Μήλα και αχλάδια με επικάλυψη τρίμματος

Μήλα και αχλάδια με επικάλυψη τρίμματος

Όπως έχω γράψει  και σε παλιότερες αναρτήσεις  τα παιδιά μου όταν έρχονται μου φέρνουν διάφορα έντυπα συνταγών με τα οποία εγώ περνώ ώρες χαλάρωσης μελετώντας τα.

Πολλά από αυτά τα έντυπα έχουν αφιερώματα σε φρούτα κάθε εποχής ή σε οικογένειες φρούτων.

Θέλοντας αυτό τον καιρό κάποιο γλυκό με φρούτα  εποχής έπεσα πάνω σε αφιέρωμα στα μήλα και επέλεξα αυτή τη συνταγή.

Το τρίμμα  στα Αγγλικά θα το συναντήσουμε ως crumble και είναι πολύ συνηθισμένο όχι μόνο στα γλυκά αλλά και σε πολλές τάρτες ή πίτες.

Αυτό το γλυκό είναι πολύ εύκολο και καταναλώνεται επίσης πολύ εύκολα που δεν προλαβαίνει να το δει η επόμενη μέρα.

Δικό σας

Μήλα και αχλάδια με επικάλυψη τρίμματος
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
8 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
60 λεπτά 10 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
8 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
60 λεπτά 10 λεπτά
Μήλα και αχλάδια με επικάλυψη τρίμματος
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
8 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
60 λεπτά 10 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
8 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
60 λεπτά 10 λεπτά
Συστατικά
Για τα φρούτα
  • 5 μεγάλα μήλα διαφόρων ποικιλιών
  • 3 μεγάλα αχλάδια
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 50 γρ καστανή ζάχαρη
  • 1 μεγάλο λεμόνι χυμό και ξύσμα
Για την επικάλυψη
  • 180 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 70 γρ νιφάδες βρώμης
  • 170 γρ βούτυρο αγελάδος παγωμένο κομμένο σε κύβους
  • 60 γρ καστανή ζάχαρη συν λίγη για την επιφάνεια
  • 60 γρ ζάχαρη muscovado
  • 100 γρ φουντούκια χοντροκομμένα
  • αλάτι
Διαδικασία
Για τα φρούτα
  1. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα πασπαλίζουμε με το κορν φλάουρ.
  2. Μεταφέρουμε τα μήλα σε μεγάλο τηγάνι μαζί με το χυμό του λεμονιού τη ζάχαρη και 200 ml νερό. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ίσα να μαλακώσουν λίγο.
  3. Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους.
  4. Μεταφέρουμε τα μήλα τα αχλάδια και το ξύσμα λεμονιού σε ένα πυρέξ ή ανοξείδωτο ταψί και ανακατεύουμε. (διαστάσεων 20χ20 ή χωρητικότητος 1 1/2 λίτρου)
Για την επικάλυψη
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι τις νιφάδες βρώμης τα μπαχαρικά και το βούτυρο. Με τα δάκτυλα μας δημιουργούμε ένα μείγμα που θα μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα φουντούκια και μια τσιμπιά αλάτι. Ανακατεύουμε το μείγμα και το μοιράζουμε πάνω από τα φρούτα. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη
  2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για μια ώρα.
  3. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Σημειώσεις

Στην επικάλυψη μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο άλλο ξηρό καρπό όπως φιστίκια ή καρύδια.

Τα μήλα που χρησιμοποίησα ήταν διαφόρων ποικιλιών μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε μια ποικιλία.

 

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

9 Σχόλια

  1. Ο/Η mari λέει:

    Εύκολη είναι Ξανθή, αλλά και πολύ υγιεινή σε σχέση με άλλα γλυκά!! Με αυτά τα έντυπα έχω κι εγώ μια αγάπη, όταν πηγαίνω έξω όλο και κάτι θέλω να παίρνω!
    Φιλιά πολλά!

  2. Ο/Η Vita λέει:

    Τίποτα να μην πάρω απ’ όπου πάω, για ένα βιβλιαράκι με συνταγές πάντα θα ξοδευτώ. Άσε δε σε ιατρεία κλπ. Σε ό,τι περιοδικά υπάρχουν θα πάω πρώτα στις συνταγές! Η μηλόπιτα απλή και φαίνεται πολύ νόστιμη!

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Από χτες έχουν βγει στην επιφάνεια ντοσιέ με κιτρινισμένα χαρτάκια της δεκαετίας του 80 και γελά η κόρη μου για τη συλλογή μου.

  3. Ο/Η Marie-Anne λέει:

    Κάθε φορά που βρισκόμουν στο Λονδίνο, χαιρόμουν που μπορούσα να ξαναφάω το αγαπημένο apple crumble!!! Δεν αμφιβάλλω ότι με την προσθήκη του αχλαδιού θα είναι εξ ίσου ωραίο, αν όχι πιό νόστιμο ακόμα!!!!! Μάζευα κι εγώ συνταγές από τα ξένα περιοδικά, χρόνια ολόκληρα…μέχρι που άρχισα να πετάω…αφού βρίσκω πιά τόσες πολλές στο ίντερνετ. Καλό Σαββατοκύριακο, Ξανθή μου!!!

  4. Ο/Η Χρυσαυγη λέει:

    Λες και εισαι στο μυαλο μου Ξανθη!!! Αυτο το γλυκο θελω να φτιαξω αυτες τις μερες. Ειναι τοσο τελειο οπως ακριβως το περιεγραψες…δεν προλαβαινει να το βρει το ξημερωμα. Χαχα

  5. Ο/Η mia maria λέει:

    Πολύ ωραίο! Τα κράμπλ είναι πολύ αγαπημένο μας γλυκό! Ευκολο και νοστιμότατο!!!

  6. Ο/Η spoon stories λέει:

    Το αχλάδι είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα σε γλυκά. Μελώνουν απίστευτα! Εύκολο γλυκό και αρωματικό!Καλό βράδυ!

  7. Ο/Η Amelie λέει:

    Αγαπημένο γλυκό το crumble, μου αρέσει πολύ και με μήλα αλλά και με άλλα φρούτα! Και όπως πολύ σωστά το λες …δεν προλαβαίνει να το δει η επόμενη μέρα!

  8. Ο/Η Μάρθα Τομπουλίδου λέει:

    Ωραιότατο , νοστιμότατο!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *