι με μεγάλες τρύπες ποσότητα και με τη βοήθεια μεγάλου κουταλιού ή φορώντας γάντι συνθλίβουμε τα κράνα παίρνοντας τον πολτό τους μέσα σε μπολ ή κατευθείαν στην κατσαρόλα που θα τα επεξεργαστούμε. Βοηθάμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο νερό από αυτό που έβρασαν. Στο τέλος προσθέτουμε μέρος του νερού που έβρασαν έτσι που το μείγμα να είναι ένας μέτριας πυκνότητας πολτός.
  • Ζυγίζουμε τον πολτό και προσθέτουμε μισή ποσότητα του βάρους ζάχαρη.
  • Βράζουμε, ανακατεύοντας περιοδικά, προσέχοντας να μην κολλήσει στον πυθμένα της κατσαρόλας, μέχρι να δέσει όπως όλες οι μαρμελάδες. Εγώ προτίμησα να είναι λίγο πιο αραιή από τις συνηθισμένες μου μαρμελάδες. ( με θερμόμετρο 102 βαθμοί).
  • Προσθέτουμε χυμό λεμονιού ( 1 μέτριο λεμόνι ανά κιλό μείγματος). Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.

Σημειώσεις

Φωτογραφίες από τα στάδια δεν υπάρχουν η κατάσταση της κουζίνας (χωρίς ψυγείο) δεν μου επιτρέπει πολλές δραστηριότητες.
Τα κράνα θα πρέπει να είναι πολύ ώριμα, σύμφωνα με συμβουλή της μητέρας της φίλης μου μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για αρκετές ημέρες και αυτό θα βοηθήσει στην ωρίμανση.
Περισσότερα γαι τις τεχνικές σχετικά με τις μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • peps@pepi's kitchen
    • 23 Αυγούστου 2015
    Απάντηση

    Μα τι ωραίο χρώμα!!!!

    • spoon stories
    • 24 Αυγούστου 2015
    Απάντηση

    Υπέροχο χρώμα αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ Ξανθούλα μου!

    • mia maria
    • 26 Αυγούστου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραία, το χρώμα είναι καταπληκτικό!
    Καλά ξεμπερδέματα με το ψυγείο!

    • χρηστος
    • 4 Σεπτεμβρίου 2019
    Απάντηση

    καλησπερα .εφτιαξα μαρμελαδα κρανο και μου κολησε παραπολυ,ενα δαχτυλο στη κατσαρολα εγινε πετρα τοσπασα με κοπιδι,νατη πεταξω>?ειναι επικηνδυνη?

      • Ξανθή
      • 5 Σεπτεμβρίου 2019
      Απάντηση

      Καλημέρα σας,ίσως δεν την ανακατεύσατε καλά κατά τη διάρκεια του βρασμού και βράσατε πολύ το μείγμα με αποτέλεσμα να καραμελώσει η ζάχαρη. Θα έχετε ένα αποτέλεσμα πιστεύω πολύ σκούρου χρώματος. Επικίνδυνη δεν θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω αλλά δεν θα είναι ευχάριστη στη γεύση.

        • Ιωάννης
        • 20 Μαρτίου 2023
        Απάντηση

        Καλημέρα σας τα κουκούτσια πως τα αφαιρούμε; σε ποια φάση μπορούμε;

          • Ξανθή
          • 20 Μαρτίου 2023
          Απάντηση

          Στην παράγραφο 3 της συνταγής με τη διαδικασία που αναφέρεται αφαιρούνται τα κουκούτσια. Αν είναι πολύ ώριμα τα κράνα και έχετε υπομονή μπορείτε να τα αφαιρέσετε από την αρχή πριν το βρασμό με τη βοήθεια μικρού μαχαιριού. Είναι δύσκολο όμως να αφαιρεθούν με αυτό τον τρόπο.

    • Πάνος
    • 1 Σεπτεμβρίου 2022
    Απάντηση

    Ευχαριστώ για την συνταγή.Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.

      • Ξανθή
      • 1 Σεπτεμβρίου 2022
      Απάντηση

      Σας ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που μπορείτε να έχετε αυτούς τους καρπούς και που με επιτυχία τους επεξεργαστήκατε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode