Μαρμελάδα κράνα

Μαρμελάδα κράνα

Τα κράνα είναι οι καρποί του δέντρου κρανιά, κατ΄άλλους είναι θάμνος, εγώ όλες όσες συνάντησα στο χωριό είναι δέντρα και μάλιστα κάποια όχι εύκολα προσβάσιμα από τη γη.

Με τους καρπούς αυτούς φτιάχνουμε λικέρ, μαρμελάδα και κάπου το κάνουν και γλυκό.

Φέτος είχα την τύχη να μαζέψω πολλά, κάποια έγιναν λικέρ και τα υπόλοιπα έγιναν μαρμελάδα.

Ο σκοπός της παρασκευής μαρμελάδας  από μένα είναι για λόγους ιατρικούς περισσότερο λόγω του ότι τα κράνα έχουν βοηθητικές ιδιότητες  σε προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος.

Η συνταγή που ακολούθησα είναι  από πληροφορίες μαμάδων και θείων φίλης μου και από κυρία στο Μεγάλο Χωριό που παρασκευάζει και πουλάει μαρμελάδες γλυκά κλπ.

Θυμάμαι να μου έχει φτιάξει πριν πολλά χρόνια η μητέρα μου αλλά δεν θυμάμαι καθόλου υφή και γεύση.

Η δική μου έχει λιγότερη ζάχαρη από την προτεινόμενη και είναι λίγο στυφή.

Σκέφτομαι επίσης να τη χρησιμοποιήσω σε τάρτα και σε φαγητά. Αυτά όμως αργότερα.

Τα υλικά δεν θα είναι σε ποσότητες μιας και δεν έχει σημασία η αρχική ποσότητα αλλά αυτό που θα προκύψει από την επεξεργασία.

 

Μαρμελάδα κράνα
Print Recipe
Μαρμελάδα κράνα
Print Recipe
Συστατικά
  • Κράνα ώριμα
  • ζάχαρη
  • Χυμός λεμονιού
Διαδικασία
  1. Καθαρίζουμε τα κράνα από τυχόν κοτσανάκια ή φυλλαράκια και τα πλένουμε. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό ίσα να τα σκεπάζει.
  2. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και βράζουμε 10 λεπτά μετρώντας από την αρχή του βρασμού. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορούμε να τα χειριστούμε.
  3. Μεταφέρουμε με κουτάλα τρυπητή σε σουρωτήρι με μεγάλες τρύπες ποσότητα και με τη βοήθεια μεγάλου κουταλιού ή φορώντας γάντι συνθλίβουμε τα κράνα παίρνοντας τον πολτό τους μέσα σε μπολ ή κατευθείαν στην κατσαρόλα που θα τα επεξεργαστούμε. Βοηθάμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο νερό από αυτό που έβρασαν. Στο τέλος προσθέτουμε μέρος του νερού που έβρασαν έτσι που το μείγμα να είναι ένας μέτριας πυκνότητας πολτός.
  4. Ζυγίζουμε τον πολτό και προσθέτουμε μισή ποσότητα του βάρους ζάχαρη.
  5. Βράζουμε μέχρι να δέσει όπως όλες οι μαρμελάδες. Εγώ προτίμησα να είναι λίγο πιο αραιή από τις συνηθισμένες μου μαρμελάδες. ( με θερμόμετρο 102 βαθμοί)
  6. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού ( 1 μέτριο λεμόνι ανά κιλό μείγματος). Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.
Σημειώσεις

Φωτογραφίες από τα στάδια δεν υπάρχουν η κατάσταση της κουζίνας (χωρίς ψυγείο) δεν μου επιτρέπει πολλές δραστηριότητες.

Τα κράνα θα πρέπει να είναι πολύ ώριμα, σύμφωνα με συμβουλή της μητέρας της φίλης μου μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για αρκετές ημέρες και αυτό θα βοηθήσει στην ωρίμανση.

Περισσότερα γαι τις τεχνικές σχετικά με τις μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

3 Σχόλια

  1. Ο/Η peps@pepi's kitchen λέει:

    Μα τι ωραίο χρώμα!!!!

  2. Ο/Η spoon stories λέει:

    Υπέροχο χρώμα αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ Ξανθούλα μου!

  3. Ο/Η mia maria λέει:

    Πολύ ωραία, το χρώμα είναι καταπληκτικό!
    Καλά ξεμπερδέματα με το ψυγείο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *