Μαρμελάδα από τσάπουρνα

Μαρμελάδα από τσάπουρνα

Πάλι εδώ με μαρμελάδα, παρόλο που κάτι άλλο ήταν προγραμματισμένο, αλλά ο ενθουσιασμός του αποτελέσματος με έκανε να το γράψω. Ίσως κάποιοι τυχεροί φίλοι να μπορούν να βρεθούν κοντά στα τσάπουρνα και να δοκιμάσουν.

DSC04802

Για τα τσάπουρνα ή prunus spinoza,  όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, έχω μιλήσει παλιότερα όταν έφτιαξα το λικέρ.

Και τώρα μερικά βάζα περιμένουν υπομονετικά στη βεράντα να γίνουν λικέρ, μιας και φέτος είχα την τύχη να μαζέψω πάρα πολλά, αν με άφηναν εκεί μπορεί να είχα μαζέψει πολλά περισσότερα.

Αυτό το λικέρ είναι για μένα το καλύτερο, μετά το λικέρ βερίκοκου, που φτιάχνω.

Ας έρθουμε όμως στη μαρμελάδα για την παρασκευή της οποίας στηρίχθηκα στη μαρμελάδα με κράνα και σε όσα διάβασα στο βιβλίο μου “Μαρμελάδες” Gabriele Colditz.

Είναι πολύ εύκολη να γίνει και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό ως προς το χρώμα και τη γεύση.

Δυσκολεύομαι τελικά να διαλέξω ποια θα βάλω στο cheesecake, που θα φτιάξω σύντομα, αυτή ή την άλλη με βατόμουρα και σύκα.

Μαρμελάδα από τσάπουρνα
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
5 βαζάκια 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
15 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
5 βαζάκια 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
15 λεπτά
Μαρμελάδα από τσάπουρνα
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
5 βαζάκια 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
15 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
5 βαζάκια 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
15 λεπτά
Συστατικά
  • τσάπουρνα ώριμα
  • ζάχαρη
  • Χυμό λεμονιού
Διαδικασία
  1. Πλένουμε τα τσάπουρνα και αφαιρούμε τυχόν κοτσανάκια.
  2. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα βαθιά με νερό μέχρι να τα σκεπάζει. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και αφήνουμε να βράσουν πέντε λεπτά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα χειριστούμε.
  4. Μεταφέρουμε τα τσάπουρνα σε σουρωτήρι με μεγάλες τρύπες το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω σε κατσαρόλα ή μεγάλο μπολ και με τη βοήθεια γαντιού συνθλίβουμε τα τσάπουρνα ώστε να πάρουμε τον πολτό τους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και με τον μήλο των λαχανικών περνώντας κάθε φορά μικρή ποσότητα.
  5. Ζυγίζουμε τον πολτό και προσθέτουμε μισή ποσότητα του βάρους ζάχαρη.
  6. Βράζουμε μέχρι να δέσει όπως όλες οι μαρμελάδες δοκιμάζοντας σε ένα πιατάκι αφού κρυώσει να ανοίγεται δρόμος . (έλεγχος με θερμόμετρο 101 βαθμοί)
  7. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού ( 1 μέτριο λεμόνι ανά κιλό μείγματος). Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.
Σημειώσεις

Αν βρεθείτε κοντά στο θάμνο της τσαπουρνιάς μη διστάσετε να μαζέψετε τους καρπούς της.

Αν δεν πολύ ώριμοι αφήστε τους στο ψυγείο καλά κλεισμένους σε τάπερ και σε λίγες μέρες θα είναι περισσότερο ώριμοι.

Τα δικά μου ήταν σε βάρος περίπου 1400 γρ και έδωσαν 1000 γρ πολτό.

Περισσότερα για τις τεχνικές σχετικά με τις μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

3 Σχόλια

  1. Ο/Η mari λέει:

    Έχω τσάπουρνα στην άκρη του χωραφιού, αλλά φέτος δεν μπόρεσα να φτιάξω, του χρόνου δεν μου γλυτώνουν!!

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Έχω φτιάξει λικέρ και είναι ένα από τα καλύτερα…… μαρμελάδα όχι, αλλά εάν βρω θα φτιάξω !!!

  3. Ο/Η Χρυσαυγή λέει:

    Θα την έτρωγα σίγουρα σαν γλυκό του κουταλιού!!! Φανταστικό το χρώμα της!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *